Academia de Poliție București a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor. Ordinul semnat de ministrul Educației
Academia de Poliție a pierdut dreptul de a mai acorda titluri de doctor, după ce ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat, vineri, ordinele de retragere a acreditărilor celor două școli doctorale ale instituției.
Este vorba despre Școala doctorală de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională.
Ministerul Educației a anunțat, luni, într-un comunicat, semnarea celor două ordine la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar, după o serie de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"În urma recomandărilor Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), formulate în Hotărârea nr. 79/08.10.2020 (transmisă Ministerului Educației și Cercetării și înregistrată în data de 19.10.2020), ministrul Monica Cristina Anisie a aprobat retragerea acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională. Ordinele de ministru au la bază prevederilor art. 170 alin. (1) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011", se arată în comunicat.
De asemenea, pentru soluționarea aspectelor semnalate în Hotărârea nr. 79/08.10.2020, Ministerul Educației și Cercetării a transmis în data de 21.10.2020 către Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) solicitarea de a analiza recomandările din hotărârea CEMU și de a implementa măsurile care se impun.
În acest context, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării școlilor doctorale după 5 ani, conform prevederilor legale. Pentru a se asigura protecția studenților aflați la studii universitare de doctorat, aceștia vor fi școlarizați, conform legii, până la finalizarea studiilor, mai arată sursa citată.
"În același timp, având în vedere recomandarea menționată la punctul 4 al Hotărârii CEMU, Ministerul Educației și Cercetării a dispus demararea procedurii de monitorizare specială a instituției de învățământ superior, potrivit art. 216 alin. (2) lit. c) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Măsurile anterior menționate au fost luate în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațional existent la nivelul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Totodată, s-a ținut cont și de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, care a relevat deficiențe majore în urma evaluării stadiului activităților de verificare a originalității tezelor de doctorat și respectarea standardelor de calitate și etică profesională în această instituție de învățământ superior", se precizează în comunicat.
Scandalul tezelor de doctorat plagiate la Academia de Poliție. Ce a descoperit MAI
Totul a plecat de la hotărârea Consiliului de Administrație (CA) al Academiei din 31 octombrie 2018, atunci când s-a decis verificarea tuturor tezelor de doctorat susținute după 2011 cu un soft de identificare a similitudinilor.
De asemenea, în iunie 2019, CEMU a primit o sesizare de la Corpul de Control al ministrului de Interne în funcție la acea dată, Carmen Dan.
Corpul de control a descoperit atunci o lungă serie de nereguli, de la ascunderea mai multor lucrări de doctorat, până la nerespectarea normelor de verificare. Cu alte cuvinte, Academia a încercat să muşamalizeze scandalul.
Ministerul de Interne a recunoscut că ce s-a întâmplat cu tezele de doctorat la Academia de Poliţia a fost mai mult o verificare de faţadă. Concluziile controlului arata că şefii de la Academia de Poliţie au minţit de mai multe ori. O dată când au spus că au verificat de două ori mai multe teze de doctorat decât au făcut-o în realitate. Mai mult decât atât, patru ofiţeri din conducere au omis să îşi trimită şi lucrările lor la verificat. Ba mai mult, au reuşit performanţa să verifice de două ori aceeaşi teză, în ani diferiţi, şi să obţină alte rezultate.
Aşadar, reprezentanţii Ministerul de Interne au găsit aceste nereguli grosolane, însă tot ei au declarat că nu vor putea să dispună o cercetare disciplinară în acest caz.
Tot acest scandal a explodat în luna aprilie, când jurnalista Emilia Şercan, cea care în ultimii ani a vorbit prin investigaţii de aceste nereguli de la Academie, a primit un mesaj de ameninţare cu moartea.
Academia de Poliție a acordat un număr de 683 de titluri de doctor începând cu 1995 (335 de titluri de doctor de către Școala de Drept și , 348 de titluri de doctor de către Școala de Ordine Publică și Siguranță Națională).