Schema ilegalitatilor in cazul "La Ghetarie".Cum se feresc autoritatile sa inchida un pericol public

×
Codul embed a fost copiat

De cate autoritati este nevoie pentru a stopa o activitate ilegala in Romania?

De mult mai multe decat cele pe care le avem in prezent, se pare. Chit ca sanatatea cetatenilor este pusa in pericol de 7 ani, cei de la Directia de Sanatate Publica au declarat complexul "La Ghetarie" un pericol pentru consumator abia astazi.

In realitate au scris inca o hartie pe langa multe altele, pentru ca, in practica, acolo inca se vand alimente in conditii dubioase. Garda Financiara, directia sanitar veterinara, politia locala si primaria de sector se intrec prin neimplicare.

Director executiv al directiei pentru sanatate publica confirma printr-un document emis astazi ca depozitul "La Ghetarie'' este un pericol public:

Citește și
la ghetarie
Lectie de impotenta, cu legea in mana. Cinci institutii nu sunt in stare sa inchida "Ghetaria"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații
la ghetarie grafica 2
"Pentru neconformitatile cu normele de igiena constatate s-au aplicat amenzi contraventionale de 13.800 de lei si s-a emis decizia de suspendare a activitatii complexului. Directia de Sanatate Publica a parcurs toate etapele pe care le permite legislatia in vigoare."

Cu alte cuvinte, s-au spalat pe maini de orice alta responsabilitate. Desi au luat aceasta decizie de suspendare a activitatii cei care ar trebui sa ne protejeze pe noi cetatenii de astfel de bombe alimentare sunt altii. Asa ca ne intoarcem la Registrul Comertului, Garda Financiara, politia Locala a sectorului 6 si directia sanitar veterinara. Intrebati-va daca si astazi a venit cineva sa puna lacatul pe usa. Nimeni.

"Primaria nu are cum sa inchida activitatea. Cine inchide activitatea e cel care da avizul de functionare. Oficiul comertului, DSP si DSV. Tot ei trebuie sa il retraga si tot ei trebuie sa il inchida", spun reprezentantii politiei locale din sectorul 6.

"Noi nu putem sa punem lacatul pe hala noi facem adresa catre Garda Financiara ca acea unitate e inchisa iar ei iau masurile care se impun.", a declarat Teodor Negulescu, director DSP Bucuresti.

"Noi nu putem sa punem lacat pentru ca nu avem aceste atributii.", sustine si Garda Financiara.

Sau vorbim, pur si simplu, de oameni care prefera sa o inteleaga gresit. Din datele primite de la DSV si analizate de avocati, depozitul nu mai trebuia sa mai functioneze de cel putin 3 ani.

In cei 7 ani de cand au fost semnalate neregulile din "La Ghetarie", 4 persoane s-au perindat la conducerea directiei sanitar veterinare. Degeaba.

"Daca cineva voia sa faca acolo ceva, se putea face. Aceste chestii nu pot fi facute de oameni simpli, ca mine si ca tine. Ai nevoie de o complicitate urata a autoritatilor. Complicitati d-astea care se obtin cu 500 de euro", spune avocatul Piperea.

Cat adevar si cata minciuna se ascunde aici doar anchetatorii pot afla. Cert e ca au existat 3 decizii de interzicere si o ordonanta de suspendare a activitatii depozitului.

Prima ordonanta, din 2006, solutionata definitiv si irevocabil in favoarea autoritatilor NU a dus la punerea lacatului pe usa desi ar fi fost suficienta.

A aparut o a doua in 2009, cand dsv a dispus incetarea activitatii printr-o alta hirtie, dar tot nimic nu s-a facut.

In loc sa le aplice pe primele doua autoritatile s-au acoperit cu o noua decizie de interzicere in 2010 la fel de nefolositoare.

Asta ca sa nu mai vorbim de batalia data chiar si la Washington, cand in 2007, proprietarul grec si-a cautat dreptate la tribunalul de arbitraj, pretinzand daune morale si acuzand DSV de acte si masuri abuzive. Si aici cererea patronului grec a fost respinsa, individul fiind obligat sa plateasca statului roman daune de 6 milioane de euro. Noi am cheltuit insa 10. Ramane de vazut cand, si mai ales cum ne vom recupera "investitia".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cum a aruncat statul roman 10 mil. euro ca sa inchida fara succes focarul de infectie
Cum a aruncat statul roman 10 mil. euro ca sa inchida fara succes focarul de infectie "La Ghetarie"

Autoritatile din Romania au cheltuit aproape 10 milioane de euro pentru procese in strainatate pe care le-au castigat si tot nu reusesc sa inchida depozitul de alimente numit "La Ghetarie".

Lectie de impotenta, cu legea in mana. Cinci institutii nu sunt in stare sa inchida
Lectie de impotenta, cu legea in mana. Cinci institutii nu sunt in stare sa inchida "Ghetaria"

Control de proportii la Ghetarie, un depozit insalubru de alimente de la marginea Capitalei. Toate institutiile statului si-au trimis inspectorii pe teren si in ciuda evidentelor, la final a venit si raspunsul.

Cum a ajuns
Cum a ajuns "La Ghetarie" oglinda incompetentei si coruptiei inspectorilor din institutiile publice

Controale de amploare astazi la depozitul de alimente numit "La Ghetarie" de la marginea Capitalei, unde s-au depistat nenumarate nereguli.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.