ASF a amendat NN Pensii cu 750.000 lei. Reactia companiei: "Masurile nu afecteaza situatia fondului"

Ultima actualizare: 16-04-2017 09:53

Autoritatea de Supraveghere Financiara a taxat scump mesajul trimis de NN Pensii. Compania a primit cea mai mare amenda din istoria ASF, de 750.000 de lei.

Asta dupa ce si-a informat clientii ca in spatiul public se vorbeste despre nationalizarea celor 7 miliarde de euro, banii stransi pana acum din Pilonul 2 al pensiilor private obligatorii.

"Banii acumulati la pensia ta privata obligatorie, din contributia ta si din rezultatele investitiilor realizate de noi, iti apartin exclusiv tie.(...) Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice", se spune in scrisoarea transmisa de NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensie privata din tara.

De asemenea, directorul general al NN Pensii, Raluca Tintoiu, a fost amendata cu 100.000 de lei si i-a fost retrasa autorizarea, a declarat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu. Giurescu a fost deputat PSD pana in 2006.

Este cea mai mare amenda din istoria Autoritatii de Supraveghere Financiara. Amenda poate fi contestata de companie, dar vicepresedintele ASF a precizata ca pana acum institutia nu a pierdut niciun proces in domeniul pensiilor private.

ASF a criticat, miercuri, decizia NN Pensii de a se adresa clientilor, acuzand ca este o pozitie "excesiva si neavenita". ASF sustine ca "nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect". Conducerea ASF a audiat joi conducerea NN Pensii si a stabilit sanctionarea fondului.

ASF va demara si un control la BCR Pensii, deoarece seful BCR Pensii, Radu Craciun, ar fi fost de fapt cel care a initiat discutia despre nationalizarea Pilonului 2. “Presedintele BCR Pensii a vorbit in nume propriu, n-a informat membrii din fondul de pensii, e o chestie putin diferita si vedem daca va fi si acolo cazul sa luam masuri”, a declarat Giurescu.

Liderul PSD Liviu Dragnea declarase miercuri ca scandalul despre nationalizarea pensiilor private a pornit de la presedintele ASF, Misu Negritoiu, care stie foarte bine ca in scurt timp Parlamentul va demite conducerea institutiei.

"In ceea ce priveste acest scandal despre nationalizarea pensiilor private, este pornit de la domnul Misu Negritoiu care este presedintele ASF, care stie foarte bine ca in foarte scurt timp Parlamentul va demite conducerea ASF pentru ca ceea ce se intampla acolo este foarte grav si au de suferit clientii romani si asiguratii romani", a afirmat Liviu Dragnea la Antena 3. Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca "Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii la Ambasada Olandei si la Guvernul Olandei si la conducerea ING din Olanda pentru ca ceea ce a facut aceasta companie de asigurari in Romania poate puteau sa o faca intr-o colonie sau intr-o fosta colonie olandeza”.

"In Romania nu este permis asa ceva. Nu poti sa pornesti un asemenea scandal din nimic pentru ca nu a existat nici in programul de guvernare, nici vreo discutie in Guvern, nici vreo discutie in coalitie sau Parlament despre asa ceva”, a adaugat liderul PSD. "Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul si Ministerul de Finante trebuie sa actioneze foarte dur pentru ca trebuie sa fim exemplu si pentru celelalte multinationale care fac zeci de miliarde in Romania si care isi bat joc de romani si de statul roman. Nu exista o astfel de discutie nici macar informala din punctul nostru de vedere”.

NN Pensii: Am aflat din presa masurile decise de ASF, asteptam anuntul oficial

NN Pensii precizeaza ca a aflat din presa despre masurile stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in legatura cu mesajul de informare transmis clientilor si ca asteapta decizia oficiala a ASF, care nu afecteaza situatia fondului de pensii administrat de NN. Compania reitereaza ca intentiile sale au fost exclusiv de informare in legatura cu sistemul depensii administrat privat.

"Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail. Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii", anunta compania intr-un comunicat transmis dupa ce ASF a decis sanctionarea sa cu 750.000 de lei.

NN Pensii reitereaza ca intentiile sale "au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat si la interesul participantilor de a se informa constant despre situatia fondurilor economisite pentru pensie" si isi exprima aprecierea fata de faptul ca "Guvernul si Ministerul de Finante au avut o pozitie recenta foarte ferma pentru sustinerea si stabilitatea Pilonului II".

Compania mentioneaza ca masurile anuntate "nu afecteaza in niciun fel situatia fondului de pensii administrat de NN si economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanti la acesta".
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO