Cod de inundații în 20 de județe. Patru persoane au murit, 760 salvate din calea apelor: „M-a distrus de tot”

×
Codul embed a fost copiat

Jumătate de ţară a fost, duminică, sub cod galben său portocaliu de vreme rea, care a adus potop şi vijelii. Iar pentru trei judeţe a fost emis cod roşu de inundaţii.

UPDATE 15:40 Aproximativ 190 de militari cu 15 mijloace tehnice au intervenit, în ultimele 48 de ore, la solicitarea autorităţilor centrale şi locale cu atribuţii în domeniul intervenţiei în situaţiile de urgenţă, în judeţele Bacău, Braşov, Buzău şi Covasna, pentru sprijinirea populaţiei din zonele afectate de ploi şi pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice şi hidrologice.

Potrivit unui comunicat transmis duminică AGERPRES, în prezent, personalul Ministerului Apărării Naţionale se află în două misiuni de intervenţie. Astfel, în localitatea Creveleşti, judeţul Buzău, 40 de militari din Batalionului 3 Geniu acţionează cu două mijloace tehnice pentru decolmatarea barajului de acumulare a apei potabile. În judeţul Covasna, 17 militari cu două mijloace tehnice aparţinând Batalionului 5 Rachete Sol-Aer din Buzău intervin în localitatea Vâlcele, iar patru militari cu un mijloc tehnic în localitatea Lunca Mărcuşului, pentru sprijinul persoanelor afectate de revărsările de ape şi întărirea digurilor de apărare.

Sâmbătă, personalul Ministerului Apărării Naţionale a executat şase misiuni de intervenţie:

* la solicitarea prefectului judeţului Covasna, Batalionul 22 Vânători de Munte din Sfântul Gheorghe a intervenit cu 32 de militari şi patru mijloace tehnice în localităţile Lunca Mărcuş şi Băcel pentru evacuarea populaţiei afectate de ploi şi întărirea digurilor de apărare;
* la solicitarea prefectului judeţului Bacău, militari şi mijloace tehnice aparţinând unor unităţi sau subunităţi diferite ale MApN au acţionat pentru întărirea digurilor de apărare şi înălţarea acestora cu saci de nisip astfel: 18 militari şi un mijloc tehnic aparţinând Bazei 95 Aeriană din Bacău, 14 militari şi un mijloc tehnic aparţinând Batalionului 630 Operaţii Speciale, 11 militari şi un mijloc tehnic aparţinând Companiei 151 Tehnic şi 10 militari şi un mijloc tehnic aparţinând Batalionului 635 Apărare Antiaeriană;
* la solicitarea prefectului judeţului Buzău, 40 de militari cu două mijloace tehnice aparţinând Batalionului 3 Geniu au intervenit, în localitatea Creveleşti, pentru decolmatarea barajului de acumulare a apei potabile.

Citește și
pod rupt brasov
Un pod din Brașov, peste care trece o cale ferată, s-a rupt
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

UPDATE 13.20:  Hidrologii au instituit, duminică, Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe până luni după-amiaza la ora 16:00 şi Cod galben pe râuri din 11 judeţe până marţi după-amiaza.

Potrivit avertizării Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Codul portocaliu va afecta, în intervalul 1 iulie, ora 12:00 - 2 iulie, ora 16:00, râurile din bazinele hidrografice: Olt - bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Siret - sector aval S.H. Lespezi (judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), Prut - sector amonte Ac. Stânca Costeşti, (judeţul Botoşani).

De asemenea, până marţi la ora 16:00, a fost emis un Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Olt - bazin superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu), Siret - sector aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut - sector amonte Ac. Stânca Costeşti, Jijia, Prut - afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), informează Agerpres.

VASLUI

Precipitaţiile abundente înregistrate în ultimele zile în judeţul Vaslui au produs pagube în mai multe localităţi rurale, au informat duminică reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

„Cele mai însemnate pagube au fost înregistrate în comunele Pogana şi Epureni. La Pogana, patru locuinţe din satul Bogeşti au fost inundate, iar autorităţile locale au intervenit cu motopompe pentru a scoate apa din case, nefiind nevoie de evacuarea proprietarilor. La Măscurei a fost avariat un pod, însă satul nu a rămas izolat, existând o rută ocolitoare. De asemenea, peste doi kilometri de drum pietruit au fost avariaţi de furia apelor. La Epureni, ploile au produs pagube şi mai mari. Un pod din satul Bursuci a fost avariat, iar o ravenă din satul Horga a fost distrusă, existând riscul ca apele să distrugă o porţiune din DJ 244J. Mai multe drumuri comunale şi săteşti din localităţile Bursuci şi Bârlăieşti au fost distruse de ape", se arată într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Vaslui.

