Cod roșu de inundații. Oamenii au fost salvați cu excavatorul. ”Dacă vine Bistrița, nu mai existăm ca sat”
Este prăpad în Ardeal și Moldova. Ploile au provocat inundații în mai multe județe, iar sute de persoane au fost evacuate.
►Hidrologii au emis, sâmbătă, un cod roșu de inundații pentru județele Covasna, Brașov și Bacău
►MAI anunță că, până în ora 16:00, a evacuat peste 500 de persoane
►Autoritățile întăresc digurile pentru a se pregăti de inundații
►Unele persoane refuză să își părăsească locuințele
►Situația în aceste zone s-ar putea înrăutăți, anunță meteorologii
►Două persoane au murit
Viiturile puternice au măturat mai multe localităţi din judeţele Neamţ, Botoşani şi Bacău. Zeci de oameni au fost evacuaţi şi se pregătesc pentru o noapte de jale: regiunea este sub cod portocaliu de ploi puternice şi de inundaţii, pe mai multe râuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Localităţile de pe cursul acestor ape din Moldova sunt lovite de viituri ce au purtat cu ele mâl şi pietriş. Iar numeroase gospodării au rămas fără curent şi apă potabilă.
Șuvoaiele furioase au făcut prăpăd în localitatea Bușmei. De pe versanţi, viitura a cărat pietre şi mâl şi şi-a croit drum prin casele oamenilor.
În urmă, viitura a lăsat un peisaj dezolant. Oameni disperaţi care îşi cauta lucrurile îngropate în noroaie, maşini distruse, case avariate sau chiar spulberate cu totul.
Localnic: ”Prăpăd, şi acum 11 ani a fost la fel, am renovat şi e din nou. Mergem şi noi pe unde putem, pe la vecini, la neamuri.”
Pârâul ieşit din matcă a luat pe sus toate podeţele din cale, iar localnicii îşi croiesc drum fie în cupa excavatorului, fie pe lemne, în punți improvizate riscant peste ape.
Bilanţul este crunt: animale moarte, case în care bălteşte noroiul, grămezi de pietre pe drumuri sau în curţi, geamuri sparte, beciuri inundate.
Localnic: ”Dacă vine Bistriţa, nu mai existăm ca sat.”
Ploile torenţiale au umflat pâraie, care s-au transformat în viituri puternice, şi în judeţul Botoşani. Au fost oameni evacuaţi în grabă, iar autorităţile incearcă să ţină piept apelor prin saci cu nisip. Tot în judeţul Botoşani, o bătrână de 81 de ani a murit strivită de tavanul bucătăriei în care dormea.
În judeţul Bacău, au fost evacuate numeroase persoane năpăstuite, din mai multe localităţi.
În zonă, unele case au fost pur şi simplu puse la pământ, altele sunt îngropate în mâl sau sunt pline de bolovani aduşi de pe versanţi. Din păcate, ameninţarea încă nu a trecut. Mai multe judeţe rămân sub cod portocaliu de ploi sâmbătă noapte.
Desfășurarea evenimentelor, livetext:
UPDATE 23:00 Ultimul bilanţ transmis sâmbătă seară de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) arată că au fost inundate 255 de case, peste 530 de curţi, 14 tronsoane de drum naţional, iar peste 760 de persoane au fost salvate de către autorităţi din situaţii de risc. Pe parcursul zilei, echipajele de intervenţie au acţionat în 99 de localităţi din 19 judeţe.
Potrivit sursei citate, fenomenele meteorologice au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri.
Totodată, a fost refăcută legătură rutieră dintre localităţile Chiliile şi Căneşti, judeţul Buzău, unde 400 de persoane au rămas izolate în cursul dimineţii. Podul rutier a fost refăcut cu sprijinul structurilor de intervenţie, fiind folosite utilaje de mare capacitate.
UPDATE 22.45 Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii şi pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, valabil până la ora 02.00, interval în care vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi viituri. Trei judeţe - Covasna, Braşov şi Bacău - rămân sub avertizare cod roşu de inundaţii până la ora 24.00.
UPDATE 21:00 Locuitorii a trei case din comuna Vânători urmează să fie evacuaţi după ce pârâul Valea Cărbunarilor a ieşit din matcă, în urma ploilor abundente, şi a inundat în jur de 30 de case şi 100 de gospodării, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş.
