Pilonul 2 de pensii va deveni opțional. Analiștii lansează mai multe avertismente
Guvernul a anunţat oficial că pilonul 2 de pensii va fi opţional, iar proiectul va fi gata până în iunie.
Angajaţii vor avea posibilitatea să contribuie doar la pilonul 1, deţinut de stat, atraşi de beneficii pe care Executivul nu le-a anunţat până acum. Analiştii atrag însă atenţia că este riscant pentru salariaţi să îşi ţină toate ouăle într-un singur coş.
Premierul Viorica Dăncilă a precizat că pilonul 2 va deveni opţional.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Viorica Dăncilă: "Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pragului 2 de pensii reprezintă una din priorităţile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul 2 de pensie."
În acest moment, nici măcar economiştii nu înţeleg cum ar putea funcţiona un astfel de sistem.
George Vulcănescu, analist economic: "Am senzaţia că doamna premier a scăpat un porumbel voiajor din gură. Sunt două sisteme complet diferite. Sistemul public poate da faliment, nu îţi garantează nimeni că la un moment dat statul nu va veni să diminueze pensiile."
Aşa că analiştii cred că statul nu face altceva decât să aducă mai mulţi banii pentru pensiile pe care le plasteste lunar.
Totuşi, românii vor putea alege dacă să contribuie ca până acum, atât la pilonul 1, administrat de stat, cât şi la pilonul 2, privat, sau să vireze toate contribuţiile către pilonul 1.
Ministrul Finanţelor promite un fel de concurenţă între cele două.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Pentru ca cei care doresc să meargă dinspre pilonul 2 către pilonul 1 să poată să o facă, desigur având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face astăzi în zona privată, pentru ca fiecare să ştie pe ce se poate baza atunci când ajunge la vârsta pensionării. De asemenea, să poată fi sigur că un randament mai bun poate să găsească în această zonă a pilonului 1 şi nu în alte zone."
Doar că în acest moment nu există randament pentru pilonul 1, în condiţiile în care toţi banii strânşi de stat nu sunt investiţi, aşa cum fac administratorii fondurilor private, ci sunt viraţi direct pensionarilor.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: ”Acum oamenii trebuie să înţeleagă un lucru fundamental: diferenţa între pilonul 1 şi pilonul 2 şi pilonul 3 este majoră. În pilonul 1 nu discutăm despre fond de pensii, discutăm despre buget de pensii, adică bani care se colectează de la salariaţii de azi şi plătesc imediat pensiilor celor care sunt în plată, iar în pilonul 2 şi 3 avem fond de pensii, adică bani care se acumulează într-un cont individual. La pilonul 2 şi 3 fiecare cetăţean are la pensie banii cu care el a contribuit.”
Rămâne de văzut se va întâmpla cu banii pe care contribuabilii i-au strâns până acum la Pilonul 2.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, guvern, pensii, viorica dancila, pilonul II,
Dată publicare:
12-04-2018 13:29