Ana Aslan, femeia care a demonstrat intregii lumi ca batranetea se trateaza, la fel ca orice boala

Ana Aslan

Ana Aslan a pus bazele geriatriei romanesti si a inventat produse revolutionare pentru tratarea afectiunilor specifice batranilor. Linia de cosmetice lansata de ea se bucura inca de un succes international, la fel si tratamentele medicale.

Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897 la Braila. Cand avea numai 13 ani a ramas orfana de tata si familia ei s-a mutat la Bucuresti.

La inceput Ana visa sa ajunga pilot si chiar a zburat cu un mic avion, tip Bristol-Coanda. Insa ulterior a decis sa devina doctor, in ciuda impotrivirii mamei sale.

Ca sa-i arate cat era de hotarata in alegerea acestei cariere, tanara Ana a intrat in greva foamei, pana cand mama sa a renuntat sa se mai opuna.

Citește și
aerodina lenticulara, inventie Henri Coanda
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă

S-a inscris la Facultatea de Medicina, pe care a terminat-o in 1922. In timpul primului razboi mondial a ingrijit soldatii raniti pe front, iar in 1919 a lucrat alaturi de neurologul Gheorghe Marinescu.

In 1949 adevenit sefa sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, moment decisiv in viitoarea sa cariera de gerontolog.

A inceput sa experimenteze efectele procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reumatismului in cazul unui tranar care suferea de artroza.

Dupa doi ani, Ana Aslan a inceput un experiment de lunga durata pe animale, asociat cu un studiu clinic pe 25 de pacienti varstnici, bazat pe procaina injectabila.

Printre exemplele care au demonstrat ulterior eficienta tratamentului se afla si cel al unui pacient in varsta de 110 ani.

Dupa patru ani de tratament, tremuraturile mainilor si ale capului aproape incetasera, putea sa mearga singur, avea pofta de mancare, parul alb se repigmenta, iar depresia era inlocuita de o stare psihica buna.

Rezultatele satisfacatoare au determinat-o sa caute o compozitie care potenta efectele benefice ale procainei si a continuat cercetarile impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu.

In final, in 1952, ele au ajuns la un compus format din procaina 2%, acid benzoic 0,12%, metabisulfit de potasiu 0,10%, fosfat disodic 0,01%, pH-ul amestecului situandu-se intre valorile 3 si 4.

Ingredientii adaugati procainei erau agenti antioxidanti si stabilizatori, iar mentiunea H3 adaugata denumirii produsului - Gerovital - indica actiunea de tip vitaminic a medicamentului.

Evaluarea clinica a Gerovitalului pe 7.600 de pacienti a determinat omologarea sa in anul 1957 si trecerea la productia de serie sub forma de fiole, iar cinci ani mai tarziu si sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara.

In urmatorii ani mii de persoane au testat acest produs si au observat ca procesul de imbatranire este inetinit cu aproximativ 40%.

Printre personalitatile care au beneficiat de acest tratament se numara: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis, John F. Kennedy.

In 1980 Ana Aslan inventeaza, tot impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, un alt produs geriatric, Aslavital, folosit ca tratament profilactic pentru afectiuni cerebrale si cardiace specific batranilor, dar si pentru tratarea pierderii memoriei.

A dezvoltat si o linie de cosmetice anti-imbatranire. Reteta ei originara este inca folosita in prezent de catre compania Farmec, care a castigat dreptul de a produce si comercializa cosmeticele Gerovital.

Ana Aslan a murit in anul 1988, la venerabila varsta de 92 de ani.

In anul 2001 a fost creata Fundatia Internationala Ana Aslan, iar in 2008 s-a infiintat la Bucuresti o clinica de geriatrie care treteaza si previne bolile specifice batranetii.

Titluri obtinute de Ana Aslan:

• Membra a Academiei de Științe, din New York

• Membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala

• Membra de Onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative

• Membra in Consiliul de Conducere al Asociatiei Internaționale de Gerontologie

• Membra a Societății Nationale de Gerontologie din Chile

• Presedinta a Societatii Romane de Gerontologie


Premii si distinctii:

• 1952 - Premiul internațional si medalia "Leon Bernard", acordata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei

• Meritul Stiintific Cl. I (1967)

• Merito della Republica, Italia

• Cavaler al Ordinului Palmes académiques, Franta
• Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universitatii Bragança Paulista, din Brazilia

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
NEWS ALERT Kylian Mbappe a primit o ofertă mult mai bună: 700 de milioane de euro!
Citește și...
Nicolae Paulescu, romanul care a contribuit la descoperirea insulinei si care merita un Nobel
Nicolae Paulescu, romanul care a contribuit la descoperirea insulinei si care merita un Nobel

Nicolae Constantin Paulescu a fost un medic si fiziolog roman, care a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic care avea sa fie denumit ulterior insulina.

H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"

Fascinat inca din copilarie de ideea de a zbura, Henri Coanda a fost un elev mediocru, insa un inventator de geniu. Cel care a creat avionul cu reactie a avut insa si multe alte brevete, la fel de fascinante si cat se poate de actuale.

Recomandări
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente
O treime dintre spitale sunt la un pas de colaps din cauza lipsei de finanțare. Pacienții își cumpără singuri medicamente

O treime dintre spitalele României sunt la un pas de blocaj. Au conturile blocate și datorii de milioane de lei, iar din această cauză pacienții își cumpără singuri medicamentele.

Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani
Coșul de consum pentru un trai minim decent este în 2024 cu 40% mai scump decât în urmă cu trei ani

Trăim vremuri complicate, iar o familie cu doi copii a ajuns să dea cu 40% mai mult pentru a avea un trai decent față de anul 2020.

Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo
Experiment. Cât de puțini bani încasează statul român din pensiunile turistice, pentru că ignoră evaziunea fiscală de acolo

Întrebarea "cu factură sau fără" a devenit regulă în România. Țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitolul evaziune fiscală și pe ultimul la colectarea de taxe. Se vede cel mai bine în turism.