Inundațiile din Brașov, filmate cu drona. Primar: ”Pe noi ne mai proteja pădurea”
În Braşov, Covasna, Neamţ, Bacău şi Botoşani apele s-au revărsat şi este dezastru: au măturat drumuri şi case, au rupt poduri şi au lăsat prăpăd în urmă.
Peste 500 de oameni năpăstuiţi sunt acum siliţi să lase totul în urmă ca să-şi salveze viaţa. Iar în aceste disperate misiuni de salvare sunt angrenaţi 20 de mii de pompieri, jandarmi şi militari. Grav este că ploile nu par să contenească, tot în aceste zone.
Cu o forţă înspăimântătoare, şuvoaiele au năvălit în localităţi din judeţele Braşov şi Covasna. Răul Tărlung, ieşit din matcă, a transformat drumuri, case şi câmpuri în întinderi nesfârşite de apă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În judeţul Covasna, două diguri au cedat şi vâltorea a intrat în case. Oamenii şi-au luat copiii în braţe şi au urcat în bărcile pompierilor.
Unii, însă, nu au vrut să-și părăsească locuințele, deși erau în pericol.
Jandarm: ”Conform legii, trebuie evacuaţi, pentru că viaţa lor este cel mai important lucru. În perioada următoarea voi discuta cu prefectul şi ISU să ia măsurile legale astfel încât viaţa lor să nu fie pusă în pericol."
Imagini filmate cu drona
Armata, pompierii şi jandarmii au evacuat zeci de adulţi şi copii, dar şi animale. Bieţii oameni au mers fie la rude din alte zone, fie la căminul cultural.
Cel mai greu a fost pentru bătrâni, care abia s-au lăsat convinşi de salvatori să-şi lase casele.
Primar: "Situaţia e destul de gravă. S-a rupt un dig şi am fost nevoiţi să evacuăm toate casele din jur.”
Femeie: ”Şi noi plecăm, ce să facem aici, n-avem ce să facem. S-a rupt digul şi aici şi dincolo la, Târlung, şi-acuma să mergem în Braşov, undeva să mergem."
Situaţia este disperată şi în 4 localităţi din judeţul Braşov. În Tărlungeni, străzile s-au transformat în râuri.
Oamenii au încercat să se apere de șuvoaie cu saci de nisip, lemne, bolovani şi chiar mobilă.
Primar Târlungeni: ”I-am prevenit, lăsaţi case, dacă e plecăm. Aici în zonă nu a mai fost aşa ceva şi vorba aia, la noi nu au fost tăieri masive, chiar nu sunt, pe noi ne mai proteja pădurea, dar în faţa apei nu te pui.”
Furia râului Târlug a rupt şi un pod de cale ferată care face legătura între Braşov şi Întorsura Buzăului.
Sursa imagina dronă: Facebook bvtv.ro