Alertă de gripă aviară în Constanța și Tulcea. Mai multe lebede au fost găsite moarte
În județele Constanța și Tulcea este alertă de gripă aviară. Localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanta și în Eforie Sud, iar analizele au confirmat la două dintre ele prezența virusului AH5N1.
În timp ce autoritățile sanitar-veterinare au alertat toate primăriile din județul Constanța, cei din Delta Dunării monitorizează pasările din biorezervație.
Păsările la care s-a descoperit virusul au fost găsite în Portul Constanța. O a treia a apărut pe plaja din Eforie Sud.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bărbat: „E prima dată când am văzut lebădă moartă, dar nu aici, era acolo. Acum 4-5 zile, dar nu e aceeași lebădă moartă.”
Oamenii vin des pe plajă să admire înaripatele, mai ales că acestea au devenit extrem de sociabile.
Specialiștii spun că virusul aviar se poate transmite foarte ușor de la pasăre la om. Care, la rândul lui, îl poate da mai departe păsărilor din gospodărie. Și în Uniunea Europeană au fost confirmate cazuri similare.
Adrian Bâlbă, Director Complex Muzeal Științele Naturii: „Prepararea termică obișnuită este suficientă. Virusul dispare, este un virus, în general virusurile sunt sensibile la temperaturile ridicate. Atenție nu și la cele scăzute. Virusurile se simt foarte bine și materialul genetic se simte foarte bine la frig.”
Medicii veterinari dar și Direcțiile Sanitar Veterinare din Constanta și Tulcea au luat deja primele măsuri.
Mitică Tuchilă, Direstor DSVSA Tulcea: „Crescătorul privat ar trebui să limiteze contactul pasărilor demostice cu pasările sălbatice. Să nu mai lase rațele să meargă la luciul de apă sau la periferia localității, să evite adăparea pasărilor în bazinele de suprafață acolo unde au acces și pasările sălbatice și bineînțeles să își ia anumite măsuri de prevenție în sensul de a nu merge dintr-o exploatație sau alta și a intra în exploatația proprie fară a face o dezinfecție sumară.”
Gripa aviară a apărut pentru prima oară în 2005 în Romania, în județul Tulcea. Zeci de mii de pasări au fost sacrificate atunci.