Situaţie alarmantă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Specia pe cale de dispariție
Situaţie alarmantă în Rezervația Biosferei Delta Dunării unde cercetătorii au stabilit ca șalăul, o specie extrem de valoroasă, este pe cale de dispariție.
Cauzele sunt pescuitul intensiv și braconajul. Pentru că este un pește fără prea multe oase și cu carne albă și dulce, este foarte căutat în restaurante și pe mesele românilor.
În ultimii 50 de ani, spun specialiștii, populaţiile de șalău din Deltă s-au redus cu aproape 90 la sută. Cercetătorii au făcut deja primul pas și au început un proiect de repopulare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Complexul lagunar Razelm-Sinoe era, în urmă cu jumătate de secol, un rai al șalăului, dar acum a devenit un loc unde abia dacă mai capturează câteva exemplare.
Acţiunile de repopulare, începute în urmă cu trei ani, au loc primăvara, atunci când temperatura aerului depăşeşte 12-15 grade Celsius.
Icrele sunt obţinute de la femele îngrijite în ţarcuri speciale. Apoi sunt amplasate în mediu natural.
Potrivit ultimelor estimări, populaţiile de șalău sunt într-o continuă scădere ajungându-se în ultimul an la o estimare de cel mult 100 de tone în toată zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Marian Tudor, cercetător ştiinţific: "Cauzele sunt multe. De la o posibilă supraexploatare de la un probabil braconaj până la o discontinuitate a măsurilor de repopulare."
Biologii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării încearcă să ţină pasul cu o situaţia scapată de sub control.
Specialiştii spun că din 30-35.000 de icre vor atinge maturitatea de trei ani doar 100-120 de exemplare. Peste 1000 de cuiburi de icre vor fi montate în zone din lacul Razelm.
Se estimează că acţiunea va produce aproximativ 80 de tone de șalău, asta în situaţia în care puii de șalău nu vor ajunge din nou în plasele braconierilor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!