"La Vânători sunt afectate aproximativ 80-100 de gospodării, 30 de case, 15 beciuri. S-a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Vânători, suntem sprijiniţi de Poliţie, Jandarmerie, SGA, SVSU Daneş, Saschiz, Nadeş, Vânători sub comanda inspectorului şef al ISU Mureş, locotenent colonel Călin Handrea, şi a domnului subprefect, Nagy Zsigmond. ISU Mureş intervine cu cinci motopompe, 15 subofiţeri şi trei ofiţeri. (...) Locatarii a trei case vor trebui cazaţi în altă parte deoarece casele nu mai prezintă siguranţă. Este un bilanţ provizoriu", a arătat purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, maior Cristian Virag.
UPDATE 20:00 O femeie de 70 de ani din comuna Poiana Cristei, judeţul Vrancea, dispărută vineri seara, a fost găsită decedată la circa 1 km în amonte de pârâul Brezoi, unde fusese văzută ultima dată, informează, IPJ Vrancea.
Potrivit sursei citate, poliţiştii au fost sesizaţi sâmbătă dimineaţă în legătură cu dispariţia femeii, care fusese văzută ultima dată vineri seara în jurul orei 21.00 în zona pârâului Brezoi, sat Mahriu.
Cadavrul nu prezintă urme de violenţă, iar cauza decesului va fi stabilită de medicul legist în urma efectuării necropsiei.
UPDATE 19:00 Ministerul Afacerilor Interne a distribuit, sâmbătă, în zonele afectate de fenomenele meteorologice alimente şi alte produse necesare persoanelor evacuate din zonele inundate sau cu potenţial inundabil.
Potrivit unui comunicat de presă al MAI, alimentele şi produsele de strictă necesitate au fost distribuite în judeţele Bacău, Buzău, Covasna şi Neamţ.
În judeţul Bacău au fost trimise apă, conserve de carne şi saci de dormit. În Oituz - 2.000 litri de apă potabilă, Slănic Moldova - 4.800 litri de apă potabilă, Moineşti - 4.800 litri de apă potabilă şi 200 saci de dormit, Poduri - 2.000 litri de apă şi 500 de conserve de carne, Comăneşti - 50 saci de dormit.
În judeţul Buzău, în localitatea Chiliile au fost puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru a fi împărţiţi populaţiei 2.600 de litri de apă potabilă. În localitatea Dobârlău din Covasna autorităţile centrale au trimis 260 de pături, 500 litri de apă potabilă, 1170 conserve de carne, 130 de paturi, 130 de saltele şi 260 cerceafuri.
În Neamţ, au fost trimise produse în trei localităţi. În comuna Trifeşti 400 de litri de apă potabilă, 300 conserve de carne şi 300 conserve din pate de ficat. În satele Buşmei şi Stejaru - 1500 conserve de carne, 300 conserve din pate de ficat şi 150 saci de dormit.
"Produsele puse la dispoziţia populaţiei fac parte din stocul rezervelor de stat şi sunt alocate ca ajutor umanitar, la solicitarea autorităţilor locale, în urma evaluărilor preliminare efectuate în teren, în zonele afectate de inundaţii", se arată în comunicatul MAI.
UPDATE 17:00 Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat avertizarea de inundaţii emisă vineri şi a instituit Cod roşu pentru râuri din trei judeţe, Cod portocaliu pentru râuri din 19 judeţe şi Cod galben pentru 27 de judeţe, valabile pe parcursul următoarelor două zile.
Conform INHGA, sâmbătă, până la ora 24:00, va fi instituit Cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice Târlung - bazin mijlociu şi inferior (judeţele Covasna şi Braşov) şi Trotuş - bazin aval S.H. Târgu Ocna (judeţele Bacău şi Covasna).
UPDATE 16:35 Jandarmeria publică imagini de la salvarea unui bărbat din Târgu Ocna:
UPDATE 16:15 Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni ca urmare a vremii nefavorabile, informează un comunicat de presă al MAI.
"Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne continuă misiunile pentru sprijinirea populaţiei din zonele afectate de ploi şi pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice. Până la această oră s-a intervenit pentru salvarea/evacuarea preventivă a peste 500 de persoane. Începând din această dimineaţă, personalul Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea)", se arată în comunicat.
