Exerciții militare NATO la Poligonul Capu Midia. A fost simulată pătrunderea în spațiul NATO a unor drone și nave de desant
Exerciții cu trageri de luptă la Poligonul Capu Midia, într-o aplicație la care participă militari francezi, români și americani, dar și trupe din Luxemburg și Olanda.
Au fost aduse autovehicule militare speciale, cantonate, în mod normal la Cincu, în județul Brașov. Militarii români și americani vor participa cu echipe de observatori în punctele de comandă.
Exercițiul a fost efectuat de către militarii grupului de luptă francez de la Cincu care, împreună cu grupe de forțe speciale din Luxemburg și Olanda, au simulat respingerea unui atac cu nave de desant precum și pătrunderea în spațiul NATO al unor drone ostile.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Tragerile de luptă au fost limitate până la 18 kilometri pentru protecția traficului naval din zona poligonului de la Capu Midia. Au fost lansate mai multe rachete de ultimă generație care au fost ghidate prin GPS, aceste rachete lovind ținta cu o eroare de maxim 2 metri. Dispozitivele de lansare sunt de fabricație franceză și au fost utilizate în teatre de luptă din Africa.
Colonel Laurent Laisetti: „Cu acest tip de lansatoare putem lovi orice tip de țintă, clădiri, vehicule. Francezii au venit aici în România acum aproximativ un an, primul batalion de lupta a fost aici încă din martie 2022”.
Lt.col. Armand Martin, comandant exercițiu: „Este un exercițiu comun aici în Romania, este un teatru diferit față de cel din Africa spre exemplu, dar aici este un antrenament diferit și scopul nostru este să fim pregătiți dacă va fi necesar”.
Întreg exercițiul a fost coordonat cu echipamente electronice ale militarilor Diviziei 101 Aeropurtată Americană de la baza Mihail Kogălniceanu.
Lt. col. Brian Dire, divizia 101 aeropurtată: „Misiunea Eagle Royal nu este foarte dificilă, dar este totuși complicată pentru că este necesară coordonarea comunicațiilor mai multor echipe din țări diferite pentru concentrarea focului”.
Încă de anul trecut în poligonul militar de la Capu Midia a fost instalat sistemul de apărare antiaeriană francez Mamba care asigură protecția întregului litoral românesc al Mării Negre.