Un dolar din argint ce dateaza din anul 1804 a fost vandut la licitatie cu 3,3 milioane de dolari


Ultimul update: Joi 06 Aprilie 2017 07:08
Data publicarii: Luni 03 Aprilie 2017 15:05
Categorie: Stiri externe
moneda

Un dolar american din argint, un exemplar foarte rar, ce dateaza din anul 1804, a fost vandut cu 3,3 milioane de dolari la o licitatie a casei Sotheby.

De altfel, casa de licitatii a stabilit un record al totalului vanzarilor, de peste 100 de milioane de dolari, pentru o colectie privata de monede, informeaza Reuters.

Dolarul din argint, unul dintre cele opt exemplare care mai exista in lume, a fost vandut, vineri, la o licitatie organizata in Baltimore, la care au mai fost puse in vanzare peste 200 de monede. Seria de licitatii, care a inceput in anul 2015, a generat incasari totale de aproape 107 milioane de dolari, potrivit casei Stack's Bowers Galleries, care a condus licitatiile alaturi de Sotheby's.

Colectia i-a apartinut lui Mack Pogue, un dezvoltator imobiliar din Dallas, si fiului sau Brent, care au inceput sa colectioneze monede inca din anii 1970.

Dolarul din argint a fost cumparat de comerciantii de monede Kevin Lipton din California si John Albanese din New Jersey, a precizat intr-un e-mail purtatorul lor de cuvant, Donn Pearlman.

”In randul pasionatilor de monede, toata lumea a auzit de dolarul din 1804. Este ceea ce eu numesc moneda-trofeu suprem”, a spus Q. David Bowers, cofondator al Stack's Bowers Galleries.

Pe moneda este reprezentat bustul unei femei cu parul in vant, care reprezinta libertatea. Batut de guvernul american, dolarul din argint a fost realizat pentru a fi daruit liderilor unor state straine.

Brent Pogue a inceput sa colectioneze monede in anul 1974, cand era adolescent, si, ulterior, l-a cooptat pe tatal sau in aceasta activitate, colectia lor ajungand la peste 650 de piese.

Mack si Brent Pogue au hotarat sa vanda monedele pentru ca ”entuziasmul” pentru ”vanarea” lor s-a stins si doresc sa renunte la aceasta activitate, potrivit lui Q. David Bowers.

Chiar si inainte de vanzarile de vineri, licitatiile familiei Pogue au depasit in valoare vanzarile inregistrate de colectia de monede alcatuita de celebrul numismat John J. Ford.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO