Klaus Iohannis: Astept un memoriu de la conducerea CNSAS privind problemele cu care se confrunta

Ultima actualizare: 29-01-2015 00:04
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa vizitarea depozitele de arhiva ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ca a convenit cu conducerea CNSAS sa primeasca un memoriu cu problemele privind arhiva.

Klaus Iohannis a declarat ca in timpul vizitei, conducerea CNSAS i-a prezentat foarte multe lucruri interesaante, modul in care este construita si exploatata aceasta arhiva precum si problemele cu care se confrunta institutia. ”Cu siguranta ca multe din aceste probleme pot fi relativ usor rezolvate. si aici avem de-a face cu o problema de fonduri si aceasta este una din problemele care se poate rezolva, relativ usor, pentru a permite modernizarea arhivei si eficientizarea muncii atat a oamenilor care se ocupa in mod curent de arhiva cat si a cercetatorilor care vin sa studieze anumite spete”, a spus seful statului.

Klaus Iohannis a afirmat ca a convenit cu conducerea CNSAS sa primeasca un memoriu din partea institutiei, cu cele mai importante probleme cu care se confrunta, si ca ulterior urmeaza o intalnire in cadru careia sa se poata imcepe rezolvarea unora dintre aceste probleme. Presedintele a amintit ca o idee a sa mai veche, pe care a enuntat-o acum cateva luni de zile este ”un concept la care tine in continuare, si anume un Muzeu al Comunismului in Romania". ”Cu siguranta aceasta arhiva va contribui si cu piese la acel muzeu dar si cu concepte”, a adaugat presedintele Iohannis.

 

Pe de alta parte, seful statului a declarat ca nu am reusit sa ne cunoastem suficient de bine istoria recenta, respectiv anii comunismului, si ca e nevoie de o studiere mult mai atenta si in final, de o reconciliere cu istoria noastra recenta.

”Mi se pare foarte important sa nu trecem prea repede peste istoria noastra recenta. Am spus si, din pacate, dupa ce am aflat azi, pot sa reafirm, nu am reusit sa cunoastem suficient de bine istoria noastra recenta si vorbesc aici, desigur, de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atenta si in final, de reconcilierea noastra cu istoria noatra recenta. Acest lcuru nu s-a intamplat pana acum si fara aceasta etapa, este greu de crezut ca putem trece pur si simplu mai departe”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul vizitei efectuate la Popesti Leordeni, unde se afla arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Presedintele Iohannis a aratat ca a dorit sa faca aceasta vizita la arhivele CNSAS pentru ca ”aici se gaseste documentarea pentru o parte foarte importanta din istoria noastra”.

Presedintele a subliniat ca CNSAS detine, dupa Germania si Polonia, a treia arhiva ca marime, preluata de la fostele servicii secrete comuniste. "In aceste dosare se afla memoria comunismului si nu avem dreptul s-o trecem sub tacere. Dimpotriva, ea va avea o contributie importanta la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timisoara imediat dupa alegeri", mai spune Klaus Iohannis.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO