16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de ziua lui Vladimir Putin
În ziua în care Vladimir Putin celebrează 70 de ani, se împlinesc și 16 ani de la uciderea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.
Anna Politkovskaia a fost un aprig critic al Kremlinul, mai ales al războiului sângeros din Cecenia şi al liderului său pro-Kremlin Ramzan Kadîrov. Ea lucra pentru Novaia Gazeta, iar pe 7 octombrie 2006 a fost împușcată în scara blocului îm care locuia.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Asasinatul, comis, exact în ziua în care Vladimir Putin își sărbătorea aniversarea, a provocat șoc în toată lumea.
În 2014, cinci bărbaţi au fost declarați vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia și au fost condamnați la închisoare.
Cel care a organizat crima a fost declarat cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, care a murit în închisoare în anul 2017. Cu un an înainte de moartea sa, Novaia Gazeta a dezvăluit că fusese informator al FSB şi totodată unul din capii mafiei cecene. Numele lui Gaitukaiev apare şi în dosarul asasinării în 2004 la Moscova a jurnalistului american Paul Khlebnikov, editorul variantei ruse a revistei "Forbes Magazine".
În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru că "nu a aplicat măsurile potrivite de anchetă pentru a identifica pe comanditarul sau comanditarii crimei".
Novaia Gazet
Fondată în 1993, Novaia Gazet este cu regularitate ţinta intimidărilor, atacurilor şi uneori a asasinatelor, cel puţin cinci jurnalişti ai acestei publicaţii au fost ucişi de-a lungul anilor pentru activitatea lor profesională.
Publicaţia, la fel ca editorialista sa Anna Politkovskaia, şi-a atras cu regularitate critici violente din partea omului forte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ai cărui adversari au fost ucişi în număr mare, indiferent unde se ascundeau, la Moscova, la Viena sau Berlin.
În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat mai multe investigaţii cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile împotriva minorităţilor sexuale în Cecenia.
În 2018, un cap de ied şi o coroană mortuară au fost trimise la sediul redacţiei.
Cele mai multe acţiuni la Novaia Gazeta' sunt deţinute de colectivul redacţional. Doar 10% îi aparţin fostului preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, şi alte 14% omului de afaceri Aleksandr Lebedev.