Alegeri prezidențiale Franța 2022. Emmanuel Macron a fost reales ca președinte al Franței

Emmanuel Macron și Marine Le Pen
StirilePROTV

Francezii l-au reales, duminică, pe Emmanuel Macron în funcția de președinte al Franței, în defavoarea contracandidatei sale din partea dreptei radicale, Marine Le Pen.

UPDATE 22:04 Victoria lui Emmanuel Macron: Boris Johnson spune că este „fericit să continue să lucreze împreună

Premierul britanic Boris Johnson l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa prezidențială a Franței, spunând că este „fericit să continue să lucreze” cu el și spunând că Franța este unul dintre cei mai „apropiați” aliați ai Marii Britanii.

Felicitări lui Emmanuel Macron pentru realegerea dumneavoastră ca președinte al Republicii Franceze. Franța este unul dintre cei mai apropiați și importanți aliați ai noștri. Sunt bucuros să continui să lucrez împreună pe probleme cheie pentru cele două țări ale noastre și pentru lume”, a spus liderul conservator într-un tweet în franceză, duminică.

 

Citește și
Emmanuel Macron și Marine Le Pen
Schimb aprins de replici între Macron și Le Pen. „Ați contractat un împrumut de la o bancă rusească”


UPDATE 21:57 Premierul Nicolae Ciucă salută votul francezilor în favoarea unei Europe unite

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, duminică seara, votul exprimat de francezi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia Emmanuel Macron a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Franţei.

Salutăm votul francezilor, de astăzi, în favoarea unei Europe unite, respingând extremismul şi naţionalismul”, a transmis Nicolae Ciucă, pe Twitter.

Emmanuel Macron, preşedintele în funcţie al Franţei, a fost reales duminică pentru un al doilea mandat, conform primelor estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne, relatează AFP.

Conform exit-poll-urilor, Emmanuel Macron a obţinut între 57,6% şi 58,2% din voturi, iar contracandidata sa Marine Le Pen a fost creditată cu 41,8% până la 42,4% din voturi.
 

UPDATE 21:55 Convoiul prezidențial se află în drum spre Champ de Mars

Convoiul prezidențial al lui Emmanuel Macron este în drum spre Champ de Mars, unde este așteptat să vorbească candidatul reales.
 

UPDATE 21:42 Realgerea lui Macron este „o veste magnifică pentru toată Europa”, spune Mario Draghi

Victoria lui Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din Franța este o veste minunată pentru toată Europa”, a răspuns Mario Draghi într-o declarație oficială.
 

UPDATE 21:35 Jean-Baptiste Djebbari: „Este o victorie care va cere să acționezi cu umilință și standarde înalte

Este un „sentiment de satisfacție pentru că victoria este clară. Francezii au respins propunerea lui Marine Le Pen, dar și o victorie care va necesita acționarea cu umilință și standarde înalte, deoarece abținerea este ridicată din punct de vedere istoric. Pe un anumit număr de subiecte majore, va trebui să intensificăm acțiunea”, reacționează Jean-Baptiste Djebbari de pe Champs de Mars.

UPDATE 21:30 Mesajul de susținere al lui Klaus Iohannis, după ce Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe Președintele Franței, Emmanuel Macron, cu prilejul realegerii în funcție: „Mă bucur să lucrăm în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice, solidare și o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO.

 

UPDATE 21:28 BFMTV a anunțat victoria lui Macron „din greșeală”, cu mult înainte de rezultate

Canalul BFMTV a recunoscut o „eroare” duminică după ce a postat pe scurt pe Twitter și pe site-ul său de YouTube o imagine care anunța victoria lui Emmanuel Macron cu aproape o oră și jumătate înainte de publicarea rezultatelor alegerilor.

UPDATE 21:26 Jean-Luc Mélenchon: „Dl. Macron este cel mai prost ales dintre președinții Republicii a cincea

Jean-Luc Mélenchon a batjocorit dur rezultatele alegerilor prezidențiale. „Doamna Le Pen și domnul Macron au reprezentat abia mai mult de o treime din alegătorii înregistrați. Doamna Le Pen este bătută, Franța a refuzat clar să-i încredințeze viitorul și aceasta este o veste foarte bună. Domnul Macron este cel mai slab ales dintre președinții Republicii a cincea. Plutește într-un ocean de abținere, buletine de vot libere și nule”, a spus el.

UPDATE 21:20 Marine Le Pen: „Rezultatul din această seară reprezintă în sine o victorie răsunătoare”

Îmi voi continua angajamentul față de Franța și față de francezi”, asigură Marine Le Pen, care anunță „lansarea bătăliei pentru alegerile legislative”.

