Ingineria financiara de la BCR Asigurari. In 7 luni statul a pierdut 6 milioane de euro
Audieri maraton, marti noapte, la sediul DIICOT din Targu Mures. 44 de persoane - 21 de la BCR Asigurari si 23 patroni de societati comerciale - au dat declaratii pana tarziu, in fata anchetatorilor.
Dintre acestea, 7 au fost retinute, iar astazi vor fi prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva. Suspectii sunt banuiti ca ar fi pus la punct o inginerie financiara ca sa scape de taxe si impozite. Si statul ar fi fost pagubit cu zeci de milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, angajatii companiei de asigurari ii abordau pe sefii companiilor cu multi angajati si le prezentau o metoda prin care, daca le incheiau subalternilor asigurari de viata, puteau sa le plateasca salariile fara sa achite taxe si impozite.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Alin Lazar, sef DIICOT Targu Mures: "Foloseau o metoda inedita, spunem noi, incheiau o polita de viata care era rascumparata a doua zi."
Compania vira o parte din fondul de salarii catre firma de asigurari sub forma de asigurare de viata colectiva. A doua zi, contractul se anula si firma de asigurari pastra un comision de 10 % din suma primita, iar restul banilor erau virati direct catre contul fiecarui angajat, ca prime de asigurari. Prin lege, primele de asigurare sunt scutite de impozite.
O firma cu 100 de angajati, cu 1000 de lei salariul pe luna, ar trebui sa plateasca la stat 17.000 de euro taxe si contributii. Prin aceasta inginerie, platea numai 2.000 de euro firmei de asigurari si se economiseau 15.000 mii de euro.
Firma de asigurari incasa sute de mii de euro fara sa faca nimic. Doar plimba banii dintr-o parte in alta. Ingineria financiara a fost conceputa de compania de asigurari. In 7 luni statul a pierdut 6 milioane de euro. De pierdut au avut si angajatii ai caror patroni au decis sa-i plateasca prin intermediul primelor de asigurari deoarece in tot acest timp nimeni nu le achita contributiile se somaj, sanatate si pensii.
Reteaua functioneaza din 2009, iar evaziunea s-ar putea ridica la 40 de milioane de euro. In dosar, apar 112 firme cu mii de angajati. Daca vor fi gasiti vinovati, suspectii risca pana la 20 de ani de inchisoare.
Intr-un comunicat dat publicitatii ieri, BCR Asigurari declara ca pana in momentul respectiv nu i-au fost aduse invinuiri de catre DIICOT in acest caz si ca niciun membru al conducerii nu este vizat de actiunea autoritatilor.