Portul Constanța se confruntă în această perioadă cu o aglomerație fără precedent. Zeci de nave așteaptă să descarce, ori să preia marfă, iar în larg este o coadă impresionantă.

Situația a apărut după ce porturile din Ucraina, s-au închis din cauza războiului. 39 de vapoare sunt în acest moment în portul din Constanța, spun autoritățile portuare.

De pe unele se descarcă marfă, iar pe altele se urcă tot felul de containere.

Alte 56 așteaptă în larg ca să le vină rândul. Stau înșiruite, unul după altul, cu ancora lăsată. Nu intră încă în port, pentru că până le-ar veni rândul să descarce marfa ar trebui să platească o taxă.

Majoritatea aduc cereale, dar sunt și unele cu produse folosite în sistemul energetic.

Portul Constanța poate descărca zilnic o sută de mii de tone de marfă. Acum se descarcă 67.000 de tone. Practic, suntem la aproape 70 la sută din capacitate.

Administrația portuară a anunțat în urmă cu câteva ore câ a fost depășit cu zece la sută recordul de trafic de anul trecut considerat reper abosolut în istoria modernă.

Se iau deja măsuri pentru a evita blocarea activității. Unii operatori au introdus o taxa de 500 de euro/zi pentru fiecare container care stă mai mult de o săptămână în port.