Un român pregătește managerii din industria luxului, în cea mai bună școală din lume
S-a specializat în turnătorie-oțelărie în România și de mai bine de 20 de ani pregătește managerii din industria luxului în Elveția. Asta înseamnă să ”românești”.
Ray Iunius este director adjunct la școala hotelieră din Lausanne, considerată cea mai bună din lume. Românul a transformat-o în universitate și a revoluționat conceptul de licență. Tocmai de aceea, mediul academic îl consideră un om al viitorului.
Nebunul vizionar despre care vorbesc profesori universitari din Elveția este romanul Ray Iunius, cel care a revoluționat Școala Hotelieră din Lausanne, cea mai bună universitate din lume în domeniul ospitalității. De mai bine de 20 de ani îi învață pe studenți ce înseamnă inovare, leadership și antreprenoriat. Și îi învață bine, dacă ne gândim că absolvenții de aici conduc cele mai faimoase branduri din lume, hoteluri de lux, bănci, clinici, corporații media.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ray este considerat de colegii lui un vizionar, pentru că știe cum va arăta sau ar trebui să arate industria ospitalității de lux în următoarele decenii.
Cum a ajuns Ray profesor universitar și doctor specializat în turnătorie oțelărie, care a trăit jumătate din viață în comunism să devină un pion important al capitalismului?
”Nu e nimic sofisticat. Ceea ce le spun studenților mei totdeauna este că produsul de bază al unui hotelier și în trecut, în prezent și în viitor este să-i dai acestui invitat - nu îi spun client - un moment de fericire despre asta este vorba”, spune el.
Ca să înțelegem mai bine cum se servește fericirea în industria de lux a ospitalității și de ce e considerat un om al viitorului, la 61 de ani, am mers împreună cu Ray la școala hotelieră. Constrastul dintre o instituție clasică de învățământ și campusul din Lausanne este izbitor. 3.000 de studenți din toate colțurile lumii care se pregătesc să conducă brandurile de lux internaționale sunt educați aici într-un mod atipic.
Mai exact, este vorba despre un spațiu de câteva zeci de mii de metri pătrați cu restaurante, bar, cantină, cafenele, cofetării și patiserii. La etaj câteva zeci de săli de curs super tehnologizate. Am intrat în cea care a câștigat premiul european pentru acustica.
Studenții sunt educați să protejeze și să respecte mediul, tocmai de aceea nu folosesc hârtie. Mașinile din campus sunt electrice. Celulele fotovoltaice le oferă independența energetică. Legumele pe care le gătesc sunt din grădina îngrijită de studenti.
Povestește cu pasiune despre educație, ospitalitate și viitor. Ceilalți profesori îl salută cu respect. Se știe cu toată lumea și i se deschid toate ușile. De mai bine de 20 de ani e considerat o legendă a școlii.
Ray a creat conceptul de afaceri pentru studenți în 1997, după ce a transformat școala în universitate. La vremea aceea, ideea pe care a adus-o românul părea imposibil de realizat și nimeni nu îi vedea potențialul. Avea însă o viziune și o carieră universitară impresionantă. Două doctorate, zeci de lucrări de cercetare și scrisese și câteva cărți de specialitate. Dar decanul de atunci nu l-a ințeles.
”I-am propus ca studenții care ajung în anul terminal, în loc de a face un memoriu teoretic, să lucreze în grup și să facă un proiect pentru întreprinderile din industria hotelieră sau din lumea de servicii, iar acestea să plătească grupul respectiv. Directorul mi-a spus că îmi oferă o sticlă de șampanie dacă vor plăti. Mi-a oferit patru după aia, că am avut patru întreprinderi care fiecare dintre ele au plătit câte 4000 de franci și au fost foarte mulțumite”, spune Ray.
Cel mai important lucru este că prin sistemul implementat de el au de câștigat școala, companiile, dar și studenții.
”Suntem lideri mondiali în gradul de angajare”, spune românul.
Iar asta este esențial, pentru că școala este foarte scumpă. Patru ani aici înseamnă 200.000 de euro. Iar cu salariile pe care le câștigă după absolvire pot ajunge la această suma în maximum trei ani. Ray crede însă mai important decât locul de muncă și salariul este educația care îi modelează pe viață.
Școala îi învață să fie nobili. Și totul începe cu ținută. Colegul lui Ray, Christophe, a dat Bukingam Palace pe școala din Lausanne, ca să-i învețe pe studenți cum să se îmbrace, de ce e importantă haina și ce înseamnă valoare.
Elena Lasconi: ”De ce îi țineți aici?”
Ray Iunius: ”
Ray Iunius: ”Sunt printre cele mai scumpe vinuri din lume. Uite, Petrus-ul în față, din 2000, costă cam 5.000 de euro. Probabil chiar mai mult, pentru că este Magnum.”