Romania se implica in operatiunile din Libia

×
Codul embed a fost copiat

CSAT a hotarat ca Romania va participa la aplicarea embargoului legat de situatia din Libia cu fregata Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major, adica in total cu 207 militari, a anuntat, marti seara, presedintele Traian Basescu.

Afla totul despre fregata Regele Ferdinand, care va merge in Libia

Presedintele Traian Basescu a precizat ca CSAT a decis implicarea Romaniei cu fregata Regele Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major la impunerea embargoului in ceea ce priveste vanzarea de armament catre Libia. Mai exact, nava va participa la blocarea oricarei nave suspecte ca ar transporta arme catre Libia. "O someaza si pe urma trage", a precizat presedintele Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a spus ca pentru ca fregata Regele Ferdinand sa opereze in Marea Mediterana timp de trei luni este nevoie de 4,5 milioane de euro, resursa financiara urmand sa fie alocata de Guvern in urmatoarea sedinta.

El a mai spus ca premierul si ministrul finantelor, membri in CSAT, se vor ocupa de resursele financiare necesare.

Citește și
F-15 Eagle
Avionul F-15 Eagle, prabusit in Libia - Top Gun al Armatei SUA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

NATO a validat planurile intocmite de militarii sai pentru a contribui la zona de interdictie aeriana in Libia, fara a decide inca, in acest stadiu, sa le puna in aplicare, a anuntat marti secretarul general al aliantei, Anders Fogh Rasmussen.

LIVE TEXT:

- Traian Basescu: Interventia a fost pentru protectia cetatenilor impotriva unui lider politic care "omoara propria populatie";

- Traian Basescu: "Marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunt exact tarile care au intervenit";

- Traian Basescu: Romania nu are interese in privinta resurselor Libiei;

- Traian Basescu: "Ghaddafi nu mai corespunde caracteristilor unui lider politic".

Contextul international

Oficial, Romania se implica in instituirea embargoului in ceea ce priveste vanzarea de armament catre Libia, nu in atacarea pozitiilor militare ale tarii nord-africane. Este decizia pe care Consiliul Suprem de Aparare a tarii a luat-o la cererea NATO.

"NATO este pregatita sa contribuie la instituirea zonei de excludere aeriana si sa ajute in mod precis, daca este nevoie, la efortul international de protejare a poporului libian de violentele regimului Ghaddafi", a declarat Andres Fogh Rasmussen, secretar general NATO.

"Astazi, Bucurestiul este mai putin dotat sa fructifice evenimentele care se intampla in Orientul Mijlociu si in nordul Africii. Daca Romania avea acele F-16, care nu s-au cumparat aproape exclusiv din ratiuni populiste, deci daca le avea, Romania avea o putere de negociere mai mare. Cum le folosea sau cum nu le folosea, asta e o alta discutie. Problema e ca puterea de negociere a Romaniei era mai mare", a spus Dan Dungaciu, analist pe probleme de securitate.

Cu anuntul de la Cotroceni se schimba radical pozitia Romaniei in conflictul din Libia. Asta dupa ce, saptamana trecuta, Traian Basescu a declarat in Consiliul European ca se opune unei interventii militare in Libia, tara noastra fiind singura cu acest punct de vedere.

Discutiile s-au mutat acum in consiliul de securtiate NATO. Si aici parerile au fost impartite. Unele tari au adoptat o pozitie mai temperata, in timp ce altele vor razboi.

"Angela Merkel se gandeste ce pozitie sa adopte, nu in functie de obiectivele strategice ale NATO, ci de cum va arata esichierul politic din Germania in urmatorul ciclu electoral. Ori asa ceva este o noutate si asta ar putea duce la prabusirea NATO fara a avea un dusman extern", a mai spus Dan Dungaciu, analist probleme de securitat.

Si Rusia, care a criticat actiunile coalitiei de bombardare a Libiei, are deja o pozitie contradictorie.

"Putin, spre exemplu, condamna interventia, iar Medvedev o aproba. Deci Putin vorbeste pentru populatia rusa, Medvedev, pentru Occident", a explicat Dan Dungaciu, analist probleme de securitate.

Putin: Rezolutia ONU aminteste de apelurile la cruciade din Evul Mediu

Analistii sunt de parere ca Libia este doar un episod in acest confict si ca actiunile coalitiei s-ar putea extinde catre Siria.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Razboiul din Libia, aproape de un esec monumental
Razboiul din Libia, aproape de un esec monumental

Declaratii in contradictoriu, obiective neclare, lipsa flagranta de strategie. Sub aceste auspicii nefaste, razboiul lansat de occidentali in Libia risca sa devina rapid un esec monumental.

Avionul F-15 Eagle, prabusit in Libia - Top Gun al Armatei SUA
Avionul F-15 Eagle, prabusit in Libia - Top Gun al Armatei SUA

Avionul american F-15 Eagle s-a prabusit, aparent din cauza unei defectiuni mecanice, intr-o zona controlata de rebelii libieni, potrivit presei arabe, citate de CNN. Pilotul se pare ca a fost salvat si este in siguranta.

Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile
Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile

UPDATE: Capacitatile apararii antiaeriene libiene au fost "puternic avariate" de atacurile coalitiei, permitand instaurarea "efectiva" a zonei de interdictie aeriana, a declarat un oficial de la Pentagon.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.