Amânarea alarmelor dimineața ne poate ajuta să fim mai productivi. Ce spun oamenii de știință
Mâine dormim mai mult, dar în restul zilelor dacă amânăm alarma telefonului dimineața și nu ne ridicăm brusc din pat s-ar putea să fim mai productivi în timpul zilei.
Cel puțin asta ne arată un studiu publicat în Jurnalul de Cercetare a Somnului. Specialiștii spun că programul de odihnă, diferă de la persoană la persoană, dar insistă să dormim, măcar șase ore, în fiecare noapte.
Persoanele care lasă alarma să sune în mai multe rânduri iar între timp mai ațipesc, tind să fie mai productive în timpul zilei. La această concluzie au ajuns cercetătorii după ce au analizat somnul a peste o mie 700 de persoane.
Oamenii au dat teste în dimineți diferite, când au amânat alarma și când au sărit din pat din prima.
În zilele în care au amânat alarma, rezultatele obținute au fost mult mai bune.
Reporter: „De câte ori ai amânat alarma?
Bărbat: Crede-mă, cred că de 30 de ori. Sunt sincer cu tine. Am două alarme. Dar dau snooze la fiecare 10 minute și azi m-am trezit la 9 și trebuia să fiu la birou la ora 10. Am întârziat. ”
Regula se aplică în special persoanelor care sunt mai active seara.
Specialiștii au împărțit oamenii în două categorii. Bufnițe și ciorcârlii.
Păsările de noapte sau bufnițele adorm mai târziu, nu sunt matinale și au mai multă energie în a doua parte a zilei. Ciocârliile în schimb se trezesc dimineața fără probleme și au energie în prima parte a zilei.
Fete: „Mă trezesc fără chef de viață. Eu nu am niciodată energie. Bufniță. Cred că bufniță.
Reporter: Și dimineața cum vă treziți? Cu alarmă?
Fete: Prost.. Cu mai multe.. Sau eventual, nu ne trezim. ”
Fată: „Eu am mai multe alarme, dar le activez în fiecare seară. De la 6, 6:15, 6:30, 7:00 și așa mai departe. Suntem bufnițe, clar.”
Fată: „Eu nu mai am energie seara, deci suntem ciocârlii.. Greu de spus când avem mai multă energie, mai ales de când am început facultatea, dar să zicem că dimineața. Înainte eram bufniță, dar acum... ”
Doctorii spun că pentru persoanele care s-au obișnuit deja cu trezitul la primele ore ale dimineții regula alarmei amânate nu se aplică mereu. Depinde foarte mult la ce ora s-au culcat.
Munteanu Ioana, Președinte al Secțiunii de Somnologie și VNI: „Dacă mă trezesc ocazional la o anumită oră, mă pot trezi în acest somn rem și atunci o să am o perioadă de confuzie sau de durere de cap. De aceea e bine că atunci când punem ocazional alarma la o oră mai devreme în zi să o închidem pentru 5-6 minute și să o lăsăm să sune iar. Apoi să ne dăm jos din pat.”
Cei care se ocupă cu studiul somnului spun că pentru a avea o zi bună trebuie să adormim până la miezul nopții, iar înainte de asta să nu folosim telefoane mobile, să nu mâncăm și să nu bem.
Sursa: Pro TV
Etichete: somn, sanatate, insomnii, specialisti, alarma, myimpact,
Dată publicare:
28-10-2023 17:39