Salata cu icre de știucă de Tulcea va primi certificat la nivelul UE
România are încă un produs alimentar cu indicație geografică protejată: salata cu icre de știucă de Tulcea.
Fabricată din icre de pește din Delta Dunării, salata a primit omologarea națională și va ajunge pe masa Comisiei Europene pentru certificarea la nivelul Uniunii.
Până acum avem doar 4 asemenea produse, iar pentru alte 4 a fost depusă documentația. În toată Europa sunt peste 3000 de produse certificate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Salata cu icre de știucă de Tulcea nu mai poată fi produsă în altă parte decât în județul Tulcea și nu poate fi comercializată decât de grupul care a obținut certificarea, format din 4 producători.
Iată ce a contat în obținerea indicatiei geografice protejate:
Tiberiu Cazacioc, Asociația Ro-Pescador: "Faptul că este un produs specific ariei geografice a județului Tulcea, că provine dintr-o tradiție de producere a salatelor cu icre. Un alt specific este partea de rețetă, pentru că sunt doar 15% icre de știucă, 14% icre de pește deltaic, sare, apă carbogazoasă, ulei și zeamă de lămâie, nimic altceva. Produsul este artizanal-industrial, are o durata de 48 de ore de la deschidere".
Știuca, numită și "rechinul apelor dulci", este un pește răpitor care poate atinge lungimea de 2 metri, dar în mod obișnuit are 30-40 de centimetri. Certificarea salatei cu icre de știucă de Tulcea a venit la cinci luni de la depunerea dosarului.
Tiberiu Cazacioc, Asociația Ro-Pescador: "Cam atât de groasă este o cerere. Ea conține toate elementele de documentare, de dovadă a specificității și elementele tehnice. Dosarul a fost transmis la Comisia Europeană, este următoarea etapă de analiză și de opoziție, care poate să dureze mai mult."
România are 4 produse înregistrate la nivel european: din care trei cu Indicație Geografică Protejată: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei. Iar telemeaua de Ibănești este înregistrata ca Denumire de Origine Protejată.
La Comisia Europeană se află depuse documentațiile a patru produse pentru dobândirea protecției europene: Cârnații de Pleșcoi, Caşcavalul de Săveni, Telemeaua de Sibiu și Scrumbia de Dunăre afumată.