UPDATE 15:40 Pompierii din Botoşani au dispus, sâmbătă, evacuarea din calea apelor a 22 de persoane, dintre care 11 copii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Dorina Lupu.
Potrivit oficialului ISU, acţiunile de salvare s-au derulat în comuna Băluşeni (o persoană), comuna Copălău (patru adulţi şi trei copii) şi comuna Coşula (şase adulţi şi opt copii).
Toate persoanele evacuate vor locui la rude până când se vor retrage apele.
UPDATE 15:00 Şase localităţi din judeţul Harghita au rămas fără energie electrică, fiind afectaţi 2021 consumatori, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu.
Potrivit sursei citate, este vorba de localităţile Tulgheş, Recea, Hagota, Corbu, Capu Corbului, Borsec. Sunt afectate 25 transformatoare şi o reţea de înaltă tensiune.
UPDATE 14.00: Autorităţile au decis, sâmbătă, îndiguirea preventivă a unor zone de pe Valea Hârtibaciului ca să împiedice inundarea drumului judeţean, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Judeţului Sibiu.
„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sibiu s-a reunit, din nou, astăzi, pentru a participa la videoconferinţa cu comandamentul de inundaţii convocat de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Judeţul Sibiu se află, în continuare, sub avertizări meteorologice de ploi abundente, cod galben şi cod portocaliu în partea de sud. Cele mai mari probleme sunt pe Valea Hârtibaciului, unde se va interveni, astăzi, pentru îndiguirea preventivă, pentru a împiedica inundarea drumului judeţean. Acţiunea va fi coordonată, din teren, de prefectul Adela Muntean. În calitate de preşedinte al CJSU Sibiu, prefectul recomandă cetăţenilor să respecte indicaţiile autorităţilor şi să se intereseze din timp asupra stării vremii şi a drumurilor pe care urmează să se deplaseze. Populaţia este sfătuită să îşi limiteze activităţile în aer liber pe timpul manifestărilor fenomenelor meteo", se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Sibiu.
UPDATE 13.35: Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat că din cele 130 de persoane care trebuie evacuate în Covasna, mai sunt 37 de persoane care urmează să fie evacuate.
În județul Neaț, au existat cetățeni care au refuzat să fie evacuați, motivând că s-a oprit ploaia.
UPDATE 13.30: BRAȘOV
Peste 100 de pompieri militari acţionează în mai multe localităţi din judeţul Braşov, pentru evacuarea apei din subsoluri, case, curţi, dar şi din subsolul spitalului din Zărneşti, informează purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Luiza Dănilă.
Pompierii intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor la Săcele, în cartierul Gârcini, pe strada Palişti care este inundată, în satul Zizin unde sunt inundate 12 curţi şi o casă, în localitatea Purcăreni, pentru evacuarea apei din patru case, şi la Spitalul orăşenesc din Zărneşti unde este inundat subsolul.
Tot în oraşul Zărneşti, se acţionează pentru evacuarea apei din opt gospodării. În satul Predeluţ, comuna Bran o casă este inundată, iar la Sohodol - patru case, a precizat reprezentantul ISU.
Intervenţii pentru evacuarea apei din gospodării sunt şi în localităţile Tărlungeni, Budila şi Măieruş.
SUCEAVA
Pompierii militari intervin, sâmbătă, în 14 localităţi din judeţ pentru a înlătura efectele inundaţiilor produse din cauza ploilor torenţiale abundente şi de lungă durată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, au fost afectate locuinţe, curţi, grădini, anexe, infrastructură rutieră în localităţile Rădăuţi, Slatina, Straja, Bădeuţi, Brodina, Berchişeşti, Budeni, Gura Humorului, Mănăstirea Humorului, Capu Codrului, Neagra, Râşca, Găineşti, Stulpicani. Dintre acestea, cele mai afectate sunt Slatina, Găineşti, Gura Humorului, Doroteia şi Stulpicani.
În toate aceste zone intervin 200 de pompieri militari, cu 15 autospeciale şi 31 de motopompe, împreună cu lucrători ai comitetelor locale şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate.
