Gemenii români care desenează viitoarele orașe ale Planetei. De numele lor se leagă și sediul futurist al gigantului Apple

01-12-2017 11:00

Case care se aerisesc singure, mijloace de transport la înălțime, cu legături între gări și centre de afaceri, dar și aeroporturi ultramoderne, în care ajungi rapid. Sunt câteva dintre ideile cu care doi frați gemeni schimbă modul cum va arăta omenirea.

Sunt arhitecți născuți în București, dar pe care talentul i-a dus la Londra, unde sunt parteneri în cea mai renumită casă de arhitectură din lume.

Concep proiecte care schimbă fața orașelor, din China până în țările arabe, iar de numele lor sunt legate lucrări complexe, cum ar fi sediul gigantului Apple, din Statele Unite. Pentru ei, să românești înseamnă să ai idei îndrăznețe, care se nasc și înfrumusețează toată lumea.

Dintr-o clădire de birouri aflată în centrul Londrei, doi români, gemenii Max și Daniel Zielinski, redesenează orașele viitorului.

Imaginați-vă: în anul 2040, orașul Jeddah, lângă Mecca, în Arabia Saudită. Un bărbat urcă în mașină care îi masoară pulsul, presiunea arterială și respirația, înainte să pornească la drum spre locul de muncă. Traseul include multe bulevarde hiperaglomerate și orice rută oferită de GPS durează aproape 2 ore. Jeddah oferă o alternativă rapidă, un transport la înălțime - un metrou suprateran senzațional, la care lucrările au început cu câteva decenii în urmă… prin 2018. Stațiile sunt ferite de căldură deșertică, culoarele spre peroane au un design spectaculos și drumul până la serviciu e o reală plăcere. Iar stațiile principale vor face legătura în viitor, cu niște clădiri gigant, o serie de zgârie-nori care la rândul lor, vor avea heliporturi și alte stații la înălțime pentru aeronave. Asa ar trebui să arate și orașele românești, în următoarea sută de ani, dacă dorim să fim în rândul lumii moderne.

Maximillian Zielinski, arhitect: "Dani și cu mine lucrăm de 9 ani în acest birou. Suntem probabil 44 de naționalități în birou și toți venim dintr-un background cât mai diferit! Suntem 200 de arhitecți, dar campusul se întinde pe mai multe clădiri."

La doar 35 de ani, sunt cei mai tineri parteneri din cea mai mare casă de arhitectură din lume. Se numește FOSTER &PARTNERS, are zeci de angajați conduși de Lordul Norman Foster - o minte sclipitoare care prin tot ce face, și schimbă covârșitor designul lumii în care trăim: de la simple clădiri de birouri și până la planurile urbanistice generale ale unor metropole, tot ce poartă pecetea firmei e halucinant.

Cum ar trebui să arate Bucureștiul, în viziunea gemenilor Zielinski

Să revenim în România, să luăm de exemplu un oraș că Bucureștiul. Dacă ei s-ar așeza la planșă, din câteva linii trase cu viziune Capitală ar căpăta niște clădiri simbolice și mai ales un centru pietonal, funcțional. Așa cum firma în care lucrează a redesenat cea mai importantă piață din Londra.

Daniel Zielinski, arhitect: “Cea mai mare diferență se face printr-un proiect de infrastructură. Cum au refăcut Piață Trafalgar, dintr-un mare giratoriu s-a făcut o piață publică. Beneficiul e urias.”

Reporter: „La fel se poate întâmpla și în România?”

Daniel Zielinski: „Cu siguranță! Crearea unor zone pietonale, crearea unui centru, momentan noi nu avem un centru bine definitivat, un centru al orașului.”

În plus, Bucureștiul ar putea primi un aeroport ultramodern, cu legătură rapidă între centrul localității și terminale. Așa cum cei doi au desenat aeroportul din Mexico City, o lucrare care presupune sistematizarea unei zone întregi, proiect cu termen de finalizare în 2066.

Puțină lume știe că cele mai extravagante orașe din lume, cum ar fi cele din Emiratele Arabe sau din China, stau în creionul digital al gemenilor români.

Sunt optimiști că, într-o sută de ani, va face și România un salt important de dezvoltare, va evolua urbanistic, dar cu o condiție: să stabilim exact, de acum, ce vrem și unde vrem să facem anumite lucruri, fără să mai aducem kitsch în localitățile românești. Nu cred însă că vreodată România se va putea compara cu țări extrem de puternice financiar, cum sunt chinezii, care fac în prezent din litoralul lor un viitor Hawaii.

Sunt vizionari și, prin tot ce gândesc și desenează, fac salturi în timp, sunt deja în viitor, la peste 50, 60, sau chiar 100 de ani de prezent. Nu ajung singuri, ci ne aduc și pe noi acolo, ne fac părtași la un univers avangardist, ce prinde viață în jurul nostru.

Una dintre cele mai apreciate lucrări ale gemenilor români: o amenajare pe... Lună

Ca să înțelegeți dimensiunea geniului lor, recent au fost premiați de elită arhitecților britanici, pentru cei mai buni tineri arhiteci din Regatul Unit. Printre lucrările apreciate a fost și o amenajare pe... Lună.

