A fost lansată aplicația prin care pot fi accesate centralizat toate serviciile publice digitale. Cum funcționează
România începe cu pași mărunți să se digitalizeze. Joi a fost lansată, într-o versiune de testare, o aplicație prin intermediul căreia oricine își poate crea o identitate digitală.
Astfel, vom avea un singur cont și o parolă pentru platformele online ale tuturor instituțiilor, de la primării, la ANAF sau Casa de Pensii. Celor care au acum conturi și parole pentru fiecare instituție în parte le va fi mult mai simplu.
"Omul blând ca apa lină." Un selfie, o poză cu cartea de identitate, un video în care citim un proverb. Sunt elemente de securitate necesare pentru a ne crea identitatea digitală. Durează doar câteva minute, iar apoi, după confirmarea contului, vom putea să ne logăm doar prin recunoaștere facială pe platformele mai multor instituții publice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Crearea identității digitale se face cu ajutorul aplicației ROeID, lansată de Ministerul Digitalizării în variantă beta, adică de testare. Momentan este disponibilă doar pentru telefoanele cu sisteme de operare Android, iar în câteva zile va fi și pentru cele de la Apple. Aplicația este deja conectată cu ghișeul.ro, și oricine se poate loga inclusiv din străinătate, pentru a plăti impozite, polita obligatorie pentru locuinte ori pentru a descărca un cazier.
Cei care au deja conturi la alte instituții le vor putea folosi în continuare.
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării Și Digitalizării: „Eu recomand românilor să își facă această identitate digitală, este la cel mai înalt nivel de protecție și securitate cibernetică din Uniunea Europeană. Pe parcursul anilor următori tot mai multe instituții publice se vor integra, și la autentificare va fi acea opțiune, cum vedem astăzi autentificarea printr-un cont de rețele sociale sau printr-un cont de email.”
Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României: „Noi astăzi avem o listă de peste 10 instituții cu care am semnat protocoale, instituții publice, ministere care dețin sisteme informatice, Casa de Pensii, ANRE, ANAF.”
Varianta finală a aplicației va fi gata la finalul lunii august, promit oficialii.
Cosmin Niculescu, manager al proiectului ROeID: „Până la acel moment, avem rugămintea din partea tuturor utilizatorilor să fie constructivi, să transmită feedback, într-un mod să zicem cu blândețe, cu ghilimelele de rigoare.”
Proiectul este unul european, în valoare de 74 de milioane de lei. La final, ne vom putea conecta cu acest cont unic la platformele guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. În plus, identitatea digitală va putea fi folosită și de mediul privat, de exemplu de bănci.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, Casa de pensii, anaf, taxe, aplicatie, online, digitalizare,
Dată publicare:
25-05-2023 19:26