Cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale din Franța, actualul președinte Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen, s-au angajat în schimburi aprinse de replici, în cursul dezbaterii televizate.

Macron ar fi considerat câștigătorul, cu 59%, potrivit unui sondaj telefonic realizat după cele aproape trei ore de discuții. Principalele teme abordate au fost rolul Franței în Europa, mai ales în contextul războiului din Ucraina, dar și nivelul de trai, vârsta de pensionare, securitatea, și imigrația.

Așa cum era de așteptat, cel mai tensionat moment al dezbaterii a atins relația cu Moscova, în contextul războiului din Ucraina.

Emmanuel Macron, Republica în Mișcare, centru:Ați fost unul dintre primii politicieni europeni care, în 2014, au recunoscut anexarea Crimeei. Depindeți de puterea Rusiei și depindeți de domnul Putin. Pentru că, la câteva luni după ce ați spus asta, doamnă Le Pen, ați contractat un împrumut de la o bancă rusească. Din cauza asta vă vă fi foarte greu să luați decizii curajoase la nevoie.

Un schimb de replici a stârnit și intenția lui Marine Le Pen de a interzice vălul islamic în public.

Emmanuel Macron: Laicitatea este un principiu al libertății. De aceea, în școli este interzis portul valului islamic pentru că în școli formăm conștiințe. De asemenea, neutralitatea este obligatorie în toate serviciile publice. Nici nu încape discuție. Pe de altă parte, dacă interziceți valul în public, veți declanșa război civil la periferii.

Marine Le Pen: Ceea ce spuneți e foarte grav. Sugerați că oamenii nu se vor supune legii.

Emmanuel Macron:Doamnă Le Pen, ce vă spun e că Franța ar deveni prima țară care interzice simboluri religioase în spațiul public. N-ar fi în spiritul valorilor noastre. Și nici nu cred că poate fi pusă în practică o asemenea măsură. Câți polițiști ar trebui să alerge să detecteze fiecare văl?

O altă acuzație lansată de Emmanuel Macron a vizat relațiile cu Uniunea Europeană.

Emmanuel Macron: Încă doriți să scoateți Franța din Uniunea Europeană, pentru că nu vi s-a schimbat agenda, doar că acum n-o mai spuneți explicit. Eu cred în Europa și în relația franco-germană.

Cei doi candidați la Elysee au fost întrebați și despre planurile de combatere a schimbărilor climatice.

Emmanuel Macron: Sunteți climato-sceptică, iar programul dumneavoastră ecologic nu are nici cap, nici coadă. În cele 22 de măsuri promise Franței, n-ați pomenit deloc ecologia.

Marine Le Pen:Dumneavoastră sunteți climato-ipocrit.

Încă de la începutul dezbaterii, figura lui Macron în timp ce își asculta rivala cum îi demontează primul mandat prezidențial a marcat spiritele francezilor. Cu mâinile încrucișate sub bărbie, Macron a afișat o expresie plictisită și condescendentă, ușor arogantă după unii. Marine Le Pen a părut în multe momente pasivă și uneori în defensivă, observă analiștii.

Potrivit comentatorilor, fondul schimburilor de replici între cei doi candidați nu va marca istoria, iar dezbaterea nu a avut un câștigător clar. Asta ar fi mai degrabă în avantajul lui Macron, care are în sondaje un avans cuprins între 8 și 13 procente.