Cum au ajuns 17 economisti romani cu carnet de partid si salarii uriase sa controleze 15 mld. euro
Sunt 17 si vor avea salarii de mii de euro, lunar. Politicieni si economisti cu carnet de partid, cu totii vor conduce ''Autoritatea pentru Supraveghere Financiara''.
Ei au fost votati miercuri de parlamentari si vor controla activitatea pietei de capital, sectorul asigurarilor si cel al pensiilor private. Pe scurt, domenii in care se ruleaza anual, cam 15 miliarde de euro.
Cu un vot sau cel mult doua impotriva, parlamentarii au fost de acord astazi cu numirea sefilor noii Autoritati pentru Supravegherea Financiara. Cei 17 membri votati vor avea lefuri de invidiat.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
"Prin normele europene, salariile din organsimele pietii bancare si non-bancare trebuie sa fie aliniate cu cele din UE. Deci nu poti sa faci salarii nici la nivelul parlamentului, nici la nivelul guvernului", a declarat Dan Radu Rusanu, presedinte ASF.
Pratic, noul presedinte al ASF, Dan Radu Rusanu, ar putea incasa un salariu brut egal cu cel al guvernatorului Mugur Isarescu, adica 14.600 de euro lunar. Si subalternii sai vor lua cateva mii de euro. Cuantumul va fi stabilit in prima sedinta a consiliului de administratatie.
"Daca nu ai o salarizare peste masura, nu poti sa aduci oameni intr-o companie de stat", spune Daniel Daianu, prim-vicepresedinte ASF.
La adresa lui Dan Radu Rusanu au aparut si primele acuzatii de incompatibilitate. Fiica si sotia sa detin actiuni la un hotel din Sinaia care sunt listate la Bursa. Noul sef al autoritatii a sustinut ca institutia va reglementa bursa si nu activitatea companiilor listate considerand ca astfel ca este fara pata.
"Am dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu am rude nici in parlament pana la gradul trei afini, nici cu banca nationala, nici cu guvernul, nici cu presedintia ", a declarat Dan Radu Rusanu, presedinte ASF.
De la inceputul lunii mai, ASF va prelua atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania. Adica, cei 17 membri ai autoritatii vor putea acorda, suspenda sau retrage autorizatii in domeniul non-bancar. Mandatul noii conduceri este de 5 ani.