60 la sută dintre români se luptă cu kilogramele în plus. Rata obezității a crescut în rândul copiilor și adolescenților
Un pământean din 8 este obez. Mai mult decât atât, potrivit specialiștilor care au făcut o amplă analiză în 190 de țări, rata obezității a crescut până la un nivel șocant în rândul copiilor și adolescenților.
Numărul celor care tind să ia proporții este în creștere, pentru că nu mănâncă sănătos și nici nu fac mișcare. 60 la suta dintre români sunt în această situație.
Ana este inginer software în Cluj-Napoca și lucrează mai mult de acasă. Pentru a combate sedentarismul a început să facă diverse exercitii fizice, iar de curând a înlocuit scaunul de birou cu banda de alergare. Face pași în timp ce trimite email-uri.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Ana Ramona Ostachi: „De ce o bandă de mers pe jos în casă, în apartament, în loc să merg la o plimabre? Pentru că nu am timp, dar știu cât de sanatos este să faci mișcare și să mergi pe jos. La 31 de mii de pasi inseamna undeva la 25 de km si o mie de calorii pierdute suna si se simte extraordinar."
Și la Sibiu, Dani, un fost jurist, a pus pe picioare un club sportiv comunitar. Acolo, oamenii alergă, fac drumeții pe munte, ciclism sau înoată.
Daniel Troancă, antrenor Clubul Sportiv Comunitar Sibiu: „Declicul vine din acceptarea proprei neputințe, în momentul în care tu te analizezi și constați că ceva nu e bine la nivelul sănătății tale, atunci trebuie să iei hotărârea de a face ceva."
Bogdan: „Te ridică de pe canapea pur și simplu și te duci la alergat, la înot, unde vrei, e fain!"
Astfel de inițiative au și administrațiile locale. La Brașov, în zilele de miercuri, localnicii pot cumpăra cartele de schi la jumătate de preț.
Reporter: „Cum ți se pare reducerea pentru locuitori?”
Bărbat: „Foarte, foarte mișto!"
Reporter: „O să profitați și de reducerea acordată brașovenilor?”
Bărbat: „Bineînțeles, în fiecare miercuri!"
Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, suntem în top 5 cele mai sedentare ţări din lume.
Situația este gravă la nivel global. În ultimii 32 de ani, numărul adulților diagnosticați cu obezitate s-a dublat, iar în cazul copiilor și adolescenților cifrele sunt de patru ori mai mari.
Majid Ezzati, profesor la Imperial College Londra: „Această evoluție înseamnă că politicile la nivel macroeconomic de combatere a sărăciei și de reducere a costului alimentelor, dar și măsurile specifice, precum masa caldă în școală și programele de promovare a unei alimentații sănătoare, ar trebui să fie o prioritate."
Conform unui studiu publicat de revista britanică ''The Lancet'', un miliard de pământeni au mult mai multe kilograme decat ar trebui. Autorii au analizat înălțimea și greutatea a peste 220 de milioane de oameni.
Sursa: Pro TV
Etichete: obezitate, sanatate, kilograme, sedentarism, greutate, myimpact,
Dată publicare:
03-03-2024 17:34