A început procesul fostei șefe NN pensii, sancționată pentru mesajele privind pilonul II de pensii
La un an de la scandalul mesajelor trimise de NN pensii clienţilor săi, despre o posibilă schimbare a pilonului 2 de pensii, a început procesul.
Fostul director general al companiei a dat în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cere ca toate sancţiunile istorice pe care le-a primit să-i fie retrase: o amendă de o 100.000 de lei şi interdicţia de a mai fi manager general într-o companie bancară. Avocatul a susţinut în instanţă că există posibilitatea că documentul prin care i-au fost aplicate sancţiunile să fie ilegal.
În luna aprilie a anului trecut, NN pensii, cel mai mare administrator de fonduri private din ţară, le trimitea celor 300.000 de clienţi din România un mesaj de informare:
"În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public, cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice".
Atât Guvernul, cât şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au negat această intenţie. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat atunci că ASF ar trebui să ia măsuri foarte dure în acest caz. Iar firma a fost amendată cu 750.000 de lei şi directorul general NN, Raluca Țintoiu, 100.000 de lei. În plus, i-a fost retrasă autorizaţia de manager.
Femeia a contestat în instanţă decizia şi marți a avut loc primul termen în procesul ei.
Fostul director general al NN Pensii cere în instanţă daune morale simbolice de 1.000 de euro, însă mai important, vrea că documentul prin care i-a fost retrasă autorizaţia de manager general să fie anulat. Această sancţiune îi schimbă complet cariera Ralucăi Țintoiu, care nu mai are dreptul să fie în vârful vreunei companii bancare.
Avocatul ei spune că decizia de retragere a autorizaţiei trebuia aprobată de consiliul Autorităţii pentru Supravegherea Financiară.
Cosmin Vasile, avocatul Ralucăi Țintoiu: "Din actele depuse la dosar nu rezultă că acest consiliu ar fi luat sancţiunea, ci un preşedinte, un vicepreşedinte şi o altă persoană."
Ceea ce ar putea duce la anularea documentului. De asemenea, sancţiunea a fost dată fără să existe un control din care să reiasă că Raluca Țintoiu ar fi greşit.
Următorul termen în procesul invocat de fostul director NN va avea loc pe 19 iunie. Atunci se va împlini un an de la declaraţia fostului ministru de Finanţe, Ionuţ Mișa, care susţinea că Pilonul II se va desfiinţa. Premierul de atunci, Mihai Tudose, a calificat declaraţia o "prostie", dar a lansat însă ideea că Pilonul II va deveni opţional şi că românii vor fi îndrumaţi doar la Pilonul I, administrat de stat.
Guvernul lucrează deja la această modificare şi a decis scăderea contribuţiei la pensiile administrate privat pentru toţi cei peste 7 milioane de participanţi. Cota a fost redusă de la 5,1% din salariul brut, la 3,75%.