Marine Le Pen a vorbit de la sediul ei din arondismentul 16. Marine Le Pen salută „în ciuda celor două săptămâni de metode inechitabile, violente”, faptul că ideile „pe care le reprezentăm ating noi culmi în noaptea alegerilor cu peste 43% din voturi, rezultatul reprezintă în sine o victorie răsunătoare”.

Ea a mai adăugat: „Milioane de compatrioți au ales tabăra națională și s-au schimbat. Exprim recunoștința mea cea mai profundă celor care au avut încredere în mine în primul tur și celor care ni s-au alăturat cu milioane în al doilea.

Marine Le Pen mai asigură: „Mă tem că mandatul de cinci ani care se deschide nu se va rupe de metodele brutale ale celui precedent. Pentru a evita monopolizarea puterilor de către unii, mai mult ca oricând, îmi voi continua angajamentul față de Franța și francezi cu energia, perseverența și afecțiunea pe care mă cunoști”. Candidatul RN lansează „marea bătălie electorală a alegerilor legislative. Voi duce această bătălie alături de Jordan Bardella”.

UPDATE 21:15 Charles Michel și Ursula von der Leyen salută realegerea lui Macron

 

 

UPDATE 21:12 Explozie de fericire pe Champ de Mars pentru realegerea lui Emmanuel Macron

 

 

UPDATE 21:00 Emmanuel Macron este reales Președinte al Republicii

Emmanuel Macron este reales Președinte al Republicii Franceze, cu 58% din voturi, față de Marine Le Pen, cu 42% din buletinele de vot, potrivit primelor estimări ale institutului de votare Ifop.

UPDATE 20:43 Pe Champs de Mars, activiștii lui Emmanuel Macron așteaptă cu nerăbdare rezultatele

 

UPDATE 20:36 Cartierul general al lui Marine Le Pen se umple treptat

Sediul Marine Le Pen, la Pavillon d'Armenonville din arondismentul 16, Paris, a început să se umple treptat. Momentan, în principal, jurnaliștii au umplut spațiul, iar numai 500 dintre ei sunt acreditați. 

Șampanie „Marine Présidente” la sediul candidatei 

 

UPDATE 20:00 La Champs de Mars, Pierre, un european convins, spune că este încrezător în rezultate

Pierre, care lucrează la Comisia Europeană, este unul dintre primii activiști care au ajuns la Champs de Mars, în fața locului unde Emmanuel Macron va vorbi după rezultate. Acest european convins, mizează pe angajamentul șefului statului, în caz de realegere, de a întări Uniunea Europeană.

 

 

UPDATE 18:45 Nivelul absenteismului la vot, estimat la 28% în turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze

Nivelul absenteismului la urne ar urma să atingă 28% în turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze de duminică, cu 2,5 puncte procentuale mai mare ca în 2017 (25,44%), potrivit unei estimări Ifop, relatează AFP.

Nivelul absentesmului ar urma să fie cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât în primul tur (26,31%), însă rămâne sub un „record” înregistrat în turul doi al scrutinului în 1969 (31,3%).

Aceasta este doar a treia oară - după 1969 şi 2017 - când nivelul absenteismului la urne creşte între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale franceze.

 

UPDATE 18:25 Participare la vot de 63,23% la ora 17, cu două puncte mai puțin decât în ​​2017

Prezența la vot în turul doi la alegerile prezidențiale a fost, la ora 17.00, în Franța continentală, la 63,23%, în scădere cu peste două puncte față de 2017 (65,30%), cu ocazia aceluiași duel dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, a anunţat duminică Ministerul de Interne.

Această cifră marchează și o scădere de aproape două puncte față de primul tur (65,00%) din 10 aprilie.

UPDATE 18:00 Lipsă de electricitate într-o secție de votare a unui sat din Aveyron. Votul se desfășoară la lumina lumânării

 

UPDATE 17:41 Le Pen obţine o victorie în teritoriile de peste mări, în turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze, iar Macron în Polinezia franceză şi în Americi

Marine Le Pen se clasează pe primul loc în teritoriile de peste mări, potrivit rezultatelor definitive ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, în care îl înfruntă pe Emmanuel Macron, dezvăluie publicaţia belgiană La Libre, conform News.ro.

Candidata Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta) obţine 69,60% dintre voturile exprimate (92 106 de voturi), iar Emmanuel Macron 30,40% (40 229 de voturi) în Giadelupa, unde rata prezenţei la urme a fost de 47,18%.

