Preotul pe care Arhiepiscopia Tomisului l-a transformat din victima in vinovat. Ce s-a intamplat dupa ce si-a luat un avocat

Dată publicare: 02-03-2016 18:16
Dată actualizare: 05-03-2016 07:01


Un preot din Cernavoda lupta chiar cu Arhiepiscopia Tomisului, ca sa se poata intoarce la parohia lui.

Cu toate ca a fost victima unui accident provocat de un alt sofer care a murit, slujitorul bisericii este considerat vinovat de sefii lui care nu vor sa auda nicio explicatie juridica. Preotul si-a angajat un avocat si a incercat sa isi dovedeasca nevinovatia in fata superiorilor sai, dar indrazneala lui a fost catalogata drept "purtare necuvenita si vicleana".

Preotul George Ciulei este suspendat de un an din activitate. Tot atata a trecut de la momentul in care a fost implicat intr-un accident rutier. Omul bisericii conducea regulamentar, cand in fata i-a aparut o masina cu farurile stinse, care a intrat in el in plin. Soferul vinovat, un tanar de 26 de ani, era baut, iar anchetatorii au suspectat ca ar fi vrut sa se sinucida. De altfel, el a murit, iar decesul s-a rasfrant tot asupra victimei sale.

La scurt timp dupa ce a fost victima a accidentul rutier, preotul George Ciulei a vrut sa se intoarca la biserica Sf. Andrei din Cernavoda, unde a slujit 12 ani, dar a fost instiintat ca este suspendat din preotie si oprit de la a savarsi lucruri sfinte, pe motiv ca a comis omor fara voie, conform regulamentului bisericesc.

Permanenta Consiliului Eparhial, o comisie a Arhiepiscopiei Tomisului, a considerat ca preotul se face vinovat de omor fara voie, adica de ucidere din culpa, desi preotul este parte vatamata. Sefii bisericii din Constanta au cerut drept dovada ca preotul Ciulei nu este vinovat o decizie a unei instantei.

Viorel Paslaru, avocatul preotului: "Este imposibil sa existe o astfel de hotarare. Acest dosar se va incheia cu o clasare. Cel care a savarsit fapta a decedat, nu putem discuta de o hotarare judecatoreasca."

Preotul a angajat un avocat ca sa il ajute. Acesta a strans documentele care arata ca preotul a fost o victima si ca nu el a produs accidentul, insa actiunea lui a fost considerata vicleana si i s-a aplicat o noua sanctiune.

Viorel Paslaru, avocat: "Clientul meu nu a dovedit un comportament arogant, agresiv sau viclean. A fost smerit si a acceptat deciziile cu supunere."

In aceste conditii, preotul nu se poate intoarce la parohia sa. Nu le-a spus enoriasilor ce necaz a dat peste el, ca sa nu creeze alte tensiuni.

Preotul considera ca a fost pedepsit pentru ca si-a cerut drepturile si nu a acceptat o aplicare abuziva a Regulamentului Bisericesc. Este primul preot care a cerut Arhiepiscopiei Tomisului judecarea membrilor Consiliului Eparhial in consistoriu, instanta de judecata bisericeasca.

"Fiind vorba de moartea unui om, canoanele Bisericii Ortodoxe prevad foarte clar ca in astfel de cazuri preotul este oprit de la savarsirea celor sfinte pana se lamureste situatia. Ramane sa stabileasca cei care fac ancheta si sa ne comunice si noua datele", a declarat purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei.

George Ciulei vrea sa lupte pana la capat pentru dreptul lui de a fi preot, mai ales ca nu a omorat pe nimeni. A sesizat chiar Secretariatul de Stat pentru Culte, care insa i-a spus ca nu poate interveni.


VIDEO PROTVPLUS.RO