15 zile libere în 2022 pentru salariații români, conform Codului Muncii

Ultima actualizare: 28-12-2021 19:47

Pentru cei care își planifică din timp vacanțele, 2022 nu este prea generos. Aproape jumătate din zilele libere acordate de stat cad sâmbătă sau duminică.

Angajații se vor bucura de puține weekenduri prelungite, cum ar fi de Sfânta Maria, sărbătorită luni, 15 august, și de Ziua Unirii, care va fi tot la începutul săptămânii. Inclusiv 1 Mai este într-o duminică.

Potrivit legii, românii au dreptul la 15 zile libere pe an pentru sărbătorile naționale. Primele zile libere în 2022 vor fi 1 și 2 ianuarie, care sunt în weekend, apoi 24 ianuarie, când sărbătorim "Mica Unire".

În februarie și martie nu avem zile libere de la stat, iar prima lună de primăvară are și cele mai multe zile lucrătoare, 23.

Abia în aprilie vin următoarele patru zile libere, de Paște, când putem plănui o vacanță de vineri, 22 aprilie, până luni, 25 aprilie.

1 Mai va fi duminică, zi liberă și singura sărbătoare națională din acea lună.

1 iunie, Ziua Copilului, cade miercuri. Tot în luna iunie mai avem două zile libere de Rusalii: duminică, pe 12, și luni, 13 iunie.

Luna lui cuptor nu are zile libere de la stat, iar în august primim una singură, luni, 15 august, de Sfânta Maria.

Primele două luni de toamnă nu au zile libere, cu excepția profesorilor, care sărbătoresc pe 5 octombrie Ziua Mondială a Educației.

Ultimele 5 zile libere acordate de stat sunt în noiembrie și decembrie, de Sfântul Andrei, care va fi sărbătorit miercuri, 30 noiembrie. Ziua Națională a României va fi joi, 1 decembrie. Crăciunul viitor va pica duminică, așa că, practic, doar luni, 26 decembrie, nu mergem la serviciu.

Până pe 15 ianuarie 2022, vom afla dacă guvernanții vor acorda și alte zile libere pe lângă cele 15 stabilite deja. Și să nu uităm că, potrivit Codului Muncii, românii care se căsătoresc, li se naște un copil sau își schimbă domiciliul au dreptul la zile libere, iar cei care sunt obligați să lucreze de sărbători, trebuie primească liberele în următoarele 30 de zile sau să fie plătiți dublu pentru fiecare zi liberă lucrată.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO