Adriean Videanu, audiat la DIICOT in dosarul Romgaz-Interagro. Ce a declarat la intrarea in sediu

Adriean Videanu

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit luni la DIICOT, pentru a fi audiat, relateaza Mediafax.

Adriean Videanu a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 10.40, fiind insosit de avocatul sau, Cristian Ene.

El a declarat ca a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in cazul sau, in dosarul Romgaz - Interagro, faptele de care il acuza procurorii fiind de abuz în serviciu si complicitate la delapidare.

La inceputul lunii februarie, procurorii au primit unda verde din partea presedintelui Klaus Iohanis sa inceapa urmarirea penala impotriva fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, in dosarul ROMGAZ.

Demnitarul este acuzat de abuz in serviciu, delapidare si ca ar fi semnat si sustinut in Guvern interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae.

Citește și
Adriean Videanu
Adriean Videanu a fost eliberat din arest. Fostul ministrul al Economiei va fi cercetat sub control judiciar
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Astfel, firma Inter-Agro a primit de la compania Romgaz, la un pret preferential, gaze naturale in valoare de 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Prejudiciul total se ridica la 130 de milioane de dolari, spun procurorii.

Adriean Videanu a fost arestat preventiv, la sfarsitul lunii ianuarie, intr-un alt dosar de coruptie, alaturi de Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Alina Bica, fosta sefa a DIICOT. Fostul ministru a fost insa eliberat o luna mai tarziu, dar se afla sub control judiciar, cu interdictia de a parasi tara.

Senatul a respins, in 12 februarie, solicitarea de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian.
In acelasi dosar, DIICOT a mai solicitat o data, in 2 septembrie 2013, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

In cazul lui Videanu, seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala. Pe de alta parte, plenul Senatului a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii.

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de sase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi fosti ministri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre omul de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezulta din referatul procurorilor.
Astfel, sustin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, fara a fi respectate dispozitiilor legale si in conditiile in care firma omului de afaceri Ioan Niculae inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

"Demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand circa 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN Romgaz SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Procurorii au suspiciuni ca prin activitatea ministrilor, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

In actele procurorilor se mai arata ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro SA gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

"Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", sustin procurorii DIICOT.

Conform anchetatorilor, valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre Interagro SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN Romgaz SA reprezinta un procent de 51% din totalul de aproximativ 500 milioane de lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat in 30 ianuarie la DIICOT, in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani.
Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar intr-un alt dosar, instrumentat de DNA, in care este implicat si fostul

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Miorita Videanu, audiata la DNA in calitate de martor. Reactia fostului ministru al Economiei
Miorita Videanu, audiata la DNA in calitate de martor. Reactia fostului ministru al Economiei

Adriean Videanu a spus, la iesirea de la Sectia 12 Politie, ca au fost facute procedurile in cadrul controlului judiciar, iar intrebat despre audierea sotiei sale la DNA, fostul ministru a spus ca aceasta are calitate de martor.

Adriean Videanu a fost eliberat din arest. Fostul ministrul al Economiei va fi cercetat sub control judiciar
Adriean Videanu a fost eliberat din arest. Fostul ministrul al Economiei va fi cercetat sub control judiciar

Adriean Videanu, arestat in urma cu o saptamana, a fost lasat sa plece acasa. Fostul ministru al Economiei este insa sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

Adriean Videanu, urmarit penal in dosarul ROMGAZ. Fostul ministru ar fi cauzat un prejudiciu de 130 de milioane de dolari
Adriean Videanu, urmarit penal in dosarul ROMGAZ. Fostul ministru ar fi cauzat un prejudiciu de 130 de milioane de dolari

Procurorii au primit unda verde din partea presedintelui Klaus Iohanis sa inceapa urmarirea penala impotriva fostului ministru al Economiei Adriean Videanu.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.