 UPDATE 11.00:  Un bărbat de 50 de ani a fost salvat duminică de pompierii de la ISU Neamţ, după ce a rămas izolat între apele râului Siret, pe o balastieră, informează Agerpres.

Colonelul Cătălin Leonte din cadrul ISU Neamţ a declarat că intervenţia a avut loc în localitatea Cotu Vameş, din comuna Horia, iar pompierii au intervenit cu o barcă pentru salvarea bărbatului.

Acesta a fost surprins de viituri după ce cursul râului Siret a crescut rapid. El a sunat la 112, iar pompierii au intervenit imediat şi l-au salvat.

Prefectul Daniela Soroceanu a convocat, duminică dimineaţă, la Roman, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, având în vedere prognozele de creştere a debitelor râurilor Moldova şi Siret. În cadrul şedinţei CJSU se vor lua măsuri imediate având în vedere situaţia. 

TELEORMAN

În comunele Orbeasca, Ţigăneşti şi Poroschia din Teleorman, afectate de inundaţii, pompierii acţionează duminică pentru scoaterea apei din casele şi curţile oamenilor, informează ISU Teleorman.

„Duminică, situaţia este următoarea: comuna Orbeasca (cu cele trei sate aparţinătoare) - 7 curţi/ grădini inundate, comuna Ţigăneşti - 40 de case inundate, 32 de anexe inundate, 200 curţi inundate; comuna Poroschia, sat Poroschia - 8 curţi/ grădini inundate cu băltiri de apă, 7 anexe inundate; comuna Poroschia, sat Calomfireşti - 20 de anexe inundate, 120 de curţi/ grădini cu băltiri de apă'', precizează ISU Teleorman.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, pompierii au acţionat în localitatea Izvoarele, unde o persoană a fost evacuată la rude.

„Aseară, în urma precipitaţiilor abundente, am avut o situaţie dificilă la Izvoarele, dar care a fost rezolvată până spre orele dimineţii. Comuna Izvoarele: 5 case inundate, 7 anexe inundate, 35 de curţi/grădini inundate, 9 km străzi comunale inundate, 20 de fântâni, 250 stupi albine, o persoană evacuată la rude. Împreună cu autorităţile locale (membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă) au intervenit pompierii militari de la Detaşamentul Zimnicea cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autocisternă şi 2 motopompe'', a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

Conform sursei citate, forţele şi mijloacele de intervenţie sunt în continuare concentrate în localitatea Ţigăneşti şi vor rămâne acolo până ce vor fi rezolvate toate problemele.

COVASNA

Un număr de 24 de localităţi din judeţul Covasna au fost afectate de ploile abundente din ultimele zile, cele mai grave probleme fiind înregistrate în satele Băcel din comuna Chichiş şi Lunca Mărcuşului din comuna Dobârlău, care au fost inundate după ce digul de protecţie de pe malul drept al râului Târlung a cedat sub presiunea apelor.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, dat publicităţii duminică, au fost evacuate 263 de persoane şi bunurile acestora, precum şi 49 de animale.

De asemenea, au fost afectate DN 10 Braşov - Buzău, pe raza comunei Sita Buzăului, DN 11 B Târgu Secuiesc - Cozmeni, unde carosabilul s-a surpat pe o distanţă de câţiva metri în zona localităţii Valea Seacă şi DJ 121 Târgu Secuiesc - Covasna, între localităţile Catalina şi Imeni, ultimele două fiind în continuare închise circulaţiei rutiere.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, a precizat că problemele au apărut pe fondul creşterii rapide a cotelor apelor ca urmare a ploilor abundente şi scurgerilor de pe versanţi, acestea fiind influenţate şi de deschiderea instalaţiei de golire la barajul Săcele. În sprijinul comunităţilor afectate au intervenit peste 300 de pompieri, jandarmi, poliţişti şi militari MApN.

Marius Tolvaj a menţionat că apele au început să se retragă, iar în anumite zone oamenii evacuaţi s-au întors la casele lor.

UPDATE 10.30: Patru persoane și-au pierdut viața, în urma inundațiilor din acest weekend.

Este vorba despre două femei și doi bărbați.

UPDATE ora 10.00: Potrivit hidrologilor, până luni la ora 16.00 este învigoare un cod galben de inundații, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – bazin superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu), Ialomiţa (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău (judeţele Braşov, Covasna, Buzău şi Brăila), Rm. Sărat (judeţele Vrancea şi Buzău), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ, Bacӑu şi Covasna), Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita), Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Bacӑu, Vaslui, Vrancea şi Galaţi), Siret – sector amonte confluenţӑ Trotuş (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval Ac. Galbeni (judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut sector amonte Ac. Stânca Costeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Stânca Costeşti (judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

UPDATE ora 09.00: Circulație întreruptă pe 4 drumuri naționale și 7 drumuri județene.

