Klaus Iohannis: Astept un memoriu de la conducerea CNSAS privind problemele cu care se confrunta

Ultimul update: Joi 29 Ianuarie 2015 00:04
Data publicarii: Luni 26 Ianuarie 2015 08:29
Categorie: Politic
Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa vizitarea depozitele de arhiva ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ca a convenit cu conducerea CNSAS sa primeasca un memoriu cu problemele privind arhiva.

Klaus Iohannis a declarat ca in timpul vizitei, conducerea CNSAS i-a prezentat foarte multe lucruri interesaante, modul in care este construita si exploatata aceasta arhiva precum si problemele cu care se confrunta institutia. ”Cu siguranta ca multe din aceste probleme pot fi relativ usor rezolvate. si aici avem de-a face cu o problema de fonduri si aceasta este una din problemele care se poate rezolva, relativ usor, pentru a permite modernizarea arhivei si eficientizarea muncii atat a oamenilor care se ocupa in mod curent de arhiva cat si a cercetatorilor care vin sa studieze anumite spete”, a spus seful statului.

Klaus Iohannis a afirmat ca a convenit cu conducerea CNSAS sa primeasca un memoriu din partea institutiei, cu cele mai importante probleme cu care se confrunta, si ca ulterior urmeaza o intalnire in cadru careia sa se poata imcepe rezolvarea unora dintre aceste probleme. Presedintele a amintit ca o idee a sa mai veche, pe care a enuntat-o acum cateva luni de zile este ”un concept la care tine in continuare, si anume un Muzeu al Comunismului in Romania". ”Cu siguranta aceasta arhiva va contribui si cu piese la acel muzeu dar si cu concepte”, a adaugat presedintele Iohannis.

 

Pe de alta parte, seful statului a declarat ca nu am reusit sa ne cunoastem suficient de bine istoria recenta, respectiv anii comunismului, si ca e nevoie de o studiere mult mai atenta si in final, de o reconciliere cu istoria noastra recenta.

”Mi se pare foarte important sa nu trecem prea repede peste istoria noastra recenta. Am spus si, din pacate, dupa ce am aflat azi, pot sa reafirm, nu am reusit sa cunoastem suficient de bine istoria noastra recenta si vorbesc aici, desigur, de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atenta si in final, de reconcilierea noastra cu istoria noatra recenta. Acest lcuru nu s-a intamplat pana acum si fara aceasta etapa, este greu de crezut ca putem trece pur si simplu mai departe”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul vizitei efectuate la Popesti Leordeni, unde se afla arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Presedintele Iohannis a aratat ca a dorit sa faca aceasta vizita la arhivele CNSAS pentru ca ”aici se gaseste documentarea pentru o parte foarte importanta din istoria noastra”.

Presedintele a subliniat ca CNSAS detine, dupa Germania si Polonia, a treia arhiva ca marime, preluata de la fostele servicii secrete comuniste. "In aceste dosare se afla memoria comunismului si nu avem dreptul s-o trecem sub tacere. Dimpotriva, ea va avea o contributie importanta la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timisoara imediat dupa alegeri", mai spune Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Ziua Unirii Principatelor: Klaus Iohannis si Victor Ponta au dansat in Hora Unirii la Iasi. Ce mesaje au transmis
Ziua Unirii Principatelor: Klaus Iohannis si Victor Ponta au dansat in Hora Unirii la Iasi. Ce mesaje au transmis
Klaus Iohannis cheama partidele la consultari. Care sunt prioritatile legislative din Parlament ce vor fi discutate
Klaus Iohannis cheama partidele la consultari. Care sunt prioritatile legislative din Parlament ce vor fi discutate
Ce a declarat Iohannis despre proiectul Rosia Montana.
Ce a declarat Iohannis despre proiectul Rosia Montana. "Ii invit pe cei implicati, firma si Guvernul, sa reia discutiile"
VIDEO PROTVPLUS.RO
CCR
Klaus Iohannis a trimis la CCR o nouă sesizare de neconstituționalitate
Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles
Guvernul se reuneşte în şedinţă, însă nu va adopta proiectul de buget pentru 2019
Dragnea, contrazis involuntar de Dăncilă. Reacţia premierului când află ce a făcut
PNL cere iar demiterea lui Dragnea. Şeful deputaţilor PSD: "Doar boii sunt consecvenţi"
Mesajul parlamentarilor USR pentru premierul Dăncilă, afișat în plenul Parlamentului
viorica dancila, guvern,
Dăncilă: ”Sper că vom primi avizul CSAT pe buget.” Ce spune despre moțiune și Alianța Vestului
Dăncilă l-a contrazis pe Dragnea: Fondul de investiții locale are 10 miliarde de lei
Alba Iulia și Sibiu vor în Alianța Vestului. Ce spun de acuzația că se rup de România
Moțiunea de cenzură, depusă vineri. Votul se va da săptămâna viitoare
Tăriceanu: Bugetul urmează să fie prezentat în câteva zile
Camera Deputaţilor şi-a adoptat proiectul de buget pe anul viitor - aproape 500 de milioane de lei