Erorile sistemului: Ce a descoperit un roman despre fosta sa masina dupa ce a primit 14 amenzi acasa
Nenumarate si incurcate sunt situatile in care soferii romani sunt pusi in ipostaze revoltatoare din cauza taxei de drum.
"Am gasit in cutia postala 14 amenzi pentru ca nu am platit rovinieta. Masina pe care am primit amenzile nu o mai am din 2008. Ce fac eu cu aceste amenzi?" se intreaba Marius Dumbrava.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este o intrebare de bun simt pusa retoric de un cetatean care nu a gresit cu nimic, dar este obligat sa plateasca mii de lei ori sa-si piarda timpul si bani in instante ca sa conteste amenzile, sperand ca i se va face dreptate. Omul are dovada ca dupa ce si-a vandut masina a si radiat-o.
Cineva nu si-a facut datoria si nu a scos din sistem vechiul proprietar, care trebuie sa ceara in instanta anularea celor 14 amenzi. Legea nu ii permite sa se adreseze direct Ministerului Transporturilor, pentru a corecta greseala, ci il trimite intr-un hatis birocratic. Din pacate astfel de cazuri sunt cu sutele.
"Singura solutie pe termen scurt pentru a forta aceasta societate comerciala sa renunte la acest abuz social economic este un proces civil colectiv. Toata lumea se plange de modul abuziv in care se aplica aceste sanctiuni" spune si avocatul Gheorghe Piperea.
De la cestrin pleaca in medie pe luna 60 de mii de astfel de plicuri. In ele sunt procesele verbale de contraventie care insa au numai o semnatura electronica sub forma unei stampile. Nu sunt semnate si de agentul constatator, iar acesta, spun avocatii, este unul din argumentele de care se pot agata soferii care contesta amenzile in instanta.
Acelasi proces verbal contine o instiintare de plata: 250 de lei amenda pentru ca soferul nu si-a cumparat rovinieta, plus 28 de euro, tariful de despagubire pentru folosirea drumului national. Avocatii sunt de parere ca cele doua sanctiuni nu trebuie sa se aplice in mod repetat.
O lege clara ar ajuta statul sa adune banii din amenzi, nu sa-i piarda prin instanta, spun soferii ghinionisti, care si-au cautat dreptatea la tribunal.