Valeriu Nicolae, omul care sfințește locul. De peste 10 ani ajută familiile nevoiașe din Ferentari

×
Codul embed a fost copiat

A lucrat pentru Națiunile Unite și Comisia Europeană. A trăit în Marea Britanie, Canada și Malta. Iar acum îl găsim în Ferentari.

 

De mai bine de 10 ani, Valeriu Nicolae convinge copiii din cartier să se țină de școală și îi ajută cu temele. A strâns în jurul său sute de voluntari dornici să pună osul la muncă.

Până anul acesta dădeau meditații într-o școală din cartier. Dar primăria i-a dat afară. Așa că Valeriu a cumpărat din banii săi o casă unde să le predea în continuare. A numit-o “Casă Bună”.

 

Citește și
1 Decembrie - Dana Muntean
Dana, românca de la Facebook care schimbă lumea de la Londra. Impresia șefilor ei despre români

Duminică dimineața, cartierul Ferentari, școala 136. E agitație mare. Broască și prietenii săi locuiesc într-una din zonele cu cea mai mare rată de abandon școlar. Aici, weekend de weekend, zeci de copii se strâng de bună voie în fața școlii. Toți acești copii vor să meargă la meditații.

Valeriu ”Ciolan” Nicolae, așa e botezat tatăl, se ocupă de organizare. Îl ajută o echipa de voluntari, majoritatea tineri. Unii fac asta de câțiva ani, alții au venit pentru prima dată. Au auzit de Valeriu de pe Facebook și vor să dea și ei o mână de ajutor.

De mai bine de 10 ani, Valeriu Nicolae, un bănățean jumătate țigan jumătate român, ajută familii nevoiașe din Ferantari. Le face rost de mobilă și electrocasnice, îi duce la spital, îi ajută să-și facă acte și, poate cel mai important, încearcă să le îndrume copiii pe calea cea bună.

Valeriu Nicolae: ”M-am născut prin Caransebeș, dar bunicii mei erau din Budrea, un sat de țigani, și a fost tare fain acolo, eram foarte fericit, mergeam cu caprele, cu vacile, eram șmecherul satului.”

În copilărie era printre primii la învățătură. Însă a simțit pe propria piele toate neajunsurile de care se lovesc astăzi tinerii plini de potențial pe care îi ajută.

Valeriu Nicolae: ”Cea mai nasoală a fost cu profesorul de electronică, care m-a scos în față clasei să mă miroasă, să vădă cum miroase un țigan împuțit. ”

Astăzi copii din gheteou întră pentru prima oară în "Casă Bună". În câteva minute hărmălaia de dinăuntru se oprește și încep lecțiile.

Dascălii voluntari îi ajută, unu la unu, pe copii, la fiecare materie. Într-un colț se fac exerciții la matematică. În timp ce, sus, câțiva tineri învață să scrie. Au manuale de toate feluri, tablete și laptopuri. Jos, în față hărțîi ,Valeriu ține lecția de geografie.

Pe Pavel l-a întâlnit în urmă cu 9 ani, când renunțase la școală. S-a întors la școală după ce l-a cunoscut pe Valeriu. Cu anii, Pavel s-a transformat în ajutor de nădejde. Astăzi îl ajută să ducă câtorva familii electrocasnice și mobilă.

Nu i-a fost ușor să le câștige încrederea celor din cartier. În urmă cu câțiva ani, doi interlopi l-au sechestrat: ”Pe intimidare. Eu lucram cu fetele și unii dintre copiii care puteau să vândă droguri și le stricam un pic afacerea. Eram și afurisit, nu-I băgam în seamă pe niciunul dintre șmecherii din Ferentari, aveam o atitudinea d-asta .. M-au băgat într-un portbagaj, m-au plimbat 4 minute în portbagaj. M-au forțat .. m-au împins în portbagaj.”

Ca să-i țină copiii motivați, îi duce la fotbal, baschet sau dans. La meciul România - Olanda câțiva dintre ei au intrat pe teren împreună cu jucătorii.

Timp de 9 ani, Valeriu și ceilalți voluntari au făcut meditațiile în sălile școlii 136, doar că, anul acesta, primăria i-a dat afară. Inițial a vrut să renunțe, dar n-a putut. Așa că a cumpărat o casă: Casă Bună.

Valeriu Nicolae: ”162.000 de euro am pus eu.”
Jurnalist: De ce ai băgat atâția bani în casă?
Valeriu Nicolae: ”Asta mă face fericit, e foarte greu pentru cineva care nu lucrează pentru copii. Să schimbi viața unui copil mă face fericit să vezi …. să vezi copii care ar avea șanse să termine pe droguri, devin cu totul altceva.”

De mobilier a făcut rost din donații de la firme și oameni buni. Așa sunt acoperite și cheltuielile de funcționare. Valeriu a absolvit mecanica la Craiova, apoi a obținut o bursă în Anglia.

Valeriu Nicolae: ”În Anglia m-am dus la cules de căpșuni. Era un fel de bursă pentru studenți. Făceam și asta și culegeam și căpșuni. Și acolo am ieșit din sărăcie. Și când am venit mi-am luat un calculator bun. Stăteam foarte mult timp pe calculator. Tot timpul la școală mi-l petreceam în sala de calculatoare, am avut câteva cărți în engleză, așa am învățat și engleza. Chestiile pe care le știam pe calculator erau peste ce știau profesorii mei.”

La începutul anilor 90 dă concurs la IBM în Statele Unite și îl ia. Ca să treacă oceanul, se angajează pe un vas de croazieră.

Acum da consultanță pe comunicare unor mari firme internaționale. Înainte de asta a lucrat ca expert pentru Națiunile Unite și Comisia Europeană, unde a făcut strategii pentru integrarea romilor și a negociat un buget de 400 de milioane de euro. Printre picătură a absolvit și o academie de diplomație. De voluntariat s-a apucat la 20 de ani.