07.30: Mai multe râuri şi pâraie s-au revărsat şi au inundat peste 600 de gospodarii. În plus, peste 700 de oameni au avut nevoie de ajutor, după ce au rămas blocaţi între şuvoaie.

În zonele cele mai afectate, din judeţele Braşov şi Covasna, loclanicii şi forţele de intervenţie au făcut noapte albă, până când toţi sinistraţii au fost evacuaţi din casele avariate de viituri.

Personalul Ministerului Afacerilor Interne a acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe, fiind salvate din situaţii de risc peste 760 de persoane, se arată într-un comunicat de presă remis sâmbătă.

Potrivit sursei citate, fenomenele meteorologice au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, șase poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, patru operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, trei tronsoane de cale ferată şi cinci diguri.

Reporter: „Cum e acasă?”
Localnic: „Toate camerele şi, peste tot, numai nămol.”
Reporter: „Și de ce aşa târziu aţi plecat de acasă?”
Localnic: „Apoi până au venit şi domnii, că a fost greu."

Ultimele persoane din casele afectate de ape în localitatea Băcel, din Covasna, au fost evacuate sâmbătă de pompieri. După miezul nopţii, în zonă a ajuns şi secretarul de stat, Raed Arafat.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: „Aici e o treabă de durată, colegii de la pompieri şi cei care îi ajută vor termina poate peste 2-3 zile, pentru că trebuie scoasă apa din case, sprijiniţi bătrânii, ca să se întoarcă cei evacuaţi, în zona asta sunt aproximativ 100 de persoane evacuate."

Sute de pompieri şi jandarmi au fost în misiune toată noaptea în localităţile Lunca Mărcuşului şi Băcel, unde doua diguri au cedat.

Adrian Năstuță, inspector-șef al ISU Covasna: „Sunt optimist. Cerul e senin în momentul de faţă şi apele au mai scăzut."

Furia râului Tărlung a rupt şi un pod de cale ferată, ce leagă Brasovul de Întorsura Buzăului.

Electra Ghiza: „Acest pod de cale ferată peste râul Târlung era făcut din beton şi piatră. Vă imaginaţi ce forţă a avut apă din moment ce două picioare ale podului au fost pur şi simplu maturate."

De la înălţime, se vede şi mai clar cum râul Tărlung a transformat drumuri, case şi câmpuri în întinderi nesfârşite de apă.

Localnic: „Au ridicat tot din case, e apa-n tot.”
Reporter: „Cât e de mare e apă?”
Localnic: „Păi mare, m-au scos în braţe.”

Cel mai greu a fost pentru bătrânii care abia s-au lăsat convinşi de salvatori să-şi lase casele.

Femeie: „În Braşov, undeva să mergem, nu ştim unde."

Şi judeţul Mureş s-a aflat până duminică dimineaţă sub cod galben de ploi. În comuna Vânători, un pârâu a ieşit din matca şi a inundat 100 de gospodarii şi un drum.

Locanic: „A fost o ploaie torenţială de vreo două ore, au fost nişte podeţe care nu trebuiau să fie şi alea au blocat alte poduri de acces şi nu a mai avut apă pe unde o lua. A intrat la oameni, a făcut nenerocire."

Localnic: „Cu magazinul e mai problema, plin, toată marfa e grămadă. În casă n-a intrat, dar pivniţă, gradină sunt praf."

Pompierii au intervenit cu motopompele pentru a scoate apa din curţi.

Şi în judeţul Argeş, șuvoaiele au schimbat dramatic peisajul. În comună Nucşoara, doi turişti din Constanța au fost salvaţi de salvamontişti cu ajutorul unui excavator. Un alt bărbat, de 40 de ani, a fost scos fără suflare din apele învolburate ale unui râu, pe care a încercat să-l traverseze călare.

Inundaţiile au lovit însă şi în Bistriţa, unde mai multe străzi, dar şi cinci gospodarii au fost serios afectate.

Localnic: „Apa şi-a făcut loc pe lângă conducta. Dacă nu scoteam şi cu găleţile umpleam casa cu apă."

Şi în comuna Budacul de Jos, apa a năvălit în peste 20 de curţi, iar un podeț a fost smuls de viitură.

În Moldova, ploile au adus valuri de necazuri. Viiturile puternice au măturat, sâmbătă, mai multe localităţi din Neamţ, Botoşani şi Bacău. Şi în aceste zone, mulţi au fost evacuaţi. Dar sunt destui şi cei care nu s-au îndurat să plece din gospodarii şi au rămas izolaţi în mijlocul apelor ce trec, în unele zone, de un metru.