"Chiar cu NASA dezvoltăm anumite proiecte pur experimentale, aceasta e o dezvoltare pe Lună, printare 3D, instalare simplă modulară, lucrând cu materialul găsit acolo, cu praful de pe Lună, cu lichide, se printează 3D, ajungem să gândim structuri cu materiale de pe alte planete. Toate trendurile duc în direcția asta, tehnologia există."

Nu le place să se laude, însă îi laudă alții. Adică cel care i-a angajat, Lordul Norman Foster. Britanicul e idolul părinților celor doi frați, care la rândul lor sunt arhitecți în București.

Și dacă va întrebați cum au ajuns doi români în centrul arhitecturii mondiale, răspunsul îl găsim în România, în familia de arhitecți Zielinski, cu birou pe stradă Polonă, în sectorul 2. Ambii părinți i-au lăsat să se joace pe lângă ei și proiectele lor, iar cei mici au încercat să-și urmeze părinții. Fără impuneri și presiune.

Pentru că sunt extrem de buni, au fost chemați să își desăvârșească studiile în Germania, la Stuttgart. Ambii vorbesc fluent limba germană, pentru că aubsolvit Colegiul Goethe din București. Au crescut printre schițe și machete și au înțeles de mici ce presupune această meserie.

Maximillian Zielinski: "Părinții noștri dupa ‘90 și-au înființat propriul birou de arhitectură. Și foarte mult lucrau acasă, aveam un apartament pe strada Drobeta în care o parte din living era birou. Noi desenam, scrijeleam pe planșetă, am copilărit cu ei, mama lucra la monumente istorice, eram cu toți colegii ei, sigur ne-a inspirat foarte mult."

Până și lucrarea cu care l-au impresionat pe marele arhitect britanic presupune un colț din Bucureștiul natal, proiect născut la sfatul tatălui lor.

Max și Daniel au fost educați în spirit românesc, cu cartea pe primul plan, își ascultă părinții și s-au străduit să învețe cât mai bine, iar dascălii lor le-au deschis mintea către o carieră în străinătate, în locuri în care să își poată exprima talentul. În viața privată sunt doi tineri liniștiți. Locuiesc unul deasupra celuilalt, într-un complex de locuințe din cartierul Canary Wharf, unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii. Sunt apartamente pe malul Tamisei, într-o zonă a Londrei aflată în plină expansiune.

Dan locuiește cu soția, s-au căsătorit pe 2 decembrie, anul trecut. E româncă, medic la Londra. Max locuiește cu prietena lui, e tot bucureșteancă și tocmai a absolvit Arhitectura în Regatul Unit. Povestește că a cucerit-o cu eleganța și siguranța cu care se exprimă pe planșele de schițe.

Maria, prietena lui Max: "Nu e concurență, eu am de învățat de la el, de la ei. Au ani lungi de experiență înaintea mea, am mai multe de învățat."

Proiectul ținut ani de zile la secret: sediul Apple din California

Călătoresc mult și peste Ocean, în Statele Unite, acolo unde au un proiect de suflet, o lucrare pe care mulți ani au ținut-o la secret: sediul Apple de la Cuppertino, California. Un ansamblu uriaș, mai mare decât Pentagonul, care a costat câteva miliarde de dolari. O clădire circulară aflată încă în șantier și concepută de o echipă mică, din care nu puteau lipsi gemenii Zielinski. Au gândit construcția în cel mai mic detaliu și au ținut morțiș că structura să respire și să nu polueze.

Militează pentru o lume cu clădiri verzi și inteligente, au idei îndrăznețe, pot vorbi ore întregi despre cum vor arăta marile capitale ale lumii în următoarele decenii. Referitor la un singur lucru par însă nedumeriți - cum va arăta România, sau Bucureștiul natal, în contextul în care li se pare că autoritățile de la noi par să refuze să fie conectate la realitățile societăților moderne.

„E păcat că a existat un fel de rezistență față de arhitecți străini care au venit cu idei pentru a înfrumuseța Bucureștiul și e păcat, pentru că avem nevoie de idei și noi am învățat că trebuie să ne deschidem."

La Londra și-au format la rândul lor o echipa tânăra, oameni cu care lucrează cot la cot și cu care desenează proiecte de miliarde de dolari. Secretul lor? Fac de mici ce-i pasionează și luptă permanent cu rutina. Sunt îndrăzneți și calculați, acceptă cu mult calm și viziune orice provocare și spre aceste valori spun că ar trebui să se ghideze și tinerii din România, dacă vor să aibă succes.

Prin tot ce fac, devin un model pentru orice tânăr arhitect de la noi. Maximillian și Daniel Zielinski au la baza școala românească de arhitectură, la care ei au adăugat rigoarea germană, fairplay-ul londonez și… sclipiri de geniu. În actul mondial al creației urbane găsim doi români. Sunt gemenii care desenează viitoarele așezări ale Planetei și schimbă, la propriu, lumea în care trăim.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO