Zilele pe Pământ ar urma să devină din ce în ce mai scurte. Tendința misterioasă descoperită de oamenii de știință

pamant
Shutterstock

Zilele de pe Pământ ar urma să aibă o durată mai scurtă, dacă tendința centrului planetei noastre de a se învârte neobișnuit de încet în ultimii ani va continua, arată un studiu realizat de oamenii de știință.

 

Centrul planetei noastre se învârte neobişnuit de încet în ultimii 14 ani. Dacă această tendinţă misterioasă continuă să se manifeste, ea ar putea duce la creşterea duratei zilelor terestre, deşi efectele ar fi imperceptibile pentru oameni, potrivit unui studiu recent, informează livescience.com.

Nucleul intern al Pământului este o sferă aproximativ de dimensiunea Lunii, compusă din fier şi nichel solid, care se află la peste 4.800 de kilometri sub picioarele noastre. El este înconjurat de un nucleu extern - un strat extrem de fierbinte de metale topite, similare cu cele din nucleul intern -, acoperit la rândul său de un strat de roci topite, cunoscut sub numele de manta, deasupra căruia se află scoarţa terestră.

Deşi întreaga planetă se învârte în jurul propriei axe, nucleul intern al Terrei poate să se învârtă cu o viteză uşor diferită faţă de manta şi de scoarţă datorită vâscozităţii nucleului extern.

De când oamenii de ştiinţă au început să cartografieze straturile interne ale Pământului prin înregistrări detaliate ale activităţii seismice în urmă cu aproximativ 40 de ani, nucleul intern s-a învârtit uşor mai rapid decât mantaua şi scoarţa terestră. Dar, în noul studiu, publicat pe 12 iunie în revista Nature, cercetătorii au descoperit că, începând din 2010, rotaţia nucleului intern a început să încetinească şi că acesta se învârte de acum puţin mai lent decât celelalte straturi ale Pământului.

Citește și
marte
Descoperire uimitoare pe vulcanii de pe planeta Marte. Mult timp, oamenii de știință au crezut că nu este posibil așa ceva
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

"Când am văzut pentru prima dată seismogramele care sugerau această schimbare, am fost uluit", a declarat John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, Dornsife. "Dar când am găsit alte două duzini de observaţii care semnalau acelaşi tipar, rezultatul a fost inevitabil", a adăugat el.

Dacă rotaţia nucleului intern continuă să încetinească, atracţia gravitaţională a acestuia ar putea, în cele din urmă, să determine straturile exterioare ale planetei noastre să se rotească ceva mai încet, modificând durata zilelor noastre, au scris cercetătorii.

Nu se cunoaște motivul pentru care nucleul Pământului se învârte mai încet

Cu toate acestea, orice schimbare potenţială ar fi de ordinul miimilor de secundă, ceea ce înseamnă că modificarea duratei zilei "ar fi greu de remarcat", a precizat John Vidale. Ca urmare, probabil că oamenii nu vor trebui să îşi actualizeze ceasurile şi calendarele pentru a se ajusta la astfel de diferenţe, mai ales dacă va fi vorba despre o schimbare temporară.

Nu este pentru prima dată când cercetătorii au sugerat că rotaţia nucleului intern al Pământului încetineşte. Acest fenomen, cunoscut sub numele de "backtracking", a fost dezbătut de aproximativ un deceniu, dar a fost foarte greu de demonstrat.

În noul studiu, cercetătorii au analizat date obţinute de la peste 100 de seisme repetitive - evenimente seismice produse repetat în acelaşi loc - de-a lungul unei margini a plăcilor tectonice în Insulele Sandwich de Sud din sudul Oceanului Atlantic, între 1991 şi 2023.

Fiecare seism le-a permis cercetătorilor să cartografieze poziţia relativă a nucleului în raport cu mantaua terestră, iar prin compararea acelor măsurători, echipa ştiinţifică a putut să "vadă" felul în care rotaţia nucleului intern s-a modificat de-a lungul timpului.

Noul studiu reprezintă "cea mai convingătoare" dovadă de până acum că fenomenul "backtracking" se întâmplă cu adevărat, a spus John Vidale.

Deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care rotaţia nucleului intern a încetinit, dar acest lucru este cauzat probabil fie de "îngroşarea fierului lichid din nucleul exterior care îl înconjoară", fie de "atracţiile gravitaţionale din regiunile dense ale mantalei telurice suprapuse", au precizat autorii studiului.