De asemenea, la faţa locului se află poliţişti, jandarmi, lucrători ai Direcţiei Silvice Suceava, echipe specializate ale Delgaz Grid, SGA, Drumuri Naţionale, Drumuri Judeţene, fiind mobilizată întreaga gamă de capabilităţi, existentă la nivelul judeţului.
UPDATE ora 13.10: O bătrână în vârstă de 81 de ani din judeţul Botoşani a murit sâmbătă, după ce tavanul locuinţei s-a prăbuşit peste ea. Tavanul ar fi cedat din cauza infiltraţiilor generate de ploile puternice din ultimele zile, informează News.ro.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, pompierii au fost solicitaţi să intervină sâmbătă, în satul Zlătunoaia, comuna Lunca, după ce tavanul unei locuinţe s-a prăbuşit peste o bătrână, la faţa locului deplasându-se echipaje de la ISU şi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.
În momentul în care au ajuns la faţa locului, echipele de intervenţie au constatat că bătrâna, în vârstă de 81 de ani, era decedată, după ce tavanul casei a căzut peste ea. Cel mai probabil, tavanul locuinţei a cedat din cauza infiltraţiilor generate de ploile abundente din ultimele zile.
UPDATE ora 13.00: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, sunt închise tronsoane din patru drumuri naționale.
UPDATE ora 11.50: BRĂILA
Pompierii brăileni au intervenit, în noapte de vineri spre sâmbătă, pentru a scoate apa din cinci case şi 13 curţi din municipiul Brăila, aflat sub cod galben de ploi, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt.col. Ştefan Stoian, informează Agerpres.
„În municipiul Brăila, apa a fost evacuată din 13 curţi şi cinci case din cartierele Lacu Dulce, Catanga şi Chercea. În unele case apa a depăşit 10 cm. ISU Brăila a intervenit cu două autospeciale şi trei motopompe", a declarat lt.col. Stoian.
De asemenea, din cauza cantităţilor mari de apă care au căzut în urma ploii, mai multe maşini au rămas blocate în apă sub podul de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, iar ceilalţi participanţi la trafic şi-au urcat autoturismele pe trotuare, circulaţia în zonă fiind deviată câteva ore.
TELEORMAN
Peste 200 de case sunt inundate în judeţul Teleorman, un drum judeţean rămâne închis din cauza erodării unei subtraversări, iar apele au intrat în aproape 1.000 de curţi şi anexe gospodăreşti, informează, sâmbătă, ISU Teleorman.
„Total situaţie la nivelul judeţului Teleorman: 225 case; 248 anexe gospodăreşti; 724 curţi; 17,5 km DC; 10 km străzi; 227 ha teren arabil; 71 ha păşune; 2 poduri; 2 podeţe; 0,01 km DJ; 275 fântâni; 8,31 ha pepinieră silvică; 1 obiectiv socio-economic; 1 drum închis'', se arată în situaţia privind inundaţiile din judeţ, remisă de ISU Teleorman.
Conform sursei citate, printre localităţile cele mai afectate sunt Calomfireşti, Orbeasca, Ţigăneşti.
„Situaţia cu efectele inundaţiilor produse de precipitaţiile recente, la nivelul judeţului Teleorman: comuna Poroschia: 7 case, 7 anexe gospodăreşti, 7 curţi, 10 ha teren arabil,15 ha păşuni, fâneţe; satul Calomfireşti: 73 case; 87 anexe gospodăreşti: 2 distruse si 85 avariate, 87 curţi, 0,4 km DC 28, 0,5 km străzi, 17 ha teren arabil; comuna Orbeasca (3 sate): 42 case, 50 anexe gospodăreşti, 215 curţi, 1 pod peste râul Teleorman, 0.300 km DJ 504, 3.5 km DC 45, 3.5 km străzi, 245 fântâni; comuna Ţigăneşti 400 curţi inundate, 90 anexe, 100 case; comuna Liţa: 3 case, 4 anexe gospodăreşti, 4 curţi, 2 podeţe, 1 pod, 10 m DJ 546, 3 km DC,10 km străzi, 200 ha teren arabil, 50 ha păşune, 30 fântâni; comuna Dideşti (3 sate) 10 anexe gospodăreşti, 10 curţi, 1500 m DC 45, 4 ha păşune'', precizează ISU Teleorman.
