Adopția, extrem de grea în România. Peste 50.000 de copii așteaptă o familie

×
Codul embed a fost copiat

Peste 50.000 de copii tânjesc după căldura unei familii pe care să o numească a lor. Trăiesc în centre de plasament și din păcate pentru cei mai mulți, nici măcar nu există speranța unei adopții.

La noi, procesul birocratic a rămas extrem de greoi și se întinde pe ani întregi. Marți este Ziua Internațională pentru Adopție, însă în România mulți dintre copiii statului rămân ai nimănui.

Angi: „Eu mi-am dorit când eram mică, eram foarte mulți copii, cred că și peste 100 de copii eram acolo. Deci voiam să scap de acolo cât mai repede. Acolo mă simțeam prea singură, prea ... nu știu, nimănui parcă nu-i păsa de mine.”

Angi, stabilită acum în Belgia, își amintește și acum de durerea pe care o simțea în copilărie, când a crescut într-un centru de plasament din România.

A visat în fiecare zi că doi oameni care o iubesc o vor duce acasă și o vor numi fiica lor. Nu a avut acest noroc. Acum are 22 de ani și este urmărită de începutul greu pe care l-a avut în viață.

Citește și
Asistenta maternală a fost audiată mai bine de 6 ore la București
Un nou caz "Sorina". O fetiţă din Bocşa, pe cale să fie despărţită de asistentul maternal care a crescut-o
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Angi: „Știam și încă o fată care a ajuns în Belgia. A ajuns să fie adoptată, mă gândeam, uau, ce mi-ar fi plăcut și mie asta.”

Adopția, un drum lung și istovitor

 

Doar că la noi, adopția a rămas un drum lung și istovitor, care de multe ori nu are un final fericit. Pentru ca un copil să poată fi dat spre adopție, statul trebuie să îi caute toate rudele, până la gradul 4. Abia după aceea autoritățile îl pot da spre adopție.

O mamă din Bihor descrie calvarul prin care a trecut până să își vadă fetele acasă. Are două: una devârsta majoratului și cealaltă mai mică, pentru care procesul de adopție nu este încă finalizat. Își amintește cum a fost cu fetița cea mare. Când avea 6 ani, a fost cerută și de altă familie, deși stătea la ea în plasament.

Adriana Popa: „E dificil. E foarte dificil. Deși aveam prioritate, am renunțat mult prea ușor. Copilul nu a fost adoptat de familia respectivă dar, în schimb, a fost dus dintr-o instituție în altă. După o perioadă de doi ani l-am luat înapoi copilul, a mai durat încă doi ani până ce a fost adoptat. Deci practic, în total, aproape 10 ani.”

Zece ani în care acel copil a fost purtat pe drumuri, în loc să se dezvolte armonios în cădura unei familii. În România, în prezent, există o listă cu doar 3.000 de minori, din peste 50.000, în cazul cărora se permite adopția. Însă doar o treime - adică 1.000 - sunt doriți de familii. Restul rămân ai nimănui.

Ștefan Goția, purtător de cuvânt DGASPC Bihor: „Un proces mai îndelungat, care, din păcâte, generează un timp mai lung de așteptare pentru finalizarea completă a adopției. Pentru identificarea și darea acordului a tuturor rudelor de gradul IV.”

Roxana, profesoară la un colegiu din Iași, a devenit mamă în 2018, când a adoptat o fetiță de doi ani și o lună. Femeia își amintește prin câte a trecut ca să o poată lua pe cea mică acasă.

Roxana Ota: „Fetița mea nu știa să mănânce, ea a trebuit să fie învățată la doi anișori să mestece, fetița mea era subnutrită”.

Specialiștii spun că un copil aflat în grija statului poate pierde 1-2 puncte la IQ în fiecare lună, față de unul care trăiește cu părinții. Și este de 10 ori mai expus la orice fel de exploatare și de 4 ori mai predispus să își ia viață.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Prima zi de şcoală în SUA a Sorinei, fetiţa adoptată din Baia de Aramă. VIDEO
Prima zi de şcoală în SUA a Sorinei, fetiţa adoptată din Baia de Aramă. VIDEO

Sorina, fetița din Mehedinți adoptată de o familie de români stabilită în SUA, a început şcoala în noua sa patrie.

Un nou caz
Un nou caz "Sorina". O fetiţă din Bocşa, pe cale să fie despărţită de asistentul maternal care a crescut-o

O fetiţă de 7 ani este pe punctul de a fi despărţită de asistentul maternal din Bocşa, judeţul Caraş-Severin, care a crescut-o de la vârsta de un an, deşi acesta susţine că a depus la Protecţia Copilului dosar de adopţie, informează News.ro.

România, te iubesc! lansează podcastul
România, te iubesc! lansează podcastul "România, știi bine". Paula Herlo, despre adopțiile din România

După o mulțime de reportaje care au dus inclusiv la schimbarea legilor din România, Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și Rareș Năstase lansează "România, știi bine".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.