 

UPDATE 17:09 Prezență la vot, la prânz, de 26,41%

UPDATE 16:07 Votează francezul Lassana Bathily, fost angajat al Hyper Cacher

Fost angajat al Hyper Cacher care suferise, după atacurile de la Charlie Hebdo, o luare de ostatici mortale, francezul Lassana Bathily a postat pe Twitter o fotografie în care îl surprinde depunând un buletin de vot în urne.

 

UPDATE 15:33 Nicolas Dupont-Aignan a votat la Yerres, la sud-est de Paris

Președintele partidului suveranist Debout La France (DLF) și fost candidat al primului tur al alegerilor prezidențiale Nicolas Dupont-Aignan a votat la o secție de votare din Yerres, în suburbiile din sud-estul Parisului.

UPDATE 15:30 Sfârșitul campaniei prezidențiale nu va marca sfârșitul rivalităților din tabăra naționalistă

Marine Le Pen a spus-o de mai multe ori în timpul campaniei electorale. Această a treia încercare prezidențială este „a priori”, și ultima sa încercare. Suficient pentru a excita rivalitățile și a-i trezi pe ambițioșii care prețuiesc speranța de le urma.

UPDATE 14:36 Emmanuel Macron a votat în Le Touquet

După ce au mers la întâlnirea cu alegătorii prezenți la urne, Emmanuel Macron și soția sa Brigitte Macron au votat în Le Touquet. 

 


UPDATE: 
Marine Le Pen a votat în Hénin-Beaumont, Pas-de-Calais.

Info: Prezența la vot la prânz a fost de 26,41%, potrivit Ministerului de Interne, cu aproape 2 procente mai puțin decât la prânz la scrutinul din urmă cu cinci ani.

UPDATE: Jean-Luc Mélenchon, care a obținut aproape 22% din buletinele de vot în primul tur, și-a exprimat votul.

 

UPDATE: Valerie Pecresse, care a obținut 4,78% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, a votat în capitala Franței.

 

UPDATE: Primarul Parisului, Anne Hidalgo, care a obținut aproximativ două procente din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, a votat în arondismentul 15 din Paris. 

UPDATE: De ce au loc două tururi de scrutin?

Generalul Charles de Gaulle - fondatorul celei de-a cincea Republici franceze și al Constituției din 1958 - a fost cunoscut ca fiind suspicios față de partidele politice. El a încercat să le limiteze influența printr-un sistem de vot în două tururi, menit să aleagă liderul Franței prin sufragiu universal direct (începând cu el însuși, de altfel, în 1965).

Un motiv comun este că sistemul cu două tururi de scrutin permite alegătorilor să aleagă mai întâi cu inima și apoi cu capul. Scopul lui De Gaulle a fost că sistemul va uni în cele din urmă țara în spatele candidatului cel mai consensual. Cu toate acestea, turul al doilea tur al alegerilor prezidențiale este uneori descris cu cinism ca fiind alegerea "răului cel mai mic dintre două rele", informează France 24.

UPDATE: Votul de astăzi va stabili cine conduce a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii la ușa Blocului. Franța este a doua economie a UE, care numără 27 de membri, singura cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU și singura sa putere nucleară. Pe măsură ce războiul se prelungește în Ucraina, conducerea franceză va contribui la conturarea răspunsului Europei.

Dincolo de diferențele lor interne, Le Pen și Macron au, de asemenea, divergențe puternice în ceea ce privește viziunile lor asupra lumii și locul Franței în ea - fie că este vorba despre Europa, NATO sau războiul din Ucraina, mai notează presa din Hexagon. 

UPDATE: Se deschid urnele în toată Franța, Macron și Le Pen se luptă pentru președinția Franței. 

Ele se vor închide la ora 19:00 (20:00, ora României) în majoritatea localităților și la ora 20.00 în orașele mari, inclusiv în Paris. Primele sondaje la ieșirea de la urne vor fi publicate după ce votul se va încheia peste tot, la ora 20:00 (21:00, ora României). Exit poll-urile vor fi actualizate pe parcursul serii, pe baza numărătorii preliminare a voturilor. Rezultatele oficiale vor fi publicate pe site-ul Ministerului de Interne, notează France 24.