UPDATE ora 11.40: Hidrologii au emis, sâmbătă, un cod roșu de inundații pentru județele Harghita, Bacău, Covasna și Neamț.
Potrivit institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.
Afectat va fi bazinul Trotuș. Codul roșu este în vigoare până sâmbătă, la ora 24.00.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, județele Harghita, Bacău, Covasna, Neamţ.
UPDATE ORA 11.00: Peste 80 de pompieri militari intervin în sprijinul populației, cu bărci de salvare, motopompe și camioane pentru evacuarea persoanelor și a animalelor din localitățile Bacel și Lunca Mărcușului. În localitatea Bacel sunt evacuate aproximativ 80 de persoane, iar animalele acestora sunt duse în locuri sigure.
UPDATE ora 10.00: Declarații de la comandamentul de inundații:
„Vreau ca prefecții să avertizeze în continuare populația și să analizeze dacă este necesar să trimitem ajutoare din rezervele de stat pentru populație. Această evaluare a pagubelor vă solicit să o faceți în regim de urgență, imediat ce situația o va permite. Vreau să rețineți că MAI acționează în teren de peste 72 de ore, cu toate forțele pe care le are la dispoziție. Media zilnică a celor care intervin depășește 15.000 de oameni. La această oră sunt în teren peste 20,000 de oameni, de la toate structurile - pompieri, jandarmi, poliție. Toți angajații sunt la serviciu. De joi, în mod succesiv, am trimis oameni din județele care nu au probleme în cele care sunt sub avertizare”, a spus ministrul de Interne într-o conferință de presă.
„Cu siguranță, va fi extins codul portocaliu, dar este posibil să fie extins și codul roșu în Covasna și Botoșani”, a precizat un reprezentant al INHGA.
260 de persoane din Neamț și Covasna, evacuate
Secretarul de stat Raed Arafat: „După video-conferință o să mă deplasez personale pentru zona Covasna, Bacău, Brașov. În comuna Farcașa, Neamț, am decis să evacuăm 130 de persoane și există risc ca situația să se agraveze. Am decis să evacuăm pentru că ar putea să se agraveze. Acum evacuăm 130 de persoane din două sate din Covasna, după ce s-a rupt digul de pe râul Târlău. Mai departe, forțe suplimentare suntem pregătiți să trimitem. Stații de potabilizare a apei sunt pe teren. Zonele care pot fi izolate și afectate, îi rog pe prefecți să evacueze pacienții dializați și gravidele din timp, mai ales că nu putem folosi mijloacele de intervenție aeriene la acest moment”.
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, se va deplasa sâmbătă în localităţile Bacel, judeţul Covasna, şi Târlungeni, judeţul Braşov, dar şi în alte localităţi afectate de inundaţii din cele două judeţe.
„Din informaţiile primite de la specialişti a reieşit că pe râul Târlung, în apropierea localităţii Lunca Mureş, s-a creat o breşă în dig şi s-a dispus evacuarea a 30 de locuinţe, această acţiune fiind în acest moment în desfăşurare iar persoanele afectate sunt conduse de autorităţi în căminul cultural", precizează ministerul, într-un comunicat.
„Menţionăm că debitele vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi a propagării. Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu depăşiri ale Cotelor de apărare, mai ales pe unele râuri mici din nordul, centrul şi estul ţării şi din zonele de deal şi de munte", se precizează în comunicat.
UPDATE 09.50: SIBIU
Pompierii au intervenit în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru scoaterea apei din câteva gospodării din Şura Mică, Nochrich şi Glâmboaca şi au ajutat la consolidarea drumului comunal 33 Zlagna - Pelişor care s-a surpat pe o porţiune din cauza inundaţiilor, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, informează Agerpres.
„ISU Sibiu a mobilizat, în cursul nopţii trecute, 13 cadre militare şi 5 autospeciale dotate cu motopompe pentru evacuarea apei din zonele inundate, ca urmare a ploilor abundente. Astfel, s-a acţionat la o gospodărie din localitatea Şura Mică, 2 gospodării din localitatea Nochrich şi o gospodărie din localitatea Glâmboaca. Au fost afectate curţi, subsoluri şi demisoluri ale locuinţelor în cauză. În localitatea Nochrich, apa pătrunsese până în locuinţe. În localitatea Sălişte, pompierii au evacuat apa de la un tub de canalizare", se arată în comunicatul ISU Sibiu.