Într-o zi trecea prin fața unui orfelinat.

Valeriu Nicolae: ”Primul voluntariat a fost într-un orfelinat pentru copii cu handicap, eram sărac lipit în anii 90. N-aveam bani de autobuz. M-am întors de la mama de la spital, cum treci pe stradă, era într-o casă , se auzeau țipete. M-am dus să văd ce se întâmplă. Erau ferestre cu gratii și am intrat și m-am îngrozit. M-am dus la mama, i-am zis, mama trebuie să mergem să rezolvăm asta. Mama a făcut o plăcintă cu măr, ne-am dus acolo am spălat ce am putut să spălăm.

Faptul că acești copii aleg să se țină de școală este un adevărat miracol. O parte dintre ei locuiesc pe Alea Drogurilor, una dintre cele mai rău famate zone ale Ferentariului. Mulți dintre copii vin din familii greu încercate, la fel ca Valeriu.

Valeriu Nicolae: ”Părinții mei, tata, un alcoolic de performanță. Băiatul era super talentat, putea să facă țuică din orice, era dedicat alcoolismului, mama o femeie senzațională care muncea zi lumină.”

Valeriu Nicolae: ”Femeia aia a muncit toată viața îngrozitor. Hainele ei și le rupea ca să avem și noi haine, un loc senzațional. În blocul meu mama era singura țigancă. N-a fost foarte ușor la început, pentru că mama a hotărât să avem un țarc de găini.”

De-a lungul anilor în jurul lui Valeriu s-au strâns sute de oameni. Sunt profesori, asistenți sociali, ingineri, electricieni, IT-ști , bancheri sau bucătari. Oameni care-și rup din timpul și energia lor ca să îi ajute pe alții.

Valeriu a scris trei cărți despre incluziunea romilor. Iar mulți dintre cei care îi sunt astăzi alături l-au descoperit citindu-I editorialele de pe Facebook sau din reviste.

Pe Valeriu și pe restul voluntarilor îi găsiți pe Facebook în grupul Voluntariat Copii Ferentari. Oricine poate să afle de acolo cum și când să ajute. Se acceptă donații în bani, haine, mâncare sau muncă voluntară.

După ce vor termină casa au în plan să cumpere un microbuz pentru transportul copiilor, să facă un teren de fotbal în curte. Iar apoi să ridice a două Casa Bună, la Baia Mare.

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918, ziua unui vis împlinit. Discursurile din Sala Unirii
Cum s-a făcut Marea Unire pe 1 Decembrie 1918, ziua unui vis împlinit. Discursurile din Sala Unirii

La 1 Decembrie 2022 se împlinesc 106 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a României.

Dana, românca de la Facebook care schimbă lumea de la Londra. Impresia șefilor ei despre români
Dana, românca de la Facebook care schimbă lumea de la Londra. Impresia șefilor ei despre români

“Toată lumea se bucură atunci când un român ajunge la Facebook. Ne adaptăm foarte repede. Șefii și colegii nostri sunt uimiți de cât suntem de descurcăreți, de muncitori și de creativi."

Maica Ecaterina, o mamă cu 126 de copii. Povestea unui lider care recuperează suflete
Maica Ecaterina, o mamă cu 126 de copii. Povestea unui lider care recuperează suflete

O mamă cu 126 de copii, un adevărat lider care recuperează suflete greu încercate și le conduce pe drumul vieții. Este Maica Ecaterina de la Așezământul Sfântul Leontie din Rădăuți, un loc devenit casă pentru micuți abandonați.

IT-istul care crește vaci în satul bunicilor și exportă brânzeturi tradiționale în 11 țări europene
IT-istul care crește vaci în satul bunicilor și exportă brânzeturi tradiționale în 11 țări europene

S-a specializat la Cluj în Automatică și Calculatoare și putea avea o carieră frumoasă în IT, dar a a avut curajul să se avânte într-o afacere cu brânzeturi, în satul bunicilor, din județul Alba.

Valeriu Nicolae, candidat la europarlamentare, demisionează din PLUS. Explicația sa
Valeriu Nicolae, candidat la europarlamentare, demisionează din PLUS. Explicația sa

Valeriu Nicolae, un apropiat al liderului PLUS Dacian Cioloş şi fost secretar de stat în Ministerul Muncii în Guvernul Cioloş, şi-a anunţat marţi demisia din partid, spunând că a simţit că riscă să piardă nişte prieteni tare dragi.

Recomandări
Surse: Noul Guvern va da după Crăciun ordonanța-trenuleț, dar și hotărârea care va fixa calendarul alegerilor prezidențiale
Surse: Noul Guvern va da după Crăciun ordonanța-trenuleț, dar și hotărârea care va fixa calendarul alegerilor prezidențiale

În doar o zi, pe repede înainte, noul guvern Marcel Ciolacu a fost propus, audiat, votat și instalat la Palatul Victoria. 240 de senatori și deputați au acordat încrederea Executivului, după discuții maraton în Parlament.

Crin Antonescu, întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii ani: ”Nu am fost angajat, am trăit financiar din veniturile soției”
Crin Antonescu, întrebat cu ce s-a ocupat în ultimii ani: ”Nu am fost angajat, am trăit financiar din veniturile soției”

Posibilul candidat al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din 2025, Crin Antonescu, a fost întrebat într-o emisiune televizată cu ce s-a ocupat în ultimii 10 ani.

Expert: Donald Trump vrea să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății în prima zi a mandatului
Expert: Donald Trump vrea să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății în prima zi a mandatului

Membrii echipei de tranziție prezidențială a lui Donald Trump pregătesc terenul pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății.