Afacerile din agricultură, printre cele mai profitabile din România. Producție mai mică, prețuri mai mari
Deși a fost un an arid, afacerile din agricultură sunt unele dintre cele mai profitabile.
Cifra de afaceri ar putea fi comparabilă, daca nu mai mare, decât cea din 2021, adică peste 58 de miliarde de lei. Acum, deși producția a fost mai mică, prețurile au fost mai mari.
Mircea Kipăilă administrează aproximativ 500 de hectare de teren agricol în județul Constanța. Deși anul acesta seceta i-a diminuat producția de cereale, iar cheltuielile au fost mai mari, tot a ieșit în câștig.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Mircea Kipăilă, administrator fermă agricolă: „La cereale a fost cel mai bun preț din ultimii 25 de ani de când fac eu agricultură”.
Profit a făcut și Ionuț Spiță din Ilfov. Investițiile în fermă, în special în utilaje performante, s-au văzut anul acesta.
Ionuț Spiță, agricultor: „Randamentele sunt mai bune, atât în ceea ce privește consumul de combustibil la hectar cât și calitatea lucrărilor efectuate. Automat și producțiile sunt mai bune și cantitativ și calitativ”.
Pe de altă parte și comisarii europeni sunt tot mai generoși cu astfel de afaceri care, până la urmă, asigură hrana populației. Sunt ajutați de pildă cei care și-au construit depozite și astfel nu mai sunt nevoiți să vândă rapid ce culeg de pe câmp, așa cum se întâmpla în anii trecuți.
Potrivit autorităților, din 2015, de când a început actualul ciclu de plăți din fonduri europene, agricultura românească a primit peste 20 de miliarde de euro.
Banii au fost investiți în mare parte în creșterea producției prin dotarea fermelor și a unităților de procesare.
De altfel, în primele nouă luni ale acestui an, în conturile României, și implicit ale fermierilor români, au intrat două miliarde și jumătate de euro.
Potrivit unui studiu KeysFin, cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din ultimii 10 ani: peste 30%. Romsilva a ocupat în 2021 poziţia fruntaşă.
Contribuția agriculturii la PIB este în scădere
Pe de alta parte, contribuția agriculturii la produsul intern brut este în scădere. De la 6% în 2011, la 4,3% anul trecut.
Gabriel Razi, analist pe piața agricolă: „Este un lucru bun. Asta înseamnă că economia crește mai repede decât crește sectorul agricol. În UE media ponderii agriculturii în PIB este de 1%, noi avem peste 4%”.
Potrivit analiștilor, în 2022 cifra de afaceri a companiilor românești din sectorul agricol are șanse să o depășească pe cea de anul trecut, când am avut încasări istorice de 58 de miliarde de lei.