Știrea inițială

Sondajele de opinie îl indică pe Macron drept câștigător probabil, dar cu o marjă mult mai mică decât în 2017, când a învins-o pe Le Pen cu 66,1% din voturi. O victorie pentru Le Pen nu poate fi exclusă, chiar dacă acest scenariu este unul mai puțin probabil. După numărarea a peste 97% dintre voturi în primul tur al alegerilor, Macron a obținut 27,6%, iar Marine Le Pen 23,4%

Alegeri Franța 2022. Francezii își aleg astăzi președintele 

Votul de astăzi va determina dacă președintele centrist pro-european Emmanuel Macron sau candidata de extremă-dreapta, anti-imigrație, Marine Le Pen, va guverna Franța în următorii cinci ani.

În următoarele 15 zile, să nu ne lăsăm înşelaţi, pentru că nimic nu a fost decis. Să fim umili, hotărâţi, să-i convingem pe fiecare”, a spus Macron, după primul tur al alegerilor.

Încrederea voastră mă onorează şi mă obligă să-mi iau un angajament. Puteţi conta pe mine pentru a pune în practică acest proiect de progres, deschidere şi independenţă a Franţei. Eu vreau o Franţă care este parte a unei Europe puternice, care continuă să lupte alături de aliaţii săi democratici pentru a se apăra, nu vreau o Franţă care are ca aliaţi doar populişti şi xenofobi”, a mai spus Macron. 

Rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, a încercat să capitalizeze sentimentul anti-Macron după protestele guvernamentale ale vestelor galbene și l-a prezentat pe actualul președinte ca pe un promotor al dezbinării în societate. În schimb, ea promite restabilirea ordinii în Franța.

Poporul francez mi-a făcut onoarea de a mă califica în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Toţi cei care astăzi nu au votat pentru Emmanuel Macron sunt chemaţi să ni se alăture. Voi asigura independența națională pentru a face din Franța o țară a păcii. Voi readuce suveranitatea Franței în toate domeniile, ceea ce înseamnă libertatea poporului francez de a decide singur și de a-și apăra interesele. Voi controla imigrația și voi restabili securitatea pentru toți”, a declarat Marine Le Pen. 

 

Macron, către Le Pen: „Ați contractat un împrumut de la o bancă rusească”

Miercuri, 20 aprilie, a avut loc dezbaterea televizată dintre Emmanuel Macron și contracandidata sa la alegerile prezidențiale, Marine Le Pen. Așa cum era de așteptat, cel mai tensionat moment al dezbaterii a atins relația cu Moscova, în contextul războiului din Ucraina.

Emmanuel Macron, Republica în Mișcare, centru: „Ați fost unul dintre primii politicieni europeni care, în 2014, au recunoscut anexarea Crimeei. Depindeți de puterea Rusiei și depindeți de domnul Putin. Pentru că, la câteva luni după ce ați spus asta, doamnă Le Pen, ați contractat un împrumut de la o bancă rusească. Din cauza asta vă vă fi foarte greu să luați decizii curajoase la nevoie.”

Un schimb de replici a stârnit și intenția lui Marine Le Pen de a interzice vălul islamic în public.

Emmanuel Macron: „Laicitatea este un principiu al libertății. De aceea, în școli este interzis portul valului islamic pentru că în școli formăm conștiințe. De asemenea, neutralitatea este obligatorie în toate serviciile publice. Nici nu încape discuție. Pe de altă parte, dacă interziceți valul în public, veți declanșa război civil la periferii.”

Marine Le Pen: „Ceea ce spuneți e foarte grav. Sugerați că oamenii nu se vor supune legii.”

Emmanuel Macron: „Doamnă Le Pen, ce vă spun e că Franța ar deveni prima țară care interzice simboluri religioase în spațiul public. N-ar fi în spiritul valorilor noastre. Și nici nu cred că poate fi pusă în practică o asemenea măsură. Câți polițiști ar trebui să alerge să detecteze fiecare văl?”

O altă acuzație lansată de Emmanuel Macron a vizat relațiile cu Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron: „Încă doriți să scoateți Franța din Uniunea Europeană, pentru că nu vi s-a schimbat agenda, doar că acum n-o mai spuneți explicit. Eu cred în Europa și în relația franco-germană.”

Cei doi candidați la Elysee au fost întrebați și despre planurile de combatere a schimbărilor climatice.

Emmanuel Macron: „Sunteți climato-sceptică, iar programul dumneavoastră ecologic nu are nici cap, nici coadă. În cele 22 de măsuri promise Franței, n-ați pomenit deloc ecologia.”

Marine Le Pen: „Dumneavoastră sunteți climato-ipocrit.”

„Nu trebuie să-i dăm niciun vot doamnei Le Pen!” 

