Afisele cu "Ziua Judecatii - 21 mai", o campanie publicitara
Vine sau nu sfarsitul lumii duminica? Iata intrebarea care de voie, de nevoie, le-a trecut prin minte macar o secunda miliardelor de pamanteni. Un pastor american a fixat "Apocalipsa" pentru 21 mai 2011.
Potrivit lui, se va intampla la ora 18:00 in fiecare tara de pe glob. Altfel spus, ne ducem toti in cascada.
In spatele mesajului sta de fapt o campanie publicitara pentru o grupare neo-protestanta din Statele Unite care detine si un radio crestin. Problema e ca autoritatile din Romania nu au fost interesate sa afle adevarul si nu s-au gandit cu afisele ii pot speria inutil pe cei slabi cu duhul.
E isterie in America: "Dumnezeu va distruge 97% din omenire pe 21 mai"
Toata nebunia cu Judecata de Apoi, fixata pentru data de 21 mai, a pornit de la pastorul american Harol Camping.
Tavalugul a cuprins cu repeziciune toata tarile si s-a oprit evident si in Romania. Marile orase de la noi au fost impanzite de panouri publicitare care ne anunta ca sambata vom da socoteala pentru faptele noastre.
Ultima teorie. Judecata de Apoi vine pe 21 mai. Afla la ce ora in Romania
Pentru a fi mai convingatori, cei care le-au montat au aplicat pe afise si cate o bulina galbena prin care atentioneaza ca "judecata" este garantata de Biblie.
Satui de grijile de zi cu zi, la Timisoara majoritatea privitorilor au luat in ras mesajul. Acelasi avertisment troneaza si in intersectiile din Capitala sau din Iasi. Majoritatea iesenilor refuza insa sa creada in aceste asa-zise profetii si spun ca ziua Judecatii nu poate fi calculata.
Afisele care anunta sfarsitul lumii au ajuns in Romania. FOTO
Problema este alta. Cel care tuna si fulgera ca se va alege praful de omenire ne-a mai amenintat odata si in 1994 . Atunci a ratat predictia, asa ca a incerca iar bazandu-se, spune el, pe calcule matematice si cifre din Biblie. Biserica Ortodoxa Romana respinge categoric orice referire la Apocalipsa.
"Respectivul este un sectant oarecare. El uitilizeaza aceste conceptii si aceste tehnici de manipulare. Este vorba de o psihoza si este clar ca cei care cred asemenea nascociri nu pot sa fie oameni normali", a declarat George Istodor, profesor Facultatea de Teologie Bucuresti.
Si totusi, cu o institutie media in spate, Harol Camping a reusit sa-si faca adepti in toata lumea. Delicat este ca mesajul lui a fost permis in Romania, iar autoritatile locale doar au luat banii din publicitate, desi textul este in afara legii care interzice exploatarea superstitiilor, credulitatea sau frica persoanelor.
"Oricine face o campanie trebuie sa si poata proba ceea ce spune prin mesajul publicitar. Din punctul asta de vedere nu numai ca nu au cum sa probeze, dar mai pot crea si isterie in masa in cazul in care cineva ar fi dispus sa-i creada", spune Victor Dobre, director executiv la Asociatia Internationala de Publicitate.
S-au gasit insa destui in Statele Unite. De cateva luni strazile New York-ului sunt impanzite de afise care anunta cutremure si revarsari ale oceanelor si marilor.
Unii dintre americani si-au cheltuit economiile de-o viata ca sa fie pregatiti, iar restul se distreaza pe seama lor.
Cititi si:
Fotografia uimitoare care pare un desen, dar nu e
Copil de 5 ani, violat de un elev in curtea scolii. Colegii martori au ras