HARTA-GHID pentru Noaptea Muzeelor. 20 de copii au dormit la Antipa langa scheletul de Deinotherium
Muzeele s-au deschis vineri noapte, iar 20 de copii au apucat sa doarma langa faimosul schelet de Deinotherium din Muzeul Antipa.
Programul "Noaptea Muzeelor" a debutat la Muzeul Antipa din Capitala vineri, la ora 21.30, cand 20 de copii s-au mutat pentru o noapte in institutia care gazduieste faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, langa care copiii au spus povesti, s-au jucat si au dormit.
Muzeul National de Istorie Naturala ''Grigore Antipa'' a ales sa sarbatoreasca editia din acest an a "Noptii Muzeelor" timp de doua zile.
Astfel, vineri seara, a debutat la Antipa proiectul "Leganati de Deinotherium", la care au participat 20 de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani.
"Locurile s-au ocupat foarte repede si avem deja o lista de asteptare pentru urmatoarea ocazie. Proiectul s-a bucurat de un mare succes", a declarat pentru MEDIAFAX Diana Ion, muzeograf la Antipa.
Copiii au fost dusi la Antipa de parinti vineri, in jurul orei 21.30, fiind lasati in grija personalului muzeului. "Si-au adus jucariile preferate, jocuri si geamantane cu lucrurile lor si tot ce mai aveau nevoie", a spus Diana Ion.
Ea a precizat ca, inainte sa doarma, copiii au facut controlul muzeului: "Ne-am asigurat cu totii ca toate piesele sunt in ordine".
"Toti copiii care au dormit la noi sunt pasionati de istoria naturala si au fost foarte interesati de foarte multe lucruri. Le-am facut un ghidaj al muzeului si le-am spus povesti si legende despre animale. La randul lor, ei ne-au spus povesti despre animale. Am spus povesti pana am adormit", a relatat Diana Ion.
VEDETI MAI JOS HARTA MUZEELOR DESCHISE DIN BUCURESTI
Copiii au dormit in sala principala a muzeului Antipa, langa faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, care impresioneaza orice vizitator al institutiei datorita dimensiunilor sale impunatoare.
"Cu ajutorul sponsorilor, am dotat aceasta sala cu saltele, saci de dormit, pernute si lanterne", a explicat Diana Ion. Ea a precizat ca toti copiii au fost foarte cuminti si nu au plans. "Le-a placut foarte mult si, de dimineata, ne-au spus ca au visat animale", a mai spus muzeograful.
Afla cand poti vizita GRATUIT Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”
De dimineata, copiii au luat micul dejun, compus din cereale, lapte, vitamine si ciocolatele. Dupa micul dejun, in jurul orei 9.00, copiii au plecat de la Antipa impreuna cu parintii lor.
In urma succesului de care s-a bucurat proiectul "Leganati de Deinotherium", reprezentantii Muzeului Antipa spera sa reuseasca sa-l implementeze o data pe luna, dupa cum a precizat Diana Ion.
Programele dedicate "Noptii Muzeelor" vor continua la Muzeul Antipa sambata, cand expozitia permanenta a muzeului poate fi vizitata intre orele 18.00-01.00. In septembrie 2011 Muzeul Antipa s-a redeschis pentru public intr-o noua structura, dupa aproape trei ani de modernizari. Astfel sambata noaptea, aceasta noua "fata" a Muzeului Antipa poate fi vizitata gratuit.
De asemenea, prin intermediul tehnologiei augmented reality, vizitatorii vor putea vedea in 3D cei doi elefanti fosili din Antipa - Mammut americanum si Deinotherium gigantissimum - si vor putea interactiona cu acestia.
Noaptea se va incheia la Antipa prin lansarea de lampioane de pe scarile muzeului.
"Noaptea Muzeelor" va avea loc sambata, in Capitala fiind implicate 27 de institutii, dintre care unele, precum Muzeul Minovici de Arta Veche Apuseana, Biblioteca Nationala, Scoala Centrala si Foisorul de Foc, s-au alaturat in premiera evenimentului, potrivit site-lului evenimentului Noapteamuzeelor.ro
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se afla deja la a opta editie si este sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din Romania. Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel international, coordonand desfasurarea Noptii Muzeelor in tara.
Muzee din peste 30 de orase din tara (Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Botosani, Bran, Brasov, Braila, Bucuresti, Caransebes, Constanta, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galati, Giurgiu, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Targoviste, Targu-Jiu, Tirgu-Mures si Turda) isi asteapta vizitatorii sambata in nocturna.
