Alain Delon a murit. Actorul francez avea 88 de ani: ”S-a stins din viaţă în linişte în casa sa”
Actorul Alain Delon, simbol al cinematografiei franceze, a murit, duminică, la 88 de ani.
Decesul a fost anunţat de cei trei copii ai săi.
„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (...) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicatul citat de News.ro.
Născut la 8 noiembrie 1935, Delon a revoluţionat cinematografia cu frumuseţea sa de înger diabolic în filmele lui Clément, Melville şi Visconti.
Cine a fost Alain Delon
Actorul şi regizorul Alain Delon, pe numele său întreg Alain Fabien Maurice Marcel Delon, s-a născut la Sceaux, Hauts-de-Seine, în apropiere de Paris, la 8 noiembrie 1935.
A urcat rapid pe firmament, la doar 23 de ani fiind comparat cu faimoşii actori francezi Gerard Philipe şi Jean Marais, dar şi cu actorul american James Dean, se arată pe site-ul său oficial www.alaindelon.ch, citat de Agerpres.
Alain Delon a lucrat cu mari nume ale cinematografiei franceze şi italiene, precum Yves şi Marc Allegret, Rene Clement, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni, Henri Verneuil, Jacques Deray, Georges Lautner, Joseph Losey, Jean-Luc Godard şi Louis Malle, şi i-a avut parteneri pe Romy Schneider şi Jean Gabin, Burt Lancaster şi Catherine Deneuve, Simone Signoret şi Yves Montan, Lino Ventura şi Marlon Brando. Cu mulţi dintre ei a fost prieten şi în viaţa sa personală.
Începând cu 1956, a fost cel mai vizibil actor al cinematografiei franceze, alături de Louis de Funes şi Jean-Paul Belmondo, jucând în peste 100 de filme şi având peste 100 de milioane de vizionări.
Era numit de către mass-media anglo-saxonă ''bărbatul Brigitte Bardot'' datorită aspectului său, fiind un bărbat extrem de atrăgător şi, totodată, a succesului său mondial.
La începutul anilor '50, Alain Delon s-a înrolat în armata franceză, participând în războiul din Indochina.
În 1955, a revenit la Paris unde a avut o serie de slujbe, printre care chelner, vânzător sau hamal în Les Halles, potrivit imdb.ro. Nemulţumit, se hotărăşte să înceapă o carieră în actorie, iar în 1957 îşi face debutul în filmul lui Yves Allégret ''Quand la femme s'en mele''.
Au urmat o serie de filme devenite clasice, printre care: ''Plein Soleil'' (1960), în regia lui René Clément, ''Rocco e i suoi fratelli'' (1960), regizat de Luchino Visconti, avându-i ca parteneri pe Renato Salvatori şi Annie Girardot. În 1962 a apărut alături de Monica Vitti în ''Eclipsa'', în regia lui Michelangelo Antonioni, apoi în ''Il Gattopardo'' (Ghepardul, 1963), alături de actorii Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Giuliano Gemma şi Terence Hill, care a obţinut premiul Palme d'Or la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.
În 1963 a jucat în ''La Tulipe noire'' de Christian-Jaque.
Rolul Jeff Costello din ''Le Samourai'' (1967) în regia lui Jean Pierre Melville l-a consacrat pe actor în rolul luptătorului rebel.
În anii '80 s-a afirmat ca regizor şi a abordat roluri sofisticate precum cel din ''Un amour de Swanh” (1984).
Alain Delon a debutat, în 1988, ca actor de televiziune în serialul ''Cinéma''. În 1998, l-a reîntâlnit pe Jean Paul Belmondo în comedia lui Patrice Leconte, ''Une chance sur deux''.
În ultimii ani, Alain Delon s-a relansat în lumea teatrului, în care a debutat în 1961, în piesa lui John Ford ''Dommage qu'elle soit une putain''.
În 2004, a evoluat în ''Les montagnes russes'' de Eric Assous. Apoi, împreună cu Mireille Darc, a apărut într-un alt spectacol, pe scena de la Marigny, în ''Sur la route de Madison'', după un roman de Robert James Waller, regia Anne Bourgeois. În 2008, a jucat în ''Love Letters", cu Mireille Darc şi Anouk Aimée.
Începând din ianuarie 2011, Alain Delon a jucat împreună cu fiica sa, Anouchka, în piesa ''Une journée ordinaire'', cu care, în 2013, a efectuat un turneu în Franţa.
A primit, în 1972, premiul David de Donatelli la Festivalul de la Taormina, iar în 1984 a fost distins cu Premiul César pentru rolul din ''Nôtre Histoire'', în care a jucat alături de Nathalie Baye, iar în februarie 1995 i-a fost acordat premiul Ursul de Aur pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de la Berlin. După Jean-Paul Belmondo în 2011, Festivalul de la Cannes i-a adus în 25 mai 2013, un omagiu întregii cariere cinematografice a actorului Alain Delon, în ajunul anunţării palmaresului celei de-a 66-a ediţii, prin proiecţia filmului ''Plein Soleil'' (1960), al lui René Clément, într-o versiune restaurată inedită.
Alain Delon era Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor (1986) şi Cavaler al Legiunii de Onoare (1990). A fost promovat la rangul de officier (ofiţer) în 2005.
Din 1984, Delon a locuit în Elveţia, în regiunea Geneva, iar în luna martie 2000 a primit cetăţenia elveţiană.
Chiar dacă zvonurile îi atribuie multe aventuri amoroase, actorul a avut însă şi legături de durată.
Relaţia sa cu actriţa Romy Schneider, cu care a început o idilă la filmările pentru cea de-a doua peliculă a actorului, a durat aproximativ cinci ani, apoi a fost căsătorit cu actriţa Nathalie Barthélemy, care i-a dăruit primul său copil, Anthony.
Legătura cu actriţa Mireille Darc a durat 15 ani, dar nu au avut copii, iar relaţia sa cu modelul olandez Rosalie van Bremen, cu care a avut doi copii - Anouchka şi Alain-Fabien, s-a încheiat în octombrie 2002.
În august 2014, actorul francez Alain Delon a fost internat, la Paris, pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale. Actorul fusese internat şi în septembrie 2013 şi în 2012, din cauza unei aritmii cardiace.