Pompierii au ajutat şi la consolidarea drumului comunal 33 Zlagna - Pelişor, care s-a surpat la intrarea în Zlagna.
COVASNA
Treizeci de gospodării din localitatea Lunca Mărcuşului sunt evacuate, sâmbătă dimineaţă, fiind în pericol de a fi inundate în urma creării unei breşe în digul de protecţie de pe Râul Târlung, a informat Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.
Persoanele evacuate vor fi găzduite temporar la Căminul cultural din localitate.
„Pe râul Tărlung, în apropierea localităţii Lunca Mărcuşului s-a creat o breşă în dig şi s-a ordonat evacuarea a 30 de locuinţe. Evacuarea este în desfăşurare, persoanele fiind duse de către Primărie în Căminul cultural", au precizat reprezentanţii ISU Covasna.
Din cauza fenomenelor hidrometeorologice manifestate în ultimele zile, toate cotele râurilor şi pâraielor din judeţ sunt în creştere, fiind depăşite, de la caz la caz, cotele de atenţie, de pericol, respectiv de inundaţie.
NEAMȚ
Inundaţiile produse în ultimele 24 de ore în judeţul Neamţ au afectat 52 de locuinţe din 11 localităţi, se arată într-un raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.
Potrivit sursei citate, au fost inundate 35 de gospodării, 68 curţi şi grădini şi 20 de fântâni, iar 4 poduri şi 20 de podeţe au fost distruse de viituri. Cinci persoane din Borca şi Farcaşa au fost evacuate, de pompieri, din calea viiturilor.
Peste 4.130 hectare de teren agricol şi 45 hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate.
Aceeaşi sursă precizează că se circulă cu dificultate pe 11 sectoare de drum judeţean în localităţile Borniş, Băluşeşti, Rocna, Bătrâneşti, Trifeşti, Bucium, David şi Văleni. De asemenea, se circulă cu dificultate pe mai multe străzi din municipiul Roman.
În total, au fost afectate 77 de drumuri judeţene, comunale şi săteşti. S-a reluat circulaţia rutieră pe sectoarele de drum naţional, din comuna Poiana Teiului, închise vineri din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil.
BACĂU
Zeci de gospodării din judeţul Bacău au fost inundate, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma ploilor abundente, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Totodată, din cauza precipitaţiilor abundente, mai multe localităţi au rămas fără energie electrică, circulaţia pe drumul Oneşti - Bacău este blocată, pe drumul Oneşti - Adjud se efectuează cu dificultate din cauza apei de pe carosabil, au fost semnalate avarii la reţele de electricitate şi de gaz şi mai multe persoane au fost salvate de pompierii militari.
„În urma intervenţiei echipajelor de pompieri în Moineşti, Comăneşti şi Poduri au fost salvate 13 persoane, cinci adulţi şi opt copii, două persoane suferă de probleme locomotorii. În comuna Ştefan cel Mare au fost salvate patru persoane, iar la Sănduleni s-a solicitat evacuarea unui adult şi a doi copii. Se lucrează pentru degajarea a două autoturisme rămase blocate în apă în municipiul Bacău", au declarat reprezentanţii ISU Bacău.
În comuna Oituz, o ţeavă de gaz a fost avariată, iar în localităţile Poduri, Valea Sosii, Prohozeşti, Cernu, Bucşeşti, Buleni şi parţial Moineşti, 25 de posturi de transformare sunt nealimentate, aproximativ 3.000 de abonaţi neavând energie electrică.
O autospecială de pompieri, implicată într-un accident rutirer când mergea la o intervenție
O autospecială de intervenţie cu o barcă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, care se deplasa către comuna Sănduleni unde urma să intervină pentru evacuarea a două persoane, a fost implicată într-un accident rutier cu un autoturism, au anunţat reprezentanţii instituţiei.
„În autospeciala de pompieri se aflau şase salvatori, iar în autoturism se aflau trei persoane. Una dintre persoanele din autoturism a fost încarcerată, aceasta fiind scoasă de către membrii echipajului de salvatori, a căror autospecială s-a răsturnat. Acest lucru s-a întâmplat până la sosirea forţelor de intervenţie plecate pentru gestionarea acestui eveniment rutier. Toate cele nouă victime sunt conştiente şi au fost preluate de către echipajele medicale şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău", au declarat reprezentanţii ISU Bacău
IAȘI
Zeci de drumuri din judeţele Neamţ, Vrancea şi Bacău au fost blocate din cauza ploilor torenţiale căzute în ultimele 24 de ore, zonele respective fiind sub avertizare meteo de tip Cod portocaliu.
