50 de brazi au fost plantați pe fundul unui lac pentru a salva o specie pe cale de dispariție
50 de brazi de Crăciun au ajuns pe fundul unui lac de acumulare din Bihor.
Pescarii speră ca brazii să ajute şalăul să depună cu succes icrele şi să se înmulţească. La noi, şalăul este pe cale de dispariţie, din cauza poluării. Este un peşte foarte apreciat de gurmanzi pentru gustul său, dar în magazine ajunge mai mult șalău din import.
Ideea a fost a pescarilor sportivi din Oradea, care au cerut ajutorul scafandrilor unui club din oraş. Cei 50 de brazi au fost donaţi de o firmă care face compost din resturile vegetale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Istvan Szentes, iniţiatorul acţiunii: "Era foarte necesar să punem acuma, primăvara, pentru că acuma e perioada când începe să pună salăul şi bibanul icrele."
Acţiunile de acest fel sunt extrem de benefice pentru șalău, aflat la noi în pericol de dispariţie.
Andrei Togor, preşedinte Aqua Crisius Oradea: "Pe un lac de acumulare unde oscilaţiile de nivel sunt enorme, se întâmplă de multe ori ca icrele să rămână pe uscat şi să moară. Şi-atunci, noi, practic, am suplimentat locurile naturale cu aceşti brazi, pe care i-am plantat la adâncimi de 7-8 metri, unde șalăii vor putea să depună icrele şi acestea să nu fie compromise."
Șalăul e rar şi în Dunăre.
Simion Nicolaev, director Institutul Grigore Antipa Constanța: ”Condiţiile de mediu s-au înrăutăţit şi practic populaţia de șalău este aproape inexistentă."
Braconajul, poluarea sau pescuitul excesiv au dus, în timp, la dispariția șalăului din apele Dunării, susțin pescarii.
Pescar: ”După Revoluție s-a pierdut, înainte se prindea pește. Acuma, foarte rar, înainte cu o din asta prindeai poate 5-6 șalăi, acum e foarte rar șalăul."
De aceea este și un peşte scump, dar extrem de apreciat pentru gustul sau. În restaurante, file-ul de șalău este mereu în meniu.
Horvath Sandor, bucătar: ”Clienţii noştri preferă pe grătar șalăul, dar se poate face şi pane. Este foarte căutat, este foarte sănătos, carne albă şi e foarte gustos."
Gătit, costă 20 de lei suta de grame. Din păcate, șalăul care ajunge în farfuriile clienţilor este adus, cel mai des, din import.