17 români se află pe o navă de croazieră de lux cu zeci de cazuri de coronavirus
Bilanțul epidemiei provocate de noul coronavirus continuă să crească. Peste 700 de persoane și-au pierdut viața, marea majoritate în China - și peste 34.000 de oameni sunt infectați în 25 de state și teritorii din întreaga lume.
Într-o situație extrem de grea este nava de croazieră blocată în portul japonez Yokohama, la bordul căreia au fost confirmate până acum 61 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus.
Din fericire, niciunul dintre cei 17 români aflați la bordul navei nu sunt printre cei infectați.
Condițiile sunt, însă, foarte grele - oamenii nu au voie să socializeze si sunt consemnați în camere mai tot timpul. Bolnavii identificați sunt preluați de medici și duși pe țărm, într-un spital japonez.
Rebecca Frasure, turist: ”Am şi alte probleme de sănătate, afecţiuni pentru care iau medicamente...”
Rebecca este unul dintre turiştii americani aflaţi la bordul navei de croazieră Diamond Princess, blocată la ţărm în portul japonez Yokohama. Tânăra a primit o veste îngrijorătoare: este infectată cu noul coronavirus.
Rebecca Frasure: ”Am aflat în dimineaţa asta, de la un reporter, că 41 de oameni au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus şi am aflat că sunt printre ei. Nu am avut simptome până acum, doar o tuse uşoară, dar nimic ieşit din comun.”
Ceea ce nu ştia Rebecca în momentul în care înregistra acel video era faptul că numărul persoanelor infectate era mult mai mare: în doar câteva ore, bilanţul a crescut de la 41 la 61 de cazuri confirmate - o dovadă a vitezei cu care virusul se poate propaga într-un spaţiu închis. Pentru a primi tratament în condiţii optime şi pentru a reduce riscul de a-i infecta pe alţii, tânăra a fost preluată de medici.
Rebecca Frasure: ”Am fost informată că va trebui să fiu dusă la spital astăzi, în aproximativ o oră. Kent nu poate veni cu mine pentru că analizele lui au ieşit negative în acest moment. Şi eu o să stau acolo vreo trei zile sau... habar nu am cât.”
Rebecca a primit vestea în linişte. Şi-a făcut bagajele şi şi-a luat rămas-bun de la soţul ei, care a rămas în carantină, la bordul navei.
Kent, soțul Rebeccăi: ”Tocmai au luat-o pe Rebecca la spital şi... nu ştiu ce să mai cred. Probabil o să stau singur câteva zile... şi sper că lucrurile se vor termina cu bine.”
Cu toate astea, mulţi dintre pasageri nu se simt în siguranţă la bordul navei de croazieră şi se tem că şansele să se infecteze sunt mai mari decât dacă ar fi ţinuţi în carantină pe ţărm.
Printre cele 3.700 de persoane afectate de carantina se numără și 17 români: 2 pasageri și 15 membri ai echipajului. Va mai dura ceva până se vor putea întoarce acasă, spun specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Dr. Mike Ryan, director Organizația Mondială a Sănătății: ”De fiecare dată când apare un caz nou, carantina e extinsă cu 14 zile. Aşa că trebuie să găsim o cale să rupem acest cerc vicios şi să găsim o metodă de a-i separa pe pacienţii de la bord şi să putem să-i luăm de pe navă.”
Pe de altă parte, aceiaşi specialişti spun că nu sunt motive de panică. Procentul de mortalitate al noului coronavirus este de patru ori mai mic faţă de virusul SARS, care a speriat întreaga lume în 2003.
Dr. Maria Van Kerkhove, Organizația Mondială a Sănătății: ”Ce pot să vă spun la scară largă, am văzut date despre aproximativ 17.000 de cazuri. 82% dintre acestea sunt forme uşoare (ale virusului, n.r.), 15 procente sunt cazuri severe şi 3% sunt cazuri critice.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizează, totusi, că lumea se confruntă cu o penurie de măști și alte echipamente de protecție împotriva noului coronavirus.
În afara Chinei, au fost confirmate peste 250 de cazuri de infectare în 30 de țări și teritorii, dintre care două mortale, în Hong Kong și Filipine.
Însă, mulți pacienți din Statele Unite, Vietnam, Coreea de Sud si Singapore au fost deja externați, pe deplin vindecați.