„Pe DN 15 în localitatea Bistricioara, judeţul Neamţ, viitura de pe versanţi a angrenat pe partea carosabilă pietre, arbori şi potmol. Circulaţia este întreruptă începând cu data de 29 iunie, ora 14,30, fiind dirijată pe un drum local şi pe DJ 155F. Pe tot parcursul nopţii de 29 spre 30 iunie, s-a intervenit cu buldoexcavatoare pentru degajarea părţii carosabile, reuşindu-se ţinerea sub control a nivelului apei şi evitarea inundării zonei; munca drumarilor este îngreunată însă de ploaie şi de forţa viiturilor, care manifestă aceeaşi intensitate, angrenând în continuare cantităţi masive de pietriş. Pe drumul naţional 2N în localitatea Jitia, judeţul Vrancea, viiturile au condus la ruperea tuburilor unui podeţ pe râul Râmnicul Sărat. S-a intervenit de urgenţă pentru evaluarea şi refacerea zonei afectate, operaţiunile urmând să fie continuate după retragerea apelor", se arată într-un comunicat de presă.
Aceeaşi sursă afirmă că circulaţia este îngreunată pe DN 12B în Slănic Moldova, judeţul Bacău.
„O viitură pe râul Slănic a condus la prăbuşirea zidului de sprijin pe o lungime de aproximativ 100 metri, zona a fost semnalizată corespunzător, iar circulaţia este asigurată pe jumătate din cale. Pe drumul naţional 17B în localitatea Dreptu, judeţul Neamţ şi DN 17B în zona Frumosu, viiturile de pe versanţi au transportat pe carosabil stânci, arbori şi potmol; în ambele cazuri, s-a intervenit cu utilaje de tip Unimog şi buldoexcavatoare pentru degajarea părţii carosabile. Circulaţia se desfăşoară pe jumătate din cale.”
Reprezentanţii DRDP Iaşi mai menţionează că situaţii punctuale asemănătoare au fost semnalate pe parcursul zilei de vineri pe DN 17B, în localităţile Roşeni şi Poiana Teiului (jud. Neamţ), unde circulaţia a fost întreruptă pe un sens din cauza căderilor de pietriş şi arbori, fiind însă restabilită prin intervenţia echipelor de drumari.
De asemenea, circulaţie îngreunată temporar a fost consemnată pe unele sectoare în judeţele Bârlad şi Galaţi (DN 24A şi 24D), aceasta revenind însă la normal după retragerea apelor.
HARGITA
Circulaţia rutieră este întreruptă sâmbătă dimineaţă, pe DN 11B Cozmeni-Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou, drumul fiind blocat din cauza apei care a inundat carosabilul, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Alina Ciobotariu, apa de pe carosabil măsoară aproximativ 50 de centimetri şi acoperă o suprafaţă în lungime de circa 100 de metri între kilometrii 22 şi 24.
Echipajele ISU intervin pentru degajarea drumului.
În urma ploilor abundente din cursul nopţii trecute, au fost inundate pivniţele a patru case din comuna Corbu, iar în localitatea Nadejdea se intervine pentru îndiguirea cu saci de nisip a malului pârâului Racu Mare, care s-a revărsat.
Coduri de ploi și inundații
Decizia ministrului de Interne vine în contextul în care meteorologii au emis, vineri un cod galben de ploi torențiale, care va fi în vigoare până duminică dimineața la ora 06.00.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp, informează ANM.
Totodată, un cod portocaliu de ploi abundente este în vigoare până sâmbătă, la ora 23.00. Astfel, local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.
Până la ora 14.00, în județul Hunedoara (zona de munte de peste cota 1800 m) și județul Caraş-Severin (zona de munte de peste cota 1800 m) se vor semnala : intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 90-100 km și posibil ceață.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: meteo, inundatii, anm, MAI, comandament,
Dată publicare:
30-06-2018 13:37