”Casa Share”, proiectul unui ieșean prin care 15 familii nevoiașe au primit case. ”Facem totul prin Facebook”
Viitorul se scrie prin copiii noștri, iar un bărbat din Iași a reușit să mobilizeze comunități, dar și zeci de mii de oameni ca să ajute familii sărace din județ.
Bogdan Tănasă a construit de la zero 15 case, pentru că a înțeles că viitorul se scrie prin copii. A mobilizat zeci de voluntari și donatori pe Facebook, reușind să reproducă la o scară mai mică celebra emisiune ”Visuri la cheie” de la ProTV. A făcut arc peste timp și a adus în zilele noastre familii cu copii care trăiau că-n secolul 19: în case de pământ, fără curent sau apă.
15 familii au primit chei pentru casele lor și mai ales pentru noile lor vieți. Bogdan a adunat în jurul lui peste 100.000 de oameni care au devenit prin donații, voluntariat sau pur și simplu distribuind poveștile, parte a unui proiect nebunesc: CASA SHARE.
”Aici facem tot pe Facebook. Arătăm familia, ne interesăm de caz și postăm cum îi găsim și în timpul construcțiilor chiar și în fiecare zi. Așa ținem legătura cu toți cei care ne ajută. Dacă trimitem geamuri, pozăm și arătam”, explică Bogdan.
A cincisprezecea casă era încă în lucru. L-am vizitat pe șantier, în comuna Vlădeni, în Iași. Urmează să găzduiască 9 frați rămași singuri pe lume, după ce mama a murit răpusă de cancer, iar tatăl își ispășește pedeapsa pentru violență domestică.
Fratele mai mare și-a asumat responsabilitatea creșterii lor, că să nu fie duși în centre de plasament.
Asistența socială din comună a apelat la Bogdan, despre care aflase ce face de pe Facebook. A doua zi a fost în curtea casei lor și a postat pe Facebook povestea lor tragică.
În câteva zile a organizat șantierul și alături de voluntari și cei trei constructori angajați s-au apucat de lucru. Mare parte din materialele de construcție au fost oferite de donatori fideli ai proiectului.
”Noi punem pe Facebook că avem nevoie de geam, de tablă, de aia și fiecare poată să facă... E foarte greu să aduni bani, dar produsele le poți aduna”, spune Bogdan.
Ca să termine construcția, i-a trimis pe copii în prima lor excursie, într-o pensiune, care a găzduit până acum gratuit toate familiile ajutate de Bogdan. În tot acest timp, în casa lor voluntarii munceau de zor. Voluntari sunt și doi băieți ajutați de Bogdan la prima casă.
Cu familia celor 2 copii a început proiectul ”Casa Share”. În 2014, a citit un articol în presa locală. Șase frați fuseseră părăsiți de mamă, iar tatăl care muncea cu ziua era depășit de situație. Copiii creșteau singuri, într-o casă care aproape se prăbușea pe ei.
A cerut ajutorul altor oameni, pentru că n-avea bani să facă totul de unul singur. A reușit să mobilizeze alte câteva zeci de oameni la fel ca el, care l-au ajutat în special cu materiale de construcții.
Pentru ei a construit o casă cu două camere, baie și bucătărie în numai o lună. I-a reînscris la școală pe doi dintre ei, le-a arătat lumea scoțându-i din sat și i-a învățat să viseze.
În aproape fiecare casă din cele 15 există orfani și poate nu întâmplător s-a dus spre ei. E terapeutic sau poate doar nevoia de a-și șterge lui lacrimile neplânse pentru mama de la care mai avea multe de învățat și despre care crede că azi ar fi fost tare mândră de el.
”Mama care avea grijă de mine a decedat și eu a trebuit să încep viața mea de unul singur”, a spus Bogdan.
Avea 13 ani. Era mare și totuși încă un copil ce nu era pregătit să ia viața în piept. Rămas singur, Bogdan și-a găsit aliați în orfanii de la casă de copii de peste drum. Acolo avea să cunoască un grup de englezi veniți cu ajutoare la începutul anilor 90, de la care a învățat ce înseamnă să dăruiești necondiționat. Cu ajutorul lor a plecat la muncă, în Anglia, după ce a terminat liceul, deși intrase la facultate. Acolo a văzut ce-nseamnă lumea civilizată și tot acolo a trăit cele mai grele momente: poliția l-a expulzat, după ce prieteni de-ai lui făcuseră fraude bancare.
S-a întors acasă și s-a însurat cu iubita lui din copilărie, Mădălina. Au făcut un copil și-au ponit împreună mici afaceri. Locuiesc într-un apartament cu trei camere din Iași și nu visează averi. În urmă cu trei ani au reușit să acceseze 80.000 de euro, fonduri europeane și ridice o fabrică care produce combustibil ecologic.
