100 de ani de la moartea lui Puccini. Omagiu muzical extraordinar la Ateneul Român
O gală extraordinară dedicată muzicii lui Giaccomo Puccini are loc luni, la Ateneul Roman. La 100 de ani de la moartea celebrului compozitor italian anul 2024 este considerat de lumea artistică mondială drept anul Puccini.
La gala din București, soprana Cellia Costea va cânta arii din ”Toşca” și ”Madama Butterfly”.
Sub bagheta dirijorului italian Tito Ceccherini, primele acorduri din opera Madama Buttefly, de Giacomo Puccini, s-au auzit în camera de cor a ateneului, unde au avut loc ultimele repetiţii pentru gala de luni.
În sala fastuoasă a Ateneului Roman, vor fi interpretate fragmente memorabile din operele sale celebre precum "La Bohème", "Madama Butterfly", "Toşca" Şi "Turandot".
Tito Ceccherini, dirijor: ”Sunt impresionat și cumva copleșit de personalitatea acestei clădiri. Muzica lui, de peste 100 de ani este absolut, în multe sensuri, modernă. Și acest lucru este prea puțin apreciat. În Italia, Puccini a fost mereu adorat de public, dar deseori subestimat de critici și dirijori. Am selectat pentru gală cele mai frumoase pagini și este încă o minune cât de profunde, nu doar frumoase, sunt melodiile lui. Cât de adânc pătrund în psigologia umană”.
Concertul se va deschide cu Preludiul Simfonic, interpretat pentru prima dată în România.
Cristina Uruc, Manager Artexim: ”Aşa că vom avea ocazia să ascultăm o piesă rară din creaţia lui Puccini pentru prima dată în Bucureşti, în interpretarea Cameratei Regale. Vocile pucciniene sunt extrem de rare. O avem pe Celia Costea, soprana românca care va interpreta. Va fi un program amplu şi divers care e foarte uşor de urmărit”.
Evenimentul marchează nu doar trecerea a 100 de ani de la dispariţia compozitorului, ci şi continuarea legăturii speciale pe care România o are cu muzica lui Puccini.
Cellia Costea, soprană: ”Puccini a fost foarte generos cu sopranele şi tenorii şi a scris pentru aceste voci cea mai frumoasă muzică care putea să existe. A iubit foarte mult femeile şi se ştie că are o legătură profundă cu România pentru că a scris opera Toşca pentru una din marile cântăreţe ale României, Hariclea Darclee, din secolul trecut, şi datorită Haricleei Darcle avem opera Toşca şi avem celebra arie Visi d arte, Visi d amore„.
Cellia Costea, solistă la Opera Națională din Atena, este una dintre cele mai impresionante voci din România.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ateneul roman, gala, omagiu, Giacomo Puccini,
Dată publicare:
13-05-2024 12:14