Nucleul intern al Pământului rămâne cel mai misterios strat al planetei noastre

De asemenea, nu este cunoscută nici frecvenţa cu care se produce fenomenul "backtracking". Este posibil ca rotaţia nucleului intern să treacă în mod constant printr-o accelerare şi o încetinire, însă astfel de schimbări se produc probabil de-a lungul mai multor decenii. Din acest motiv, seturi mai lungi de date sunt necesare pentru a deduce tendinţele pe termen lung.

Nucleul intern rămâne cel mai misterios dintre straturile ascunse ale Pământului. Dar, în anii recenţi, noi tehnologii le-au permis oamenilor de ştiinţă să afle mai multe detalii despre nucleul intern, inclusiv faptul că el este uşor asimetric, că este mai moale decât se aşteptau cercetătorii, că se poate învârti în afara axei Pământului şi că are un nucleu interior separat.

Autorii studiului vor continua să analizeze datele seismice pentru a afla mai multe informaţii despre "inima" planetei noastre şi despre felul în care aceasta se modifică de-a lungul timpului.

"Dansul nucleului interior ar putea fi chiar şi mai vioi decât ştim noi în prezent", a adăugat John Vidale.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România s-a calificat în optimile EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România s-a calificat în optimile EURO 2024
Citește și...
Copiii generației noastre învață să-și protejeze planeta la standarde NASA, într-un parteneriat strategic EFdeN și PRO TV
Copiii generației noastre învață să-și protejeze planeta la standarde NASA, într-un parteneriat strategic EFdeN și PRO TV

În cadrul parteneriatului dintre EFdeN și PRO TV, 4000 de elevi din România au avut ocazia să participe la un program educațional unic în țară, recunoscut la nivel internațional.

Descoperire uimitoare pe vulcanii de pe planeta Marte. Mult timp, oamenii de știință au crezut că nu este posibil așa ceva
Descoperire uimitoare pe vulcanii de pe planeta Marte. Mult timp, oamenii de știință au crezut că nu este posibil așa ceva

Odată considerată imposibilă, apa înghețată care a fost găsită în vârful vulcanilor din regiunea Tharsis de pe Marte ar putea fi utilă pentru viitoarele misiuni de explorare umană, sugerează o nouă cercetare.  

El Nino, curentul care a pârjolit întreaga planetă, a dispărut. Acum, este în curs de formare La Nina. Ce va urma
El Nino, curentul care a pârjolit întreaga planetă, a dispărut. Acum, este în curs de formare La Nina. Ce va urma

El Niño s-a încheiat oficial, dar valuri de la dispariția sa vor zgudui vremea pe tot globul. Curentul va fi înlocuit din toamnă de La Nina, un model climatic care aduce, de regulă, temperaturi și mai ridicate.  

Raport: România îşi va epuiza resursele naturale generate în acest an pe 20 iulie, iar omenirea pe 1 august
Raport: România îşi va epuiza resursele naturale generate în acest an pe 20 iulie, iar omenirea pe 1 august

România îşi va consuma în data de 20 iulie resursele naturale generate în acest an, ceea ce înseamnă că de atunci va trăi "pe datorie" faţă de planeta Pământ.

A fost descoperită o planetă care ar putea susține viața, nu departe de noi
A fost descoperită o planetă care ar putea susține viața, nu departe de noi

Oamenii de știință au descoperit o planetă care, cel puțin teoretic, ar putea susține viața. Temperatura pe Gliese 12b ar fi de aproximativ 42 de grade Celsius, dar încă nu se știe nimic despre atmosfera acesteia, scrie Spot Media. 

Recomandări
România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024.
România s-a calificat în optimile de finală ale EURO 2024. "Tricolorii" au câștigat Grupa E. Cu cine vor juca | VIDEO

Echipa națională de fotbal a României s-a calificat, miercuri, în optimile de finală ale EURO 2024. În ultimul meci pe care l-au disputat în Grupa E, "tricolorii" au remizat, scor 1-1, la Frankfurt, în compania Slovaciei.

Sărbătoare în stradă după calificarea României în
Sărbătoare în stradă după calificarea României în "optimile" EURO 2024. Românii au umplut Piața Universității din București

După o pauză de 24 de ani, România este din nou în optimile de finală ale unui Campionat European de fotbal.

Cu cine va juca România în optimile de la EURO 2024, după ce „tricolorii” au terminat pe primul loc în grupă
Cu cine va juca România în optimile de la EURO 2024, după ce „tricolorii” au terminat pe primul loc în grupă

România a reuşit o performanţă istorică, miercuri, la EURO 2024, reuşind calificarea în optimile de finală ale competiţiei.