Apel pentru a ne salva simbolul național. Un vânător are voie să ucidă zilnic 50 de păsări
"Salvați simbolul naţional, ciocârlia!'' Este apelul disperat făcut de organizaţiile de mediu, după ce România a rămas una dintre puţinele ţări europene în care se mai vânează aceste păsări.
De altfel, Ministerul Apelor şi Pădurilor permite, şi în acest an, împuşcarea a 440.000 de exemplare. Cota de vânătoare a fost stabilită fără niciun fundament, acuza activiştii. În plus, nimeni nu verifica ce păsări sunt ucise de fapt, pentru că, pe lângă ciocârlii, italienii şi spaniolii, cei mai numeroşi vânători de păsări în ţara noastră, decimează inevitabil, şi alte specii cântătoare.
Cântecul inconfundabil al ciocârliei, strâns legat de tradiţiile romanilor, se va auzi tot mai stins avertizează cei care luptă pentru protejarea naturii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Papp Tamaş, preşedinte Asociaţia Milvus: "Noi nu ştim niciun studiu de ce se pot vâna 400.000 de ciocârlii în România. Aceasta cota a fost dată pe baza cererilor. Adică cei de la asociaţiile de vânătoare au cerut atâta, atâta au primit."
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor spun că aceasta cota nu reprezintă mai mult de 10 la sută din întreaga populaţie de ciocârlie de la noi, informaţie contestată însă de activiştii de mediu.
Printre ciocârlii cad victime şi specii strict protejate de lege
Papp Tamaş, preşedinte Asociaţia Milvus: "Ciocârlia este prima pe listă, dacă mai venim şi cu vânătoare nu ştim unde vom ajunge cu numerele."
La vânătoare, se foloseşte un dispozitiv care imită cântecul păsării. Însă printre ciocârlii cad victime şi specii strict protejate de lege. În ultimii ani, mai mulţi braconieri au fost prinşi în Italia şi Ungaria cu mii de păsări în bagaje, vânate la noi.
Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice Române: "Sub umbrelă ciocârliei sunt braconate păsări cântătoare care nu se afla pe lista de păsări ce se vânează. Marii câştigători sunt braconierii. Cei care apoi ajung să le vândă sau să le gătească prin ţările mediteraneene"
Potrivit Societăţii Ornitologice Romane, pe câmpiile din România mai zboară cel mult 850.000 de perechi de ciocârlii de câmp. Cotele de vânătoare stabilite anual de Ministrul Apelor şi Pădurilor au scăzut uşor în ultimii ani, după numeroasele petiţii lansate în spaţiul public care au strâns zeci de mii de semnături. Într-una dintre campanii, intitulată "Opresta barbaria, salvează ciocârlia!", o soprană, cu voce ca de ciocârlie este împuşcată sugestiv, pe scenă.
Potrivit legii, un vânător are voie să ucidă zilnic 50 de ciocârlii. Nimeni nu-l verifica însă cu ce pleacă în tolbă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!