Suma pe care o pot primi tinerii pentru a porni afaceri în agricultură. Programul „Noul Fermier” nu necesită experiență
Comisia Europeană finanțează tot mai multe programe care să aducă în agricultură oameni noi, gata să lucreze performant pământul și să susțină sectorul alimentar.
Cel mai nou program european, denumit „Noul Fermier”, îi încurajează pe cei de sub 40 de ani să își deschidă afaceri în agricultură. Doritorii nu trebuie să fi lucrat în domeniu şi pot primi până la 100.000 de euro, pe care nu trebuie să îi mai dea înapoi.
În Bogdănești, județul Vaslui, mai toți agricultorii sunt trecuți de 50 de ani. Anca Ursu este excepția. La 24 de ani a accesat bani europeni și a construit mai multe solarii în care cultivă legume.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Am realizat că vreau să revin acasă, în satul natal, să îl dezvolt”
Anca Ursu, agricultor: „Am făcut un master la Iași, la horticultură ecologică și atunci am realizat că aș vrea să vin acasă, în satul natal, să pun în practică ce învăț și să dezvolt satul”.
Cu bani europeni, dar și cu banii lui și-a dezvoltat ferma și Alexandru Spiridon. Tânărul, din județul Vaslui, a preluat acum un an, de la tatăl său, terenurile agricole, dar și trei ferme de pui.
Alex Spiridon, agricultor: „Una dintre ele a fost modernizată cu fonduri europene, cea de-a doua a fost construită de la zero, cea de-a treia a fost construită din fonduri proprii. În ceea ce privește dotarea fermei vegetale, tractoare, combine, utilaje, același lucru. Am accesat tot felul de modalități de finanțare. Dacă ai răbdare, pic cu pic se face mare”.
Ce vârste au fermierii români
Tineri agricultori ca aceștia sunt puțini în România. Țara noastră are printre cei mai în vârstă fermieri din toată Uniunea Europeană. Și nu este de mirare, în condițiile în care din cei peste 783.000 de agricultori români, doar 12% au sub 40 de ani, potrivit APIA. Cifrele Agenţiei de plăţi în agricultură se referă la cei care au măcar un hectar pe care îl cultivă şi pentru care primesc subvenţii.
Cei mai mulți fermieri români au între 60 și 90 de ani, aproximativ 383.000. Alți 300.000 de fermieri au între 40 și 60 de ani. Fermieri tineri, sub 40 de ani, sunt de șapte ori mai puțini - doar 95.000. În bazele Ministerului Agriculturii sunt înscriși și peste 5.000 de fermieri care au peste 90 de ani, dar și 25 de agricultori care au depășit suta de ani.
Florian Ciolacu, președintele Clubului Fermierilor Români: „Este o medie foarte mare pentru un domeniu care necesită asumare. Tinerii aduc, în primul rând, un suflu nou. Ei sunt mai digitalizați în ziua de azi și avem nevoie de digitalizare ca să putem să gestionăm și problemele de performanță și problemele de mediu mai bine. Înțeleg și au o flexibilitate mai mare atunci când vine vorba de modele noi de afaceri. În același timp, tinerilor le lipsește experiența”.
Tocmai de aceea Comisia Europeană dă tot mai mulți bani pentru cei care se încumetă să își deschidă afaceri în agricultură.
Eurodeputat: „Pot primi până la 100.000 de euro. Până acum, Comisia dădea, pentru tinerii fermieri, 70.000 de euro, dar au constat că nu erau suficienţi pentru ca fermierii să se autosusțină o perioadă mai lungă de timp şi renunţau la afaceri”.
Uniunea alocă României 400 de milioane de euro pentru tinerii şi noii fermieri, iar autorităţile stabilesc condiţiile. În ambele situaţii, doritorii pot fi proprietari de teren sau îl pot lua în arendă.