Adriean Videanu si Ioan Niculae, citati in dosarul Romgaz. Acuzatii vorbesc de prejudiciu 0, procurorii - de zeci de milioane
Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, si omul de afaceri Ioan Niculae au fost chemati la DIICOT in dosarul Romgaz. Li s-a prezentat expertiza financiar-contabila, prin care s-a stabilit prejudiciul adus statului in acest caz scandalos.
Documentul a iscat contradictii intre anchetatori si inculpati. Cei din urma spun ca e zero, iar procurorii ca se ridica la nu mai putin de 62 de milioane de euro.
Fostul ministru al economiei Adriean Videanu a ajuns in jurul orei 10 la audieri. Nu a vrut sa faca declaratii, ci doar le-a transmis jurnalistilor “sa aiba pace in suflet”, relateaza corespondentul Stirilor ProTV, Ramona Pauleanu.
Ioan Niculae a fost si el adus tot la 10, cu o duba a penitenciarului, si nu a scos niciun cuvant inf ata presei. Cei doi vor primi vineri expertiza financiar-contabila, care ar trebui sa arate la cat se ridica prejudiciul cauzat statului roman in dosarul Romgaz.
La iesire, Ion Panaitescu, avocatul lui Ioan Niculaea spus ca expertiza arata ca valoarea prejudiciului este zero. Acelasi lucru l-a afirmat si Adriean Videanu. Informatiile din ancheta spun insa ca prejudiciul este de 62 de milioane de euro.
Videanu este acuzat ca, in perioada cand era ministru, a sustinut in guvern mai multe acte care sprijineau interesele financiare ale lui Ioan Niculae. Firma acestuia, Interagro, ar fi primit in acest fel de la Romgaz gaze naturale in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, din care aproape 100 de milioane ar fi fost subventii acordate ilegal.
In dosar a fost invocat si numele fostului ministru Varujan Vosganian, dar Senatul a respins incuviintarea inceperii urmaririi penale in cazul acestuia.
Expertiza efectuata de procurorii DIICOT in dosarul Romgaz, in care sunt cercetati penal Adriean Videanu si Ioan Niculae, confirma faptul ca prejudiciul in aceasta cauza se ridica la aproape 100 de milioane euro. Din referatul intocmit de catre procurorii DIICOT rezulta ca, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian si, in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
DIICOT mai sustine ca demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz SA, aceasta fiind transformata practic intr-un furnizor al unui "client privat privilegiat" si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.
Procurorii mai arata ca, prin activitatea ministrilor Vosganian si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.
Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei. In referat se mai retinea ca Romgaz a livrat in aceasta maniera catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari). Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre Interagro pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a Romgaz reprezinta un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010, sustin procurorii.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, diicot, romgaz, ioan niculae, interagro, varujan vosganian, Adriean Videanu,
Dată publicare:
09-10-2015 10:07