Un nou focar de gripă aviară, depistat la o fermă de păsări din Maramureş

Ultima actualizare: 20-01-2020 09:17

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat într-o fermă comercială de păsări situată pe aceeaşi platforma Seini din judeţul Maramureş, unde în urmă cu câteva zile a fost diagnosticat primul focar de gripă aviară din România.

„În seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologică, efectuată de către D.S.V.S.A. Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În aceeaşi seară, la solicitarea DSVSA Maramureş, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Maramureș, în cadrul căruia s-a aprobat planul de măsuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicolă (opt ferme de păsări şi una de suine).

Potrivit sursei citate, măsura de a restricţiona drumurile de acces către toate cele 9 ferme, luată după declararea primului focar, a fost menţinută.

De asemenea, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum şi în zonele de protecţie şi supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.

Virusul respectiv nu cauzează infecții la oameni

 

„Într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea”, precizează ANSVSA.

Primul focar de gripă aviară, depistat tot în Maramureș

 

Autoritatea veterinară a anunţat marţi seara că a fost diagnosticat virusul gripei aviare într-o fermă de tip comercial din judeţul Maramureş, cu un efectiv de 18.699 de păsări.

Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) au declarat miercuri că ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, confirmând că nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

Pe 17 ianuarie, Comisia Europeană a transmis că în mai multe state membre, inclusiv în România, au ajuns produse de la ferme comerciale de curcani din Ungaria, unde a fost diagnosticat virusul gripei aviare de tip H5N8. Din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

În prezent, gripa aviară mai evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO