Aeroportul Otopeni amendat pentru poluare. Cum au murit peștii din lacurile Capitalei


Ultimul update: Vineri 01 Martie 2019 19:45
Data publicarii: Vineri 01 Martie 2019 18:05
Categorie: Stiri actuale

Substanţele folosite la dezgheţarea avioanelor au omorât peştii din lacuri. Comisarii Gărzii de Mediu au amendat Aeroportul "Henri Coandă" din Otopeni pentru deversări de substanţe toxice în salba de lacuri din jurul Bucureştiului.

Tone de peste au murit în luna februarie, iar oamenii s-au plâns de mirosul îngrozitor, după ce substanţele chimice de la degivrarea aeronavelor au ajuns în apă.

La începutul lunii februarie, locuitorii din jurul Capitalei au observat pe lacuri tone de peşti morţi, din cauza unei poluări masive. Şi mirosul apei era îngrozitor.

Comisarii Gărzii de Mediu au prelevat probe din lacurile din partea de Nord-Vest a Capitalei, toate legate între ele. Au identificat şi sursa poluării: aeroportul din Otopeni.

Din cauza ploii îngheţate care a afectat zborurile timp de 3 zile, situaţie nemaîntâlnită în istoria aeroportului, companiile de pe platforma au folosit de 30 de ori mai multe soluţii degivrante fașă de o zi obişnuită de iarnă.

Era o măsură de forţă majoră pentru a nu pune în pericol zborul aeronavelor, spun reprezentanţii aeroportului. Însă toate aceste substanţe s-au scurs direct în lacuri.

Garda de Mediu a amendat Compania Aeroporturi Bucureşti cu 12.500 de lei.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroporturi Bucureşti: 
"Vorbim de o amendă care a fost data Companiei Aeroporturi, dar nu explicit pentru poluare... Substanţele netratate de legislaţie ca substanţe periculoase, dar care în cantităţi extrem de mari pot deveni periculoase."

Reprezentanţii aeroportului anunţă că vor contesta amenda, dar dau asigurări că vor lua măsuri. Din apele pluviale vor fi prelevate probe de două ori pe lună, nu o dată ca până acum.

Până în anul 2023, aeroportul promite să construiască o staţie de preepurare a apelor. Cu alte cuvinte, substanţele chimice folosite la degivrarea aeronavelor şi pistelor vor fi tratate în această staţie înainte de deversarea apelor pluviale în salba de lacuri Pasărea.

Şi complexul rezidenţial Cosmopolis a fost amendat cu 15.000 de lei pentru poluarea lacurilor, în luna februare. Reprezentanţii complexului nu o contestă, dar spun că a fost un accident din cauza unei pompe defecte.

Daniel Ghidiuta, reprezentant complex rezidenţial: "Nota de constatare a acestei amenzi stabileşte că a fost o poluare accidentală. Nu suntem noi poluatorul, rezultatele analizei arată acest lucru."

Este vorba de analizele comandate de reprezentanţii complexului. Aceleaşi analize arată că pânza freatică din care se extrage apa potabilă pentru populaţia din zona nu a fost poluată. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Una dintre cele mai delicioase specii marine, descoperită în Marea Neagră. Rolul NASA
Bucuresti, unul din cele mai poluate orase ale Europei, are nevoie de spatii verzi ca sa respire
VIDEO PROTVPLUS.RO