Clasat pe trei, candidatul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, și-a îndemnat deja alegătorii.

Nu trebuie să-i dăm niciun vot doamnei Le Pen!”, a spus acesta.

De altfel, cei mai mulţi dintre cei 10 candidaţi, care au ieșit din cursa pentru Elysee, şi-au anunţat sprijinul pentru Emmanuel Macron. Însă Marine Le Pen poate conta pe susținătorii lui Eric Zemmour, al carui naționalism încă și mai dur, i-a adus locul patru, cu aproximativ 7 procente. Ar putea primi și zestrea unui alt candidat naționalist. Ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, ar putea conta pe un impresionant 33 la sută, în runda finală a scrutinului prezidențial.

Totul se va decide la urne, astăzi, 24 aprilie. Rezultatul va avea o influență considerabilă și pe plan internațional, în condițiile în care Europa se străduiește să limiteze ravagiile provocate de războiul lui Vladimir Putin în Ucraina. 

De ce președintele Franței este cel mai puternic din Europa 

Președintele francez este cel mai puternic din Europa, acesta controlând Guvernul, Parlamentul și Curtea Constituțională, conform unei analize Euronews. Mai mult, în ultimii 50 de ani, Constituția Franței i-a redat mai multă putere președintelui.

Astfel, poziția de președinte în Franța a fost comparată cu cea a unui zeu suprem de către academicienii francezi, iar jurnaliștii se întreabă dacă situația țării ar fi una problematică. 

Politizarea rolului de președinte în Franța

Una din schimbările majore ale președinției franceze a fost referendumul constituțional in 1962 referitor la cum se alege președintele, când de Gaulle a vrut să își consolideze legitimitatea ca șef al statului.

Populația l-a susținut, 62 la sută din electorat dorind să aleagă ei înșiși președintele, în locul politicienilor. Dar Dulong a spus că mișcarea a cauzat politizarea rolului de președinte.

În anul 2000, fostul președinte Jacques Chirac a propus schimbarea Constituției Franței, limitând mandatul prezidențial de la șapte la cinci ani. Populația l-a susținut în proporție de 73 la sută. În felul acesta, deciziile cetățenilor ar conta mai mult, întrucât președintele este ales mai des. 

Președintele în Franța ar lua toate deciziile importante fără să fie tras la răspundere

Dar criticii consideră că încă mai trebuie făcute schimbări în direcția echilibrului de putere dintre instituțiile franceze, pentru ca o singură persoană să nu ia toate deciziile mari fără să fie trasă la răspundere pentru acestea.

În acest sens, Chabrot a sugerat eliminarea Articolului nouă din Constituție, care îl prevede pe președinte ca fiind liderul consiliului de miniștri sau al cabinetului.

Am văzut foarte recent în Franța că în principal președintele, susținut de un consiliu, a făcut deciziile în timpul pandemiei. Dar cum președintele nu poate fi atacat, prim-ministrul Edouard Philippe este cel adus în fața unor curți de justiție,“ a spus Dulong. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Urmează o zi crucială pentru Franța. Cât are în sondaje președintele Emmanuel Macron
Urmează o zi crucială pentru Franța. Cât are în sondaje președintele Emmanuel Macron

Francezii sunt așteptați duminică la urne pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care se vor înfrunta Emmanuel Macron și Marine Le Pen.  

Schimb aprins de replici între Macron și Le Pen. „Ați contractat un împrumut de la o bancă rusească”
Schimb aprins de replici între Macron și Le Pen. „Ați contractat un împrumut de la o bancă rusească”

Cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale din Franța, actualul președinte Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen, s-au angajat în schimburi aprinse de replici, în cursul dezbaterii televizate.

Alegeri prezidențiale Franța 2022: Ce reproșuri și-au făcut candidații Emmanuel Macron și Marine Le Pen în timpul dezbaterii
Alegeri prezidențiale Franța 2022: Ce reproșuri și-au făcut candidații Emmanuel Macron și Marine Le Pen în timpul dezbaterii

Pregătiri pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, care va avea loc duminică.

De ce președintele Franței este cel mai puternic din Europa. A fost comparat cu un zeu suprem de către academicieni
De ce președintele Franței este cel mai puternic din Europa. A fost comparat cu un zeu suprem de către academicieni

Președintele francez este cel mai puternic din Europa, acesta controlând Guvernul, Parlamentul și Curtea Constituțională, conform unei analize Euronews. Mai mult, în ultimii 50 de ani, Constituția Franței i-a redat mai multă putere președintelui.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.