Concerte, proiectii de filme, personaje care prind viata, activitati pentru copii, spectacole si prezentari de costume de epoca completeaza intr-un mod inedit programul acestei nopti speciale, transformand vizitarea expozitiilor organizate de muzee in experiente de neuitat.
In Bucuresti, vizitatorii pot alege sa-si petreaca noaptea de 19 spre 20 mai parcurgand atat muzee care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si muzee sau organizatii culturale care s-au alaturat recent manifestarii.
Muzeele care s-au alaturat evenimentului inca de la primele sale editii isi asteapta si in acest an publicul:
Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul de Arta "Vasile Grigore", Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National de Geologie, Muzeul National "George Enescu", Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeul National al Taranului Roman si Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", acesta din urma organizand insa "Dimineata muzeului", sambata, intre orele 9.00 si 14.00, din motive de protejare a patrimoniului.
In 2010, intrau in circuitul Noptii Muzeelor Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Löwendal si Centrul Cultural Art Society, urmate, anul trecut, de Muzeul Bellu, Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida" si Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", pentru ca la acesta editie bucurestenii sa poata vizita si Muzeul de Arta Veche Apuseana "Ing. Dumitru Furnica-Minovici", Universitatea Spiru Haret, Scoala Centrala, Biblioteca Nationala a Romaniei (unde vor putea admira expozitia World Press Photo Romania) si Foisorul de Foc.
Noaptea Muzeelor 2012 incurajeaza utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai usor distantele intre muzeele din Bucuresti: vizitatorii vor avea la dispozitie 80 de biciclete din cel mai important program national de bike-sharing, I'Velo. In plus, ca si la alte editii, autobuze oferite de RATB si Primaria Municipiului Bucuresti vor parcurge circuitul intre muzee.
Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor.
Lista muzeelor din tara care participa la "Noaptea Muzeelor Deschise":
- Muzeul de Istorie si Muzeul de stiintele Naturii Aiud
- Muzeul Judetean Teleorman (Alexandria)
- Muzeul National al Unirii Alba Iulia
- Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau
- Complexul Muzeal de stiintele Naturii “Ion Borcea” Bacau
- Muzeul de Mineralogie Baia Mare
- Muzeul Judetean Botosani
- Castelul Bran
- Muzeul Casa Muresenilor Brasov
- Centrul Cultural Petre Tutea (Brasov)
- Muzeul Brailei
- Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes
- Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- Muzeul Marinei Romane Constanța
- Muzeul Olteniei Craiova
- Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva
- Muzeul de Arta Vizuala Galati
- Muzeul Judetean “Teohari Antonescu” Giurgiu
- Complexul Muzeal National Moldova Iasi
- Muzeul Tarii Crisurilor (Oradea)
- Muzeul Judetean Arges (Pitesti)
- Muzeul National al Petrolului Ploiesti
- Muzeul National al Carpatilor Rasariteni (Sf. Gheorghe)
- Complexul National Muzeal ASTRA (Sibiu)
- Muzeul National Brukenthal (Sibiu)
- Muzeul de Istorie Sighisoara
- Muzeul National Peles (Sinaia)
- Muzeul Judetean Olt (Slatina)
- Muzeul Agriculturii Slobozia
- Muzeul Judetean Ialomita (Slobozia)
- Complexul National Muzeal “Curtea Domneasca” din Targoviste
- Muzeul Judetean Mures (Tirgu-Mures)
- Muzeul Judetean Gorj “Alexandru Stefulescu” (Targu-Jiu)
- Muzeul Judetean Buzau
- Muzeul Judetean de Arta "Centrul Artistic Baia Mare"
- Muzeul de Arta Timisoara
- Muzeul Banatului Timisoara
- Muzeul Catedralei Mitropolitane Timișoara
- Muzeul Emil Kindlein Timișoara
- Galeria Calina Timisoara
- Galeria Helios Timisoara
- Galeria Jecza Timisoara
- Galeria Triade Timisoara
- Complexul Muzeal Arad
- Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golești
- Muzeul Banatului Montan Resita
- Turnul Golia si Casa diaconului Ion Creanga (Asociatia „Centrul de Promovare Turistica” Iași)
- Palatul Roznovanu (Primaria Municipiului Iasi)
- Muzeul Regiunii Portilor de Fier (Drobeta Turnu Severin)
VEDETI MAI JOS HARTA MUZEELOR DESCHISE DIN BUCURESTI