Doi dintre angajații lui sunt oameni cărora le-a construit case. Pentru toți cei ajutați a fost omul care a apărut de nicăieri și le-a întins o mâna de ajutor. După ce a terminat prima casă și-a mutat ambiția pe alt șantier, ajutând o familie cu patru copii. Mama crescuse în orfelinat, iar tatăl - muncitor.
În timp ce muncea la casa lor, a fost impresionat de un cuplu de orfani din vecini, care a făcut voluntariat și i-a găzduit pe cei șase cât timp se construia casa lor. Pentru asta Bogdan le-a construit și lor o locuință.
Abia terminase lucrările la casa 3 când prietenii de pe Facebook i-au cerut să ajute o familie cu trei copii căreia îi luase foc casa și trăiau într-un șopron. A fost gata într-o lună.
Cea de-a cincea locuință avea să găzduiască o mamă cu opt copii. Ridicase cu mâna ei o casă din lut, dar Bogdan a vrut mai mult pentru ei și le-a dăruit și lor o casă cu bucătărie, baie și toate utilitățile.
Al șaselea proiect avea să-i aducă în față 2 copii care creșteau singuri în casa părintească. Tatăl fusese arestat, iar mama muncea în Italia. Băiatului îi plătește și internatul, pentru că este la liceu.
A șaptea casă a construit-o pentru 8 copii crescuți de o mamă singură, într-o cameră cu două paturi. Bogdan fusese impresionat de efortul ei de a-i trimite pe toți la școală, deși nu avea niciun venit.
La doar câteva luni distanță, se apucă de șantier pentru un cuplu de tineri care aștepta un copil, iar casa ipotecată de bancă le luase foc. Când nu mai aveau nicio speranță, au primi o casă nouă și un cuplu de nași pentru fetița nou nascută.
A nouă casă a ridicat-o pentru o familie cu doi copii. Trăiau zilnic cu pericolul că locuința se va prăbuși peste ei. Iar cea de-a zecea a amenajat-o pentru o bătrânică ce trăia în condiții inumane.
Povestea celei de-a 11 case avea să-i sfâșie inima: 4 copii, rămași orfani de mama care a pierit alături de alți doi copii în casa lor mistuită de flăcări. Azi au o locuința modernă și sprijinul lui permanent.
După câteva luni avea să predea cheile noii case unei familii cu șase copii, care creșteau în frig și mizerie. Mama crescuse într-o casă de copii, iar tatăl n-avea un loc de muncă.
Și poate nu întâmplător viața l-a dus într-un câmp, la marginea țării, unde a găsit o mamă cu cinci copii care creșteau într-o căsuță de lut, fără curent sau apă. Le-a dăruit o locuință modernă, montând pe acoperiș panouri solare.
Penultima casă avea să-l aducă față în față cu părinții a 3 copii cărora le arsese casa. Tatăl a intrat în foc și a reușit să salveze doar doi. Prin puterea exemplului a mobilizat comunitatea și oameni simpli care au simțit să ajute. Pe mulți i-am regăsit în curtea casei cu numărul 15, așteptând întoarcerea copiilor acasă.
Dave și Dana trăiesc în Northampton, la 100 de km de Londra. Au făcut avere împreună înființând case de îngrijire pentru persoane cu afecțiuni psihice. Au vândut afacerea anul trecut și parte din bani i-au investit în imobiliare și în bucuria de a ajuata copiii de la Casa Share.
Anul acesta s-au căsătorit în România și au donat toți banii strânși pentru copiii din comunitea Casa Share, plătind astfel excursia la munte, în care au fost plecați toți cei care și-au îmbunătățit performanțele scolare.
Cosmin e noua provocare pentru Bogdan care i-a promis că-l va ajuta să se opereze. Are scolioză, iar boala i-a redus capacitatea de a respira la 50%. L-a adus la București, iar operația se poate face doar într-un spital privat și costă 20 de mii de euro. Așa că a început o nouă campanie de strângere de fonduri pe Facebook.
Bogdan a intels că România următorilor 100 de ani se scrie prin copiii ei cărora noi le putem decide viitorul. ”Eu cred că atunci când statul nu mai există, noi, oamenii, trebuie să ne implicăm și să arătăm că se poate și încet-încet schimbăm lucruri”, spune Bogdan.
Bogdan știe exact care-i sunt valorile, mai ales după ce s-a întors în România după ani de pribegie. Așează steagul pe fiecare casă și-i învață pe copii să-și iubească țara și să-și schimbe destinul. În numai trei ani, a schimbat viețile a 52 de copiii aducându-i din trecut în zilele noastre. Nu crede în zicala "ultimul stinge lumina", pentru că a ales să fie primul care o aprinde. În viețile acestor copii și în inimile miilor de oameni care vor încerca să descopere sau devină un Bogdan în fiecare sat, comună sau oraș din România.