Au mutat Oasul in Alpii austrieci. Familia Negrean adaposteste in fostul castel din Modriach turisti, dar si refugiati

×
Codul embed a fost copiat

Intre Tara Oasului si intrarea in Alpii austrieci, langa Graz, sunt peste 700 de km, o distanta care n-a impiedicat insa o familie de oameni simpli sa viseze si sa reuseasca ca poate sa-si faca o pensiune, un loc primitor pentru romani si nu numai.

Familia Negrean adaposteste in fostul castel al vanatorilor din Modriach turistii doritori, dar si familii refugiate din calea razboiului din Irak sau Siria.

Vara, ulitele satelor din Oas sunt pline de viata, rasuna de tiparituri si zongore. Nunti, botezuri sau alte evenimente fericite aduna petrecaretii din toate colturile Europei.

Veniti acasa din Anglia, Franta, Austria sau Italia se bucura de cei dragi pentru cateva zile sau saptamani pentru ca apoi sa porneasca iar printre straini, acolo unde munca lor este pretuita.

Citește și
avion F-16
Parada de 1 Decembrie: VIDEO COMPLET CU DEFILAREA. Manevra spectaculoasa a noilor avioane F-16
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

La mai bine de 700 de km de Negresti Oas, la intrarea in Alpi, in satul Modriach am gasit o familie care nu si-a uitat originile. Este povestea milioanelor de romani imprastiati prin toata lumea.

Mihai si Mihaela Negrean au luat calea strainatatii imediat dupa 1989.

Mihai a plecat primul si timp de cateva luni de zile a stat in lagare de refugiati. Sotia a venit abia dupa ce sotul a primit drept de munca.

Mihaela: "In primii ani am zis merem acas', dar mai asteptam un an dupa copil, pana termina clasele 1-4, mai incepem 5-8, mai stam, dupa aia gata, n-am mai mers".

In Modriach au ajuns din greseala cautand o casa de vacanta. Au gasit castelul vanatorilor paraginit intr-o comunitate ce numara 250 de suflete.

Austriecii s-au adaptat insa repede cu noii veniti, mai ales cand au vazut ca in doar 4 luni, cu intreaga familie, sambete si duminici, pe vreme buna sau rea, au renovat casa care acum este mandria si centrul de interes al localitatii.

"Dezastru ce-o fost. Am lucrat la ea de numa. Am schimbat la ea tot. Fatada. Am schimbat la ea geamuri, geamurile is din Romania de la Sighet, si casa e sub patrimoniul statului, nu putem modifica orice".

Mihaela, mai ambitioasa, s-a gandit ca a muncit destul prin bucatariile si restaurantele austricilor si asa a decis a faca casa un punct turistic. Pension Negrean.

Austriecii ii vad ca fiind de-ai lor. Viceprimarul Modriachului are numia cuvinte de lauda despre osenii nostri.

Din casa se aud chicoteli de copii. Sunt copii unor refugiati din zone aflate in conflict. De mai bine de doi ani, familia Negrean a acceptat sa gazduiasca familii de imigranti, costurile fiind acoperite de statul austriac.

De-a lungul celor doi ani, zeci de familii de refugiati au trecut prin Pensiunea Negrean.

Hasim este un kurd refugiat impreuna cu familia din fata razboiului.

Negrenii au primit fara retinere pe cei ramasi fara case si trecut. Stiu ca in societatea occidentala exista prejudecati, dar trec cu usurinta peste ele.

Mihaela si Mihai primesc ajutoare de nadejde din partea fiicei, Larisa si a ginerelui, Dan. Venit din Craiova, acesta si-a gasit loc in familie inca de pe cand se renova viitoarea pensiune.

Atractiile zonei sunt spectaculoase, foarte aproape se afla un lac de acumulare intins pe mai bine de 60 de hectare.

Desi iarna calendaristic a venit, zapada se lasa asteptata, ca si turistii. A nins acum cateva saptamani, dar temperaturile ridicate de 15-18 grade au topit partiile, pentru ca , da, la Modriach exista si cateva trasee de schi intinse pe cativa km.

Dupa o gura de aer austriac, bineinteles ca suntem poftiti la un paharel din bautura de acasa.

Nadia este bijuteria familiei. Ea este in centrul atentiei bunicilor si zambetul ei cheama la joaca copii refugiatilor arabi, in timp ce Mihai se mandreste cu personalitatile de acasa care i-au trecut pragul: doamna Mirabela Dauer, doamna Dragomiroiu.

Nu doar personalitati culturale au venit la Modriach. Pasionat de fotbal, oseanul nostru organizeaza turnee cu echipe de fotbal cu romani din Austria. La el in Alpi vin chiar si echipe de pusti de acasa sa joace fotbal intr-o alta atmosfera.

Micii, berea si fotbalul, dar si fratii ramasi acasa il tin pe Mihai sa nu renunte la cetatenia romana.

La sute de km de casa, familie Negrean nu s-a lasat descurajata de obstacolele pe care le-a intalnit. Cu incapatanarea specifica au mutat Oasul in Alpii austrieci. Sunt cu sufletul si gandul mereu la cei dragi si, desi si-au facut acolo un rost, nu renunta la identitatea si omenia lor.

"De aicea din Alpi, familia Negrean va spune La multi ani, ProTV, La multi ani Romania!"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Romanul care a cucerit Hollywood-ul si are milioane de fani.
Romanul care a cucerit Hollywood-ul si are milioane de fani. "Acum ma interesez tot mai mult de Romania, vreau sa ma intorc"

Joaca in cele mai tari blockbustere de la Hollywood, alaturi de multi alti actori celebri in toata lumea. Face echipa cu Capitanul America, pentru a-l infrunta pe Iron Man si are milioane de fani printre pasionatii de filme cu super eroi.

Parada de 1 Decembrie: VIDEO COMPLET CU DEFILAREA. Manevra spectaculoasa a noilor avioane F-16
Parada de 1 Decembrie: VIDEO COMPLET CU DEFILAREA. Manevra spectaculoasa a noilor avioane F-16

Parada de 1 Decembrie din Capitala a durat ceva mai mult de o ora si a decurs perfect, spectatorii putand admira noile avioane F-16 ale Armatei Romane.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.