50 de brazi au fost plantați pe fundul unui lac pentru a salva o specie pe cale de dispariție


Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 20:09
Data publicarii: Joi 14 Martie 2019 18:15
Categorie: Stiri actuale

50 de brazi de Crăciun au ajuns pe fundul unui lac de acumulare din Bihor.

Pescarii speră ca brazii să ajute şalăul să depună cu succes icrele şi să se înmulţească. La noi, şalăul este pe cale de dispariţie, din cauza poluării. Este un peşte foarte apreciat de gurmanzi pentru gustul său, dar în magazine ajunge mai mult șalău din import.

Ideea a fost a pescarilor sportivi din Oradea, care au cerut ajutorul scafandrilor unui club din oraş. Cei 50 de brazi au fost donaţi de o firmă care face compost din resturile vegetale.

Istvan Szentes, iniţiatorul acţiunii: "Era foarte necesar să punem acuma, primăvara, pentru că acuma e perioada când începe să pună salăul şi bibanul icrele."

Acţiunile de acest fel sunt extrem de benefice pentru șalău, aflat la noi în pericol de dispariţie.

Andrei Togor, preşedinte Aqua Crisius Oradea: "Pe un lac de acumulare unde oscilaţiile de nivel sunt enorme, se întâmplă de multe ori ca icrele să rămână pe uscat şi să moară. Şi-atunci, noi, practic, am suplimentat locurile naturale cu aceşti brazi, pe care i-am plantat la adâncimi de 7-8 metri, unde șalăii vor putea să depună icrele şi acestea să nu fie compromise."

Șalăul e rar şi în Dunăre.

Simion Nicolaev, director Institutul Grigore Antipa Constanța: ”Condiţiile de mediu s-au înrăutăţit şi practic populaţia de șalău este aproape inexistentă."

Braconajul, poluarea sau pescuitul excesiv au dus, în timp, la dispariția șalăului din apele Dunării, susțin pescarii.

Pescar: După Revoluție s-a pierdut, înainte se prindea pește. Acuma, foarte rar, înainte cu o din asta prindeai poate 5-6 șalăi, acum e foarte rar șalăul."

De aceea este și un peşte scump, dar extrem de apreciat pentru gustul sau. În restaurante, file-ul de șalău este mereu în meniu.

Horvath Sandor, bucătar: ”Clienţii noştri preferă pe grătar șalăul, dar se poate face şi pane. Este foarte căutat, este foarte sănătos, carne albă şi e foarte gustos."

Gătit, costă 20 de lei suta de grame. Din păcate, șalăul care ajunge în farfuriile clienţilor este adus, cel mai des, din import.

Tags: icre, salau, brazi,

România va produce icre negre. Unde va fi
România va produce icre negre. Unde va fi "capitala caviarului"
Carrefour retrage mai multe produse de pe rafturi. Sunt infestate cu bacteria Listeria
Carrefour retrage mai multe produse de pe rafturi. Sunt infestate cu bacteria Listeria
Salata cu icre de știucă de Tulcea va primi certificat la nivelul UE
Salata cu icre de știucă de Tulcea va primi certificat la nivelul UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
recrutare
Ministerul Apărării continuă recrutarea şi în septembrie. Armata are nevoie de soldaţi
Tinerii care s-au îndrăgostit pe litoral. ”Arată bine, e frumoasă, deșteaptă”
Fostul şef al CJ Brăila, condamnat la 3 ani şi 8 luni, a fost eliberat după nici 2 luni
Incidente dese cu trotinetele, care au ajuns până și pe autostradă. Ce reguli se pregătesc
”Culoarul înecaților” de pe litoral a mai făcut o victimă. Salvamarii, și ei în pericol
BIAS 2019. Spectatorii pot admira noul ATR-72, care va intra în flota TAROM
Cristi Danileț
Judecătorul Cristi Danileț: Un magistrat nu poate fi ministru, asta a decis recent CCR
O femeie din Târgu Mureș are grijă de 55 de maimuţe. "Tot timpul ești băgat în priză"
Mai mulți migranți, pe cale să ajungă ilegal în Ungaria. Planul pus la cale de străini
Reacția a 3 copii orfani, atunci când și-au văzut casa în flăcări. ”A fost șoc”
Un hoț din Galați a fost prins după câteva ore de la jaf datorită unei postări pe Facebook
Doi bărbați din Vrancea, arestați pentru că și-ar fi abuzat fiicele minore