China luptă deja împotriva Taiwanului în zona gri. Cum încearcă Beijingul să testeze capacitățile Taipeiului
Când Taiwanul a tras un semnal de alarmă luna trecută cu privire la un număr record de avioane de luptă chineze care traversau granița neoficială dintre ele, Beijingul a spus că această linie nu există, scrie BBC.
Cele 103 avioane de luptă pe care China le-a desfășurat lângă Taiwan - dintre care 40 au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a insulei - au fost încă o escaladare a jocurilor de război chineze.
Beijingul, care a revendicat de mult Taiwanul, în ultimul an a repetat în mod agresiv încercuirea insulei auto-guvernate cu avioane de luptă și nave marine. Exercițiile militare au luat o întorsătură deosebit de amenințătoare în lumina jurământului Chinei de a se „reunifica” cu Taiwan.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Până acum, manevrele nu au ajuns la o invazie și s-au menținut într-o zonă gri.
Însă Taiwanul este acum un butoi cu pulbere pentru relația volatilă SUA-China - iar analiştii spun că tacticile zonei gri fac parte din strategia Beijingului de a controla Taipei fără a trage nici un foc.
Tacticile de război din zona gri au drept scop slăbirea unui adversar pe o perioadă prelungită - și exact asta încearcă să facă China cu Taiwan, spun observatorii.
Prin traversarea regulată a ADIZ din Taiwan, Beijingul testează cât de departe va merge Taipei pentru a-l consolida, spune Alessio Patalano, profesor de război și strategie în Asia de Est la King's College din Londra.
Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din punct de vedere tehnic contează drept spațiu aerian internațional, dar guvernele îl folosesc pentru a monitoriza aeronavele străine.
Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a avertiza aeronavele chineze în ADIZ - un răspuns care poate suprasolicita resursele Taiwanului pe termen lung, a spus profesorul Patalano.
Dar acesta nu este singurul scop - sau beneficiu. În primul rând, exercițiile permit Chinei să-și testeze propriile capacități, cum ar fi coordonarea forțelor și supravegherea, potrivit analiștilor.
Și în al doulea rând, Chinei vrea să normalizeze nivelurile de presiune militară asupra Taiwanului pentru a testa apărarea acestuia din urmă și sprijinul internațional pentru insulă.
De asemenea, mișcările Beijingului resetează linia de bază a graniței pentru a nega afirmația Taiwanului că a sugerat ca are o graniță cu China în strâmtoarea Taiwan.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Mao Ning, a spus că „nu există o așa-numită linie mediană” în strâmtoare, când a fost întrebat despre reacția Taiwanului la exercițiile din septembrie.
Sursa: BBC
Etichete: China, invazie, graniță, taiwan, avioane de lupta,
Dată publicare:
05-10-2023 09:41