Carnea din Ungaria, unde e alertă de gripă aviară, a fost distribuită în 26 de judeţe în România
Cele trei depozite din Bihor care au cumpărat carne de curcan din Ungaria - din ferme aflate în zona de restricţie din cauza gripei aviare - au cumpărat peste 17 tone de carne şi organe de pasăre.
Cu toate acestea, la data notificării Comisiei Europene, mai erau în termen de valabilitate doar aproximativ 3.300 de kilograme, arată ANSVSA.
Carnea a fost distribuită în 26 de judeţe, iar reprezentanţii DSVSA au reuşit să mai găsească doar aproximativ 38 de kilograme, cantitate care a fost neutralizată.
”Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.
Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.
Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în următoarele 26 de județe:
- Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.” - se arată într-un comunicat al Autorității.
Reprezentanții Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) județene din cele 26 de județe, au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantității de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.
Acțiunea de verificare și retragere a cărnii de curcan de la raft, aflate în lista de distribuție s-a finalizat.
Cantitatea de carne reținută oficial și dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.