Şuvoaiele furioase au făcut prăpăd în localitatea Bușumei. De pe versanţi, viitura a cărat pietre şi mâl şi şi-a croit drum prin casele oamenilor. Peisajul este dezolant, oameni disperaţi care îşi caută lucrurile îngropate în noroaie, maşini distruse, case avariate sau chiar spulberate cu totul!

Localnic: „Pe mine m-a distrus de tot, am mai avut o casă acolo mi-au luat şi acolo."

Localnic: „Prăpăd, şi acum 11 ani a fost la fel, eu am casă mai la vale doi ani la rând m-a scos din casa. Mergem şi noi pe unde putem, la vecini, la neamuri."

Pârâul ieşit din matcă a luat pe sus toate podețele întâlnite în cale, iar localnicii trec de pe-o parte pe alta a drumului fie în cupa escavatorului, fie pe lemne, în punți improvizate riscant peste ape. Bilanţul este crunt. Animale moarte, case în care căltește noroiul, grămezi de pietre pe drumuri sau în curţi, geamuri sparte, beciuri inundate.

Localnic: „Dezastru, numai balastru şi pietre, este o catastrofă nu avem unde locui.”
Reporter: „Apă până la geamuri.”
Localnic: „A intrat în toată casa."

Reporter: „Eraţi în casă, aţi ieşit la timp?”
Localnică: „Eram în casă şi foarte speriată, cumnatul meu era la grajd, iar când să ieşim, apa a năvălit foarte aşa.”

Localnic: „Acuma pârâul, ca pârâul, dar dacă vine Bistriţa, nu mai existăm ca sat."

Apele care au venit cu putere de pe versanţi au creat probleme şi judeţul Botoşani. Zeci de gospodării au fost inundate şi mai mulţi oameni, care nu au vrut să-şi părăsească locuinţele, au rămas izolaţi.

Localnic: „Nu au vrut să iasă. Au fost pompierii pe la ei, au fost. "

Alţii au acceptat ajutorul pompierilor şi şi-au lăsat casele în urmă. Totodată, autorităţile au încercat să ţină piept apelor şi au făcut diguri din saci cu nisip. Tot în judeţul Botoşani, o bătrână de 81 de ani a murit strivită de tavanul bucătăriei în care dormea.

N-a fost linişte nici în Vrancea. Drumul European 85 a fost măturat de ape, după ce râul Trotuș a ieşit din matcă. Viitura a luat şi viaţa unei femei de 71 de ani. Bătrâna, dată dispărută încă de vineri, a fost purtată de ape şi găsită la mai bine de un kilometru de paraul Brezoi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Inundațiile din Brașov, filmate cu drona. Primar: ”Pe noi ne mai proteja pădurea”
Inundațiile din Brașov, filmate cu drona. Primar: ”Pe noi ne mai proteja pădurea”

În Braşov, Covasna, Neamţ, Bacău şi Botoşani apele s-au revărsat şi este dezastru: au măturat drumuri şi case, au rupt poduri şi au lăsat prăpăd în urmă.

Un pod din Brașov, peste care trece o cale ferată, s-a rupt
Un pod din Brașov, peste care trece o cale ferată, s-a rupt

Un pod din localitatea braşoveană Budila, peste râul Târlung, peste care trece calea ferată dintre Braşov şi Întorsura Buzăului s-a prăbuşit, sâmbătă după amiază, fără să facă victime.

INFOTRAFIC. Circulație întreruptă pe 7 drumuri naționale și 6 drumuri județene
INFOTRAFIC. Circulație întreruptă pe 7 drumuri naționale și 6 drumuri județene

Mai multe drumuri naționale și județene au fost închise, sâmbătă, din cauza ploilor torențiale din ultimele zile.

Cod roșu de inundații. Oamenii au fost salvați cu excavatorul. ”Dacă vine Bistrița, nu mai existăm ca sat”
Cod roșu de inundații. Oamenii au fost salvați cu excavatorul. ”Dacă vine Bistrița, nu mai existăm ca sat”

Este prăpad în Ardeal și Moldova. Ploile au provocat inundații în mai multe județe, iar sute de persoane au fost evacuate.

Mii de locuințe, afectate grav de inundații: „A fost ca la un tsunami”
Mii de locuințe, afectate grav de inundații: „A fost ca la un tsunami”

În nordul ţării, aflat până sâmbătă dimineaţă sub cod portocaliu de vreme rea, ploile torenţiale au continuat să aducă necazuri.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.