50 de brazi au fost plantați pe fundul unui lac pentru a salva o specie pe cale de dispariție

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 20:09
Data publicarii: Joi 14 Martie 2019 18:15
Categorie: Actualitate

50 de brazi de Crăciun au ajuns pe fundul unui lac de acumulare din Bihor.

Pescarii speră ca brazii să ajute şalăul să depună cu succes icrele şi să se înmulţească. La noi, şalăul este pe cale de dispariţie, din cauza poluării. Este un peşte foarte apreciat de gurmanzi pentru gustul său, dar în magazine ajunge mai mult șalău din import.

Ideea a fost a pescarilor sportivi din Oradea, care au cerut ajutorul scafandrilor unui club din oraş. Cei 50 de brazi au fost donaţi de o firmă care face compost din resturile vegetale.

Istvan Szentes, iniţiatorul acţiunii: "Era foarte necesar să punem acuma, primăvara, pentru că acuma e perioada când începe să pună salăul şi bibanul icrele."

Acţiunile de acest fel sunt extrem de benefice pentru șalău, aflat la noi în pericol de dispariţie.

Andrei Togor, preşedinte Aqua Crisius Oradea: "Pe un lac de acumulare unde oscilaţiile de nivel sunt enorme, se întâmplă de multe ori ca icrele să rămână pe uscat şi să moară. Şi-atunci, noi, practic, am suplimentat locurile naturale cu aceşti brazi, pe care i-am plantat la adâncimi de 7-8 metri, unde șalăii vor putea să depună icrele şi acestea să nu fie compromise."

Șalăul e rar şi în Dunăre.

Simion Nicolaev, director Institutul Grigore Antipa Constanța: ”Condiţiile de mediu s-au înrăutăţit şi practic populaţia de șalău este aproape inexistentă."

Braconajul, poluarea sau pescuitul excesiv au dus, în timp, la dispariția șalăului din apele Dunării, susțin pescarii.

Pescar: După Revoluție s-a pierdut, înainte se prindea pește. Acuma, foarte rar, înainte cu o din asta prindeai poate 5-6 șalăi, acum e foarte rar șalăul."

De aceea este și un peşte scump, dar extrem de apreciat pentru gustul sau. În restaurante, file-ul de șalău este mereu în meniu.

Horvath Sandor, bucătar: ”Clienţii noştri preferă pe grătar șalăul, dar se poate face şi pane. Este foarte căutat, este foarte sănătos, carne albă şi e foarte gustos."

Gătit, costă 20 de lei suta de grame. Din păcate, șalăul care ajunge în farfuriile clienţilor este adus, cel mai des, din import.

România va produce icre negre. Unde va fi
România va produce icre negre. Unde va fi "capitala caviarului"
VIDEO PROTVPLUS.RO
masina
Mașină în flăcări pe un bulevard din Capitală. Șoferul a reușit să se salveze
Transportatorii au blocat Capitala şi au obţinut ca autobuzele vechi să rămână pe trasee
Pregătiri excepționale pentru vizita Papei Francisc în România. Ar putea merge cu Dacia
Cum ar putea fi legalizat canabisul în România. Ministerul Sănătăţii a luat primele măsuri
Mormintele dintr-un cimitir au luat-o la vale. Cauza fenomenului bizar
Un bărbat din Sibiu a fost găsit electrocutat. Ce au descoperit polițiștii
sturioni
Braconieri de sturioni prinși în flagrant pe Dunăre. Polițiștii au eliberat exemplarele
Comisia Europeană: Implementarea de către România a recomandărilor MCV a fost accelerată
Motivul pentru care TAROM ar putea rămâne cu toate avioanele la sol
Metrou ”deraiat din cauza unui soft adus din China via Turcia”. Reacția Metrorex
Petiţie pentru referendum pe justiție. Ce întrebări îi sunt propuse lui Iohannis
Deversările de la Colibița. Amenzi de 120